Nordmann tiltalt for bedrageri av 23 andre nordmenn i Brasil

En bedrageritiltalt nordmann i Brasil skal ha fått reiseforbudet sitt opphevet. Hjemme i Norge vurderer politiet egen etterforskning etter «nye opplysninger», men det har ikke vært kontakt med brasilianske påtalemyndigheter.

TILTALT HER: Det er i byen Fortaleza, som ligger i den brasilianske delstaten Ceará, at påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot nordmannen

Davi Pinheiro/Reuters
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:,

I starten av oktober skrev VG/E24 at en nordmann ble holdt igjen i Brasil etter en omfattende tiltale for bedrageri mot en rekke nordmenn.

Påtalemyndigheten i storbyen Fortaleza opplyser til E24 at tiltalen omhandler 23 norske ofre til sammen. Ofrene anslås å ha blitt svindlet for et totalbeløp på 7 millioner brasilianske reais, noe som tilsvarer rundt 16 millioner kroner med dagens kurs.

Tiltalte, som eier et eiendoms- og utbyggingsselskap i Brasil, skal ifølge tiltalen ha lovet investorene høy og kjapp fortjeneste.

Påtalemyndigheten i Fortaleza mener imidlertid at ofrene ble lurt til å investere i prosjekter som ikke ga forventet avkastning eller ikke ble realisert, og at ofrene ikke har fått tilbakebetalt penger de mener å ha krav på.

Den tiltalte nordmannen stiller seg avvisende til bedrageri-tiltalen. Han skal ha nektet straffskyld og ansvar i sine forklaringer for politiet.

Nordmannen ble i forbindelse med tiltalen holdt igjen i Brasil. Han ble fratatt passet ved innsjekk på flyplassen da han ville reise til Norge for å delta i en sivilsak mot noen av anmelderne.

Tiltaltes norske advokat, Håkon Juell Hassel, opplyser nå at nordmannens reiseforbud er opphevet.

– Vi får se nærmere på når han har behov for å forlate Brasil. Det pågår en omfangsrik prosess i landet, der han må være til stede. Jeg har rådet ham til å være til stede i den anledning og har inntrykket av at han er av samme oppfatning, sier Hassel.

Kontakten med den tiltalte nordmannen går via hans norske advokat, Håkon Juell Hassel, men nordmannen har også brasilianske advokater.

Tore Kristiansen

Hassel opplyser også at nordmannen får hjelp fra brasilianske advokater, som «ønsker å arbeide i fred og ro».

– Det er viktig å påpeke at det som nå foregår, er en preliminær prøving av tiltalen med relativ kort saksbehandlingstid, før saken eventuelt går over i en fase med mer ordinær tiltaleprøving, mer lik den vi er vant med fra straffesaker i Norge. Han har blitt forkynt en bevisfremleggelsesfrist på ti dager, men etter det jeg forstår, er det blitt søkt om en forlengelse fordi det er mye som skal utføres, sier Hassel.

Les på E24+ (for abonnenter)

Gmail hektet oss på gratis lagring – nå tvinger Google oss til å betale

Politiet i Oslo: Nye opplysninger, men ingen kontakt

Den tiltalte nordmannen har også blitt anmeldt i Norge av noen av ofrene.

Anmeldelsene ble levert av advokat Joar Heide på vegne av tre investorer, som mener seg svindlet for langt større beløp enn det som kommer frem i den brasilianske tiltalen.

I en pågående sivilsak, som nylig ble utsatt, har investorene klart å fryse millionverdier som tilhører den tiltalte nordmannen og hans familie.

Investorene har imidlertid uttrykt skuffelse over at norsk politi ikke har startet etterforskning eller samarbeidet med brasiliansk politi.

Påtalemyndigheten i Fortaleza opplyser at det ikke har vært noen kontakt med norske påtalemyndigheter eller andre myndighetsorganer.

– Det stemmer med vårt inntrykk, sier advokat Heide til E24.

Politiet i Oslo har tidligere bekreftet at de mottok en anmeldelse mot nordmannen i februar. Anmeldelsen er videresendt til påtaleleder Ole Rasmus Knudsen, som vurderer om saken skal etterforskes eller henlegges på kapasitet.

– Saken er fortsatt til vurdering. Jeg må se på saken igjen etter at det kom nye opplysninger, sier Knudsen til E24.

– Kan du bekrefte at det ikke har vært kontakt med påtalemyndigheten i Brasil?

– Det stemmer.

Les også

Tiltalt for å ha betalt bestikkelser på vegne av norske selskaper i Brasil

Tiltalte og hans advokat har «ingen spesielle tanker» rundt det fraværende samarbeidet. Advokat Hassel sier imidlertid at de norske anmeldelsene er «fulle av grove feil knyttet til saksforholdet».

– Det er en rekke dokumenter som ikke er fremlagt. Jeg kan ikke se at anmeldelsene er egnet til å føre til noen videre straffesak, sier Hassel.

– Ofrene i saken mener å ha blitt svindlet for større summer enn det som fremgår av den brasilianske tiltalen. Frykter klienten din at saken vokser i omfang?

– Hvis disse påstandene er like dårlig underbygget som de andre, frykter vi ingenting.

Her kan du lese mer om

  1. Brasil
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Bedrageritiltalt nordmann holdt igjen i Brasil

  2. Torpedo tiltalt i utpressingssak: Hevder han har utført oppdrag for Røkke

  3. Røkke hyret inn eks-polititopp som sikkerhet

  4. Annonsørinnhold

  5. Beskylder Hydro for fagforeningsknusing i Brasil

  6. Norsk laksenæring med på globalt soya-opprør mot Brasil