Kjendismegler langer ut mot Obos: – En skam for Oslo by at Obos i det hele tatt får lov til å kjøpe tomter innenfor bygrensen

Eiendomsmegler Hans Houeland i Privatmegleren Dyve & Partnere mener medlemmene i Obos bør sparke ledelsen, og «få inn noen som bryr seg om hvordan boligene ser ut».

Megler Hans Houeland, her fra sin tid i Eklund.

Eklund Oslo New York
 • Hanna Ghaderi
Publisert:,

Hans Houeland langer ut mot Obos og andre som bygger nybygg i Oslo.

– Det er en skam for Oslo by at Obos i det hele tatt får lov til å kjøpe tomter innenfor bygrensen, og får forsøple byen vår med de prosjektene de får sette opp.

Houeland understreker at han uttaler seg som privatperson, og ikke på vegne av Privatmegleren.

E24 har vært i kontakt med Obos som i en e-post skriver at de «ikke ønsker å gå inn i en polemikk med personer som argumenterer på en slik måte med udokumenterte og usaklige påstander.»

Houeland er et kjent fjes på Instagram for dem som er interessert i luksusboliger. Eiendomsmegleren legger ukentlig ut bilder fra boliger til salgs, og mange av de legges aldri ut på det offentlige markedet før de blir solgt via sosiale medier.

– Finnes et alternativ til fuglekassene

Kunsthistoriker og forfatter Tommy Sørbø mener at alt som bygges av moderne leiligheter i dag har det problemet at det er mest mulig igjen for minst mulig innsats.

– Det er en slags visualisering av bunnlinjen om du vil, det er hele funksjonalismen som ideologi.

Han forklarer at funksjonalismen er en hundre år gammel ideologi som går ut på at man ikke skal ha ornamenter og pynt, med at det funksjonelle skal komme til uttrykk i det ferdige resultatet.

– Det mener jeg er å gjøre dyd av en nødvendighet. Fordi det henger også sammen med samlebåndsproduksjonen, at det å lage store, ferdige byggedeler og sette de sammen som et byggesett er billig, og da blir uttrykket deretter, sier han.

Sørbø sier videre at veldig mange utbyggere, investorer og ikke minst boligkjøpere ville blitt overrasket om de hadde visst at for samme pris kunne man få bygninger med vakrere uttrykk.

– Det handler om at kjøpere, utbyggere og andre er redd for at det skal bli harry, men jeg håper at boligkjøpere og andre etter hvert vil etterspørre disse kvalitetene. Den byggherren og arkitekten som tør å gå for dette, vil også ha en suksess kommersielt.

– Veldig mange, meglere også, er ikke klar over at det finnes et alternativ til disse fuglekassene og byggene som bygges i dag, avslutter Sørbø.

Les på E24+

Slik kan du time bolighandelen etter årstiden

Forskjellig smak

– Det er litt av noen påstander å komme med mot en stor aktør i Oslo. Jeg er helt sikker på at det er noen som liker det som bygges av Obos, også er det andre som ikke gjør det. Det blir som at noen liker mora, og noen liker datteren, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening til E24.

Han kritiserer Houeland for å ikke komme med noen eksempler på prosjekter som har vært dårlige, og mener at det ikke legger opp til en faktabasert diskusjon.

– Jeg vet at det ikke er så mange feil og mangler som Houeland skal ha det til, men samtidig finnes det også feil på boliger, sier Jæger.

«Varsku til NRK»

Eiendomsmegler Houeland mener det er viktig å ha folk som bryr seg om hvordan boligene ser ut, hvilket liv som skapes på bakkeplan, og hvilken kvalitet som legges i materialer som også holder seg over tid.

I november ble det kjent at Obos, Balder og Oslo Pensjonistforsikring gir bud på NRK-tomten.

– Varsku, varsku, varsku til NRK og alle som er involvert i den prosessen. Vær så snill, ikke selg tomten til Obos og ødelegg nok et stort, flott område i Oslo, sier Houeland.

Han understreker at ikke alle kan, og skal bygge bolig med høy kvalitet, men at alle kan forbedre prosjektene sine.

– Det største problemet til utviklere, med Obos som absolutt versting i klassen, er at ledelsen på toppen mangler visjoner, og de vet stort sett ikke hva de skal be arkitekter om.

Houeland trekker frem Munch Brygge i Bjørvika som et eksempel, og at den røde teglen som står seg over tid skiller seg positivt ut i et ellers monotont og platt nabolag.

– Men det verste av alt, er at de selv synes det de bygger er fint. I byggebransjen er det selvsagt ROI (return on investment journ.anm.) som rår, men jeg tror en del utviklere hadde blitt overrasket over hvor mye mer man kunne tjent ved å bygge riktig, ikke nødvendigvis dyrere. Det handler om å møte kundens preferanser og drømmer.

NRK skal bygge nytt hovedkvarter og har lagt tomten på Marienlyst ut for salg.

Tore Meek / NTB scanpix

Råder medlemmene til å sparke ledelsen

– Det bør være opp til medlemmene å si hvem som styrer skuten, og det medlemmene bør gjøre er å sparke toppledelsen, og få inn noen som faktisk bryr seg om boligene, bomiljøet og produktene som kan leveres, sier Houeland.

– På den måten får medlemmene sjansen til å mene noe om hvem som sitter i ledergruppen i Obos, i og med at det er en medlemseid organisasjon, fortsetter han.

Houeland mener at kjøpergruppen har reist kloden rundt, vært i New York, London og andre byer og sett hva som finnes der, og når de kommer til Oslo blir de skuffet.

– De må ta til takke med samlebånd og «copy paste». Jeg kaller det feil utviklere som får lov til å utvikle bolig i Oslo. Samtlige bygg Obos leverer har en helt elendig standard, og en haug med klager og reklamasjoner. Folk er møkk lei av det.

Les på E24+

Dette sier historien om norske boligprisfall: – Krakk er det mest vanlige

Mener det er ledig markedsposisjon

Houeland foreslår en egen «estetikk-komité» for å forbedre byggenes utseende i dag.

– Jeg stiller meg gjerne til rådighet – helt gratis for byens borgere.

Han mener også det er mangel på en utvikler i Norge som har tatt tydelig markedsposisjon.

– Det er ingen som har klart å skape en utvikler i Norge hvor folk flytter inn og tenker «jeg er stolt av å bo i den boligen her». Ingen har den makten i Norge. Det har de i Sverige, London, USA og stort sett andre land, men ingen i Norge. Den posisjonen er ledig.

Houeland påpeker også at det finnes unntak, selv i Oslo.

– Det finnes mye kompetanse i Norge på alt fra arkitektur til byggteknisk, men den siste biten, det å skape et hjem innvendig og et godt bomiljø utvendig, der er det rom for forbedringer, etter min mening.

Les også

Ferd-arving ber om 16,5 mill. for Frogner-bolig

«Ja til flere standardiserte løsninger»

Jæger mener at standardiserte løsninger fører til at byggene blir bedre, og at man bruker velkjente løsninger man ikke har hatt problemer med tidligere.

– Houeland kritiserer standardiserte løsninger. Jeg er veldig glad i alle som driver med det.

– Jeg tror Obos i større grad bør gå over til en industrialiseringsbit, ved å være enda likere i byggingen. Det gjør at man får et høyere volum, til en høyere kvalitet, og enda lavere pris.

Han mener også at man må fokusere på at boligene skal bygges til «folk flest» også i Oslo.

– Man kan alltids utfordre Obos på om de lager gode nok boliger til folk flest, men det blir som den gamle Obos-sjefen sa: Han kunne bygget til lavere priser kanskje, men da ville det vært noen andre som tok den fortjenesten.

Jæger sier videre at når Oslo-markedet er så presset på pris som det er i dag, får man ikke bare gode boliger.

– Uansett hvem som er boligbygger kunne det ha vært bedre, samtidig har vi et regelverk man skal forholde seg til, som de fleste gjør. Jeg syns det farligste med debatten Houeland reiser igjen er at det ikke er noen eksempler han trekker frem.

Her kan du lese mer om

 1. Byutvikling
 2. Obos
 3. Oslo
 4. Norge
 5. Solon Eiendom
 6. Aspelin Ramm
 7. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tollefsen møter motstand mot boligplaner på historisk Oslo-tomt

 2. Eiendomssjefen bekymret for Oslo: – Mangel på tillit

 3. Spacemaker AI kjøpt opp for over 2 milliarder kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Kastet ut av NAL etter klager på byggeprosjekter: – Vi har ingen lignende tilfeller

 6. Nyboliger rives vekk: Rekordmåned for Bjørvika-prosjekt