Salmar med solid resultatfall – venter litt høyere slaktevolum i 2020

Lavere laksepriser og utfordringer knyttet til biologi og laksesykdom i Nord-Norge trekker ned resultatene til oppdrettsselskapet Salmar i tredje kvartal.

 • Camilla Knudsen
Publisert:

Salmar rapporterer et operasjonelt driftsresultat på 613,5 millioner kroner i tredje kvartal.

På forhånd ventet analytikerne et operasjonelt driftsresultat på 617 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra 939 millioner på samme tid i fjor, ifølge data fra Infront.

Salmar venter fortsatt å slakte 155.000 tonn i år, inkludert Island. Neste år planlegger selskapet en økning til 162.000 tonn, hvorav 10.000 er på Island.

I tredje kvartal ble det slaktet 35.800 tonn i tråd med oppdateringen fra oktober.

– Segment Midt- Norge leverer tilfredsstillende resultater. Salg og prosessering leverer gode resultater drevet av god drift og god disponering av volum i en krevende periode med fallende priser. Resultatet i segment Nord-Norge er imidlertid meget svakt, sier konsernsjef Gustav Witzøe i meldingen.

Biologiske utfordringer

SalMars operasjonelle driftsresultat per kilo falt med 8,91 kroner til 17,12 kroner i tredje kvartal. Nedgangen i margin blir hovedsakelig forklart med lavere laksepriser og svake resultater i Nord-Norge.

Biologiske utfordringer i nord, hvor sykdom og risiko for sykdom har ført til uttak av fisk med lav snittvekt, har påvirket både prisoppnåelse og kostnadsnivå i negativ retning.

«Lokalitetene med biologiske utfordringer var ved utgangen av tredje kvartal tømt og SalMar forventer et vesentlig lavere kostnadsnivå og høyere volum i fjerde kvartal, hvor man vil slakte fra lokaliteter som har vist bedre biologiske prestasjoner og en bedre kostnadsutvikling enn slaktelokalitetene i tredje kvartal», opplyses det.

Mens selskapet betegner resultatene i nord som skuffende og meget svake, er segment Midt-Norge mer tilfredsstillende.

For å redusere biologisk risiko knyttet til lakselus i Midt-Norge, valgte SalMar å starte slakting av fisk tidligere enn planlagt mot slutten av perioden. Dette ga negativ påvirkning på kostnader, snittvekt og oppnådd pris i kvartalet. Av samme årsak forventes det også noe høyere kostnader og noe lavere volum for regionen i fjerde kvartal.

– Utsikter til fortsatt gode priser

Totalt endte resultatet etter skatt på 192,4 millioner kroner, sammenlignet med 936,0 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.

Verdijustering på biomassen (fisken selskapet har stående i sjø) trakk resultatet ned med 254 millioner kroner.

Kontraktsdekningen for fjerde kvartal ligger på rundt 20 prosent, som er lavere enn på samme tid i fjor, men kontraktene har et noe høyere prisnivå.

Med bakgrunn i en forventet økning i det globale tilbudet av atlantisk laks på rundt syv prosent i år og fire prosent neste år, kombinert med forventninger om god etterspørsel, indikerer dette et balansert laksemarked med utsikter til fortsatt gode priser, skriver selskapet.

Les på E24+

Les også: (+) Derfor synker lakseprisen

NewsWeb
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Salmar
 2. Laks
 3. Oppdrettsnæring
 4. Regnskap og resultater
 5. Aksjelive
 6. Island
 7. Lakselus

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kraftig nedgang for Salmar

 2. Betalt innhold

  Svakere enn ventet fra Salmar

 3. Lave laksepriser senket Salmar-resultatet

 4. Vil betale ut 2,26 milliarder kroner

 5. Kraftig resultatfall for Lerøy - slår likevel forventningene