Airbus ber flyselskaper sjekke verdens største passasjerfly for vingefeil

Europeiske myndigheter har funnet feil på vingene til gamle Airbus A380-fly. Sist flyprodusenten oppdaget vingefeil kostet det selskapet over 100 millioner euro. 

MÅ SJEKKES: Europeiske myndigheter og Airbus skal lage en plan for flyselskaper som må se etter sprekker i vingene på A380-fly.
Publisert: Publisert:

Den europeiske flyprodusenten Airbus ber selskaper som bruker eldre versjoner av A380-modellen sjekke flyene for feil.

Flyselskapene må dermed lete etter potensielle sprekker i vingene på verdens største passasjerfly, skriver Bloomberg.

Et lignende problem fikset flyprodusenten også for syv år siden.

Setter ikke flyene på bakken

Det skal være oppdaget feil på noen av flyene i drift, ifølge et direktiv fra Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrået (EASA) som kom fredag. Airbus varslet selv EASA om feilen, ifølge Les Echos.

– Slike direktiver er vanlige og viser at prosedyrene fungerer godt, sier en talsperson i Airbus. Selskapet sier de er i ferd med å undersøke og analysere feilen.

EASA har ikke ansett det som nødvendig å låse flyene til bakken, ifølge den franske avisen.

Airbus og luftfartsbyrået skal i samarbeid lage en plan for hvordan flyselskaper skal sjekke flyene for «den potensielt utrygge tilstanden».

Les på E24+

Boeings parkerte 737 Max – historien forklart i 11 punkter

Kan ta fly ut av drift i dagevis

Sprekkene er oppdaget i en lang bjelke som går fra flyet til tuppen av vingen, og er nødvendig for hele vingestrukturen, ifølge Straits Times.

25 av 234 A380-fly i drift kan være rammet av problemet. Det er de flyene som er mer enn 15 år gamle.

Testene kan gjøre at flyene vil bli ute av drift i et par dager, men det er ennå ikke klart hvor stort problemet er eller hvor lett det er å løse, skriver Les Echos.

EASA har sagt at det kan være at flere fly enn de foreslåtte 25 må sjekkes, avhengig av funnene i den første runden med inspeksjoner, ifølge Straits Times.

– Sikkerheten er vår viktigste prioritet

Emirates har ni fly som er mer enn 15 år gamle. Air France har to, Lufthansa har seks og Hifly har ett fly av typen som kan måtte sjekkes. Også australske Quantas bruker flytypen.

Singapore Airlines sa tirsdag at de vil sjekke fire av sine A380 fly for feilen etter EASA-direktivet, ifølge Channel News Asia.

– Sikkerheten til våre kunder og ansatte er vår viktigste prioritet, og vi vil sørge for at vi følger inspeksjonskravene, sier en talsperson i Singapore Airlines.

Les på E24+

Bloomberg: Neste versjon av Airbus’ bestselgende fly kan bli en elektrisk hybrid

Har kostet millioner av euro tidligere

I 2012 ba EASA om at alle A380-flyene ble sjekket for sprekker i vingene. Alle flyene ble sjekket, og i ettertid søkte flere flyselskaper kompensasjon fra Airbus.

Heller ikke da ville europeiske luftfartsmyndigheter sette alle flyene på bakken.

Airbus begynte å lage flyene annerledes fra 2014 for å unngå feilen ved senere anledninger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om