Ny undersøkelse: Åtte av ti unge vil bli ledere

Og for andre år på rad er Google den mest attraktive arbeidsplassen blant unge arbeidstagere i Norge, viser Academic Works årlige undersøkelse.

Frank May / picture alliance
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Jo yngre arbeidstagerne er, jo flere vil bli ledere.

For mens 89 prosent av generasjon Z – født etter 1995 – svarer at de enten har en lederrolle, eller vil takke ja til en i fremtiden, svarer 82-prosent av den såkalte millenials-generasjonen – født etter 1982 – og 70 prosent av dem som er født før 1982 det samme.

Det viser Academic Works årlige undersøkelse Young Professional Attraction Index.

– Jeg tror de som svarer at de ønsker å bli leder, like gjerne kunne svart på om de er ambisiøse og ønsker utvikling, sier masterstudent Laura Laukeland Kleiven til E24.

Har blitt tøffere

Kleiven studerer til å bli siviløkonom med fordypning i strategi ved Handelshøyskolen BI.

Etter studiene venter en jobb i IT-bedriften Evry, hvor hun allerede jobber deltid.

Kleiven tror unge har blitt tøffere på å uttrykke at de faktisk har ambisjoner.

– Vi har kanskje endret oss litt når det kommer til hva vi tør å uttrykke. Man har kanskje blitt sett litt rart på hvis man har en tydelig ambisjon i Norge.

Hun tror mange unge kan ha et ønske om å påvirke bedriften man jobber i, og ser at det er enklere dersom man kommer opp noen nivåer i organisasjonen.

– Det kan hende noen svarer at de vil bli leder uten å vite hva det innebærer, kanskje de ser på det som status. Men når ønsket om å bli leder på sikt kommer fra folk som har hatt relevante deltidsjobber så tror jeg det ligger noe annet enn status i ønsket, sier hun og utdyper:

KAN SE FOR SEG LEDERJOBB: BI-student Laura Laukeland Kleiven.

Privat

– Vi som er studenter og kommer inn i organisasjoner på deltid hvor det kanskje jobber en del seniorer, vil ofte se ting som de kanskje ikke ser og som de har blitt vant til etter mange år i samme stilling. Som deltidsressurs eller junior kan det ofte da være vanskelig å komme inn og spørre hvorfor man gjør ting på denne måten. Vi ser gjerne at er man noen nivå høyere i organisasjonen, så vil man få mer respekt og påvirkning. 

Kleiven kan selv se for seg å bli leder på sikt, men først og fremst ønsker hun å spesialisere seg innen et fagfelt og lære av andre ledere.

– Jeg hadde ikke følt meg komfortabel med å gå rett ut i en lederjobb, men det å på sikt få mer ansvar for et team sine resultater, for eksempel, tror jeg kan gi meg motivasjon, sier hun.

Les også

Undersøkelse: Google Norges mest attraktive arbeidsplass

Google mest populære arbeidsplass

Mads Wildhagen i Academic Work sier undersøkelsen viser at vi nå ser en generasjon arbeidstagere der «alle» er klare til å ta på seg en lederrolle.

– Dette henger også sammen med hvilke egenskaper de unge ser etter hos en arbeidsgiver. De vil kjenne på mestringsfølelse og oppleve utvikling i form av nye oppgaver, ny rolle eller nytt ansvar, sier Wildhagen.

Academic Works står sammen med Kantar TNS bak Young Professional Attraction Index, som er en årlig undersøkelse som kartlegger unge arbeidstageres syn på norske arbeidsgivere.

Den kårer også Norges mest attraktive arbeidsplass.

I år som i fjor er det Google som er den mest attraktive arbeidsplassen blant unge arbeidstagere i Norge. Deretter følger:

2. Tesla

3. Microsoft

4. Finn.no

5. Yara

6. Sintef

7. Apple

8. DNB

9. PWC

10. Bouvet

Les andre saker:

Les også

XXL innrømmer «uheldig dugnadskultur»: Flere varehus fikk ansatte til å jobbe gratis

Les også

Travselskapet: Kan gå mot konkurs og oppsigelser

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Jobb og karriere
 3. Google
 4. Student
 5. Microsoft
 6. Handelshøyskolen BI
 7. Leder

Flere artikler

 1. Slik beholder du talentene på arbeidsplassen

 2. Betalt innhold

  Capgemini-sjefen: – Selskapene som investerer i sosial kapital vokser raskere og er mer lønnsomme

 3. Norges 100 største selskaper: – Mangfoldet blant topplederne er for lite

 4. Annonsørinnhold

 5. Hvorfor klapper vi ikke for sjåføren, lagermedarbeideren, driftsteknikeren og ferskvaresjefen?

 6. Betalt innhold

  Ekspert om dårlige arbeidsforhold: – Vanskelig å si om det er verdt kampen