Tror Røkke blir i Norge

Kjell Inge Røkke kommer etter alt å dømme til å forbli en storeier i norsk industri, tror politikere og Akers tillitsvalgte.

PER-KRISTIAN FOSS: - Når man vedtar en bot, godtar man implisitt skyldspørsmålet, sier Foss.

  • NTB
Publisert:,

– Utenlandske aktører var interessert i deler av Aker før 2007, og sånn er det fortsatt. Røkke har synliggjort de verdiene som ligger i konsernet. Jeg oppfatter ikke det som noen trussel, sier konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker ASA til NTB.

Under sin to og en halv time lange pressekonferanse onsdag varslet Kjell Inge Røkke at det ville bli endringer for ham som kapitalist. Men om dette innebærer nedsalg og utflagging av virksomheter i Aker-systemet ville han ikke svare på.

– Hvis denne saken ikke får en løsning, er dette et alternativ. Men Aker og Røkke har ikke benyttet seg av muligheten tidligere. Det viser at Røkke ikke har den som sin foretrukne løsning, sier Tranøy.

Foss: – Blir i Norge

Tranøy og Høyres Per-Kristian Foss er grunnleggende uenige i det aller meste når det gjelder statens eierskap i Aker Solutions, men de kommer selv til den samme konklusjonen om Røkke og framtida. Foss, som fulgte hele pressekonferansen onsdag, konkluderer med at konflikten med staten er mer tilspisset nå, men at Røkke likevel vil holde seg i Norge.

– Jeg har ikke noe tro på at Røkke opererer etter utflaggingsmetoden. Han snakker om å opprette en stiftelse og har åpenbart et ønske om å bli i det han har karakterisert som verdens beste land, sier Foss.

– Tar Røkke på ordet

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) føler seg trygg på at staten og Røkke, som de to store norske industrieierne, skal klare å forholde seg til hverandre også når Aker-saken har fått sin løsning. Regjeringen er opptatt av veien videre, og er under sterkt press fra blant annet LO for å finne en løsning som ikke skaper usikkerhet rundt de om lag 12.000 arbeidsplassene i Aker-systemet.

– Jeg tar Røkke på ordet når han sier at han er opptatt av norske arbeidsplasser. Jeg regner med at han mener det han sier, sa Brustad til NRK torsdag kveld.

Høring i mai

Hun har full tillit hos statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Brustad har full støtte for sin håndtering av saken. Det er klokt av henne å arbeide for en løsning som sikrer norske arbeidsplasser og fjerner tvilen som har oppstått om transaksjonene, sier Stoltenberg.

Det knytter seg nå stor spenning til hva Brustad vil si til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Etter alle solemerker blir det høring om Aker-saken i løpet av mai. Brustad skal svare skriftlig til komiteen innen mandag. Komitévedtaket om å åpne sak blir trolig fattet tirsdag.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Røkke vil aldri la staten få arbeidsro

  2. Betalt innhold

    Røkke får støtte fra eksperter

  3. Vil granske etableringen av Aker Holding i 2007

  4. Annonsørinnhold

  5. Brustad og Andersen blir grillet

  6. Brustad roser Røkke