Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland

Ballangen Sjøfarm kan ha tapt laks for nærmere 200 millioner kroner på grunn av algeoppblomstringen. Nå truer algene flere anlegg i Troms og Nordland.

TRUSSEL: Algeoppblomstringen i Nordland og Troms har skapt problemer for oppdrettere som mister laks

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Vi får komme tilbake til tallene, men det blir fort verdier for mellom 150 og 200 millioner kroner, sier daglig leder Ottar Bakke i Ballangen Sjøfarm iOfoten i Nordland ti l NRK.

Han har mistet over halvparten av fisken, omtrent 2,7 millioner fisk, som utgjør vel 3.000 tonn.

Algeoppblomstringen tar livet av oppdrettslaks sør i Troms og nord i Nordland. Janne Andersen, regiondirektør i Fiskeridirektoratet, forteller at algene sprer seg til nye områder. Søndag var fire anlegg rammet og mandag ble to anlegg til rammet.

Ifølge prognosen for vanntransport vil strømmen ut Ofotfjorden vedvare de neste 24 timene. Dette vil kunne medføre spredning så langt vest som til Årstein, melder Fiskeridirektoratet.

Til NRK sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Lars-Johan Naustvoll, at det mest sannsynlig er snakk om alger i gruppen chrysochromulina.

– Dette er alger som produserer en gift som rammer cellene i fiskens gjeller, slik at fisken ikke får oksygen, sier Naustvoll.

Algeoppblomstringen i Nordland og Troms har skapt problemer for oppdrettere som mister laks. Fiskedirektoratet opplyser mandag at man ikke har oversikt så langt over omfanget på situasjonen og hvor mye fisk som er død.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland

 2. Betalt innhold

  «Dødsalgen» har tatt laks for 620 millioner

 3. Betalt innhold

  Dødsalgen har tatt livet av fisk for 720 millioner

 4. Tusenvis av tonn med laks er død: Disse rammes av algeinvasjonen

 5. – Virker som om algeinvasjonen er gått noe tilbake