Reuters: Norskeid skipsverft bak Titanic satt under administrasjon

Det norskeide skipsverftet var tidligere et av verdens største. Nå settes Titanic-verftet Harland og Wolff under administrasjon.

VENTES Å BLI SATT UNDER ADMINSTRASJON: Harland and Wolff er kanskje aller mest kjent for produksjonen av ikoniske Titanic.

Foto: Pa photos
 • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Det norskeide skipsverftet Harland and Wolff i Nord-Irland skal settes under administrasjon mandag, noe som i verste fall kan føre til nedleggelse og at 130 personer mister jobben, ifølge Reuters.

Selskapets eier - Fred. Olsen-selskapet Dolphin Drilling - la verftet ut for salg i fjor etter «alvorlige finansielle vanskeligheter», skriver BBC.

– Det har vært en rekke styremøter, og resultatet av disse har vært å sette selskapet under administrasjon i løpet av dagen, sier en anonym talsperson til Reuters.

Les også

Boris Johnson krever at EU dropper irsk grenseløsning

Hadde 35.000 ansatte på toppen

Harland and Wolff ble grunnlagt for 158 år siden og hadde ved utgangen av andre verdenskrig 35.000 ansatte. Selskapet er kanskje aller mest kjent for produksjonen av det verdenskjente skipet Titanic, som forliset i april 1912.

I tillegg var skipsverftet en viktig industribrikke for Nord-Irland gjennom krigen, da de produserte 140 krigsskip, 123 handelsskip og over 500 stridsvogn.

Men driften har slitt siden 1960-tallet på grunn av økt flytrafikk og konkurranse fra globale aktører. Selskapet har overlevd på subsidier siden 1996.

Arbeiderne og fagforeninger ønsker at britiske myndigheter skal redde verftet ved å nasjonalisere selskapet, alternativt motta 650.000 pund for å karre seg gjennom august, noe dagens regjering har sagt nei til.

– Vi har dratt i hver eneste politiske spak som finnes, har partimedlem i det nordirske unionistpartiet, Gavin Robinson, sagt ifølge BBC.

Harland and Wolff produserte sitt siste skip i 2003. Siden den gang har de fokusert på annen marinevirksomhet som havvind og oljerigg-renovering.

Les også

Rapport spår klimasmell for shipping: – Vil ha radikale konsekvenser

Eid av konkursslåtte Dolphin Drilling

Riggselskapet Dolphin Drilling, tidligere Fred. Olsen Energy, meldte i desember i fjor at skipsverftet var til salgs, som en del av selskapets omfattende restrukturering.

I juni tidligere i år offentliggjorde Dolphin Drilling planer om å begjære seg konkurs, noe som ble gjort 27. juni, da riggselskapet hadde en gjeld på ni milliarder kroner.

Selskapet sa at de sikrede kreditorene har lagt krav på betaling av alt utestående under selskapets sikrede milliardgjeld.

Da hadde de i lengre tid jobbet med en refinansiering av selskapet etter at det brøt med sine lånebetingelser i fjor sommer.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Trolig kroken på døra for norskeid verft som bygde Titanic

 2. Betalt innhold

  Norskeid verft i Belfast satt under administrasjon

 3. Dolphin Drilling slår seg selv konkurs

 4. Dolphin Drilling kan gå konkurs tirsdag

 5. Betalt innhold

  Dolphin Drilling har utsatt konkursfristen