Tidligere sjef Ulltveit-Moe: «Helt usannsynlig» at siktede drev med spionasje i eks-jobb

Den spionsiktede mannen i 50-årene har tidligere jobbet med å utvikle solenergi, blant annet i selskapet Umoe Solar, som var kontrollert av milliardær Jens Ulltveit-Moe.

Jens Ulltveit-Moe var den spionsiktedes tidligere arbeidsgiver.
Publisert:

– Tror du mannen kan ha solgt statshemmeligheter allerede den gang?

– Det er helt usannsynlig. Han arbeidet med polysilisium, som ikke var hemmeligstemplet, sier Ulltveit-Moe i en kort kommentar over telefon med E24.

Ulltveit-Moe sier det er 13 år siden, og at arbeidet hans var knyttet opp til solceller.

Spionsiktede arbeidet i Umoe Solar i en fireårsperiode på 2000-tallet, ifølge mannens Linkedin-profil. Han har også jobbet en periode for Rec.

PST opplyser til E24 at det vil være naturlig å se på tidligere jobber i «en slik type etterforskning».

– Vi vil generelt se på hvilke tilganger personen har hatt, og hva slags informasjon han har hatt tilgang på, sier seniorrådgiver og pressekontakt Martin Bernsen til E24.

Les også

Frykter for tilliten etter spionsiktelse: – Skuffet

– Dreier seg om penger

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep lørdag en ansatt i DNV GL for å ha solgt statshemmeligheter til en fremmed makt. 50 kunder av DNV GL kan være berørt.

Etterretningsekspert Ola Kaldager fikk etter pågripelsen spørsmål av VG hva som kan motiver være for å forsyne andre land med sensitiv informasjon.

– Veldig ofte dreier det seg om penger. Det starter i det små, men til slutt har du tatt imot så mye at du ikke kommer ut av det. Så setter de på klypa og så går det gærent, sa Ola Kaldager.

Les også

50 kunder av DNV GL kan være berørt av spionasjesiktet

Les også

PST: Nordmann pågrepet for å ha delt statshemmeligheter

Publisert:
Gå til e24.no