Stenger store deler av Københavns lufthavn frem til 2022

Flyplassen i København stenger ned 40 prosent av terminalområdet frem til 2022 for å spare kostnader på strøm, rengjøring og vedlikehold. Det skjer etter et kraftig fall i passasjertallet.

Københavns lufthavn stenger ned deler av terminalområdet for å spare penger.
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Københavns lufthavn Kastrup tirsdag.

Fra 25. november og ut hele 2021 vil flyplassen stenge ned rundt 40 prosent av flyplassområdet for å spare penger. Bare 5.600 passasjerer er innom lufthavnen per dag, mens nivået var på 83.000 før coronakrisen rammet i mars.

– Vi kan spare litt på for eksempel strøm, rengjøring, vedlikehold og patruljering. Hver krone vi kan spare er helt avgjørende, i en tid hvor lufthavnen har mistet stort sett alle inntekter og vi må låne et større tosifret millionbeløp hver måned for å holde åpent, sier driftsdirektør Christian Poulsen i meldingen.

PS! Saken er endret 17. november kl. 19.22, ordet «beløp» er endret til «millionbeløp».

Les på E24+

(+) Hissige kreditorer kan faktisk være en fordel for Norwegian

Stenger om natten

Forrige uke besluttet Københavns lufthavn og flyselskapene å droppe kommersielle flyginger mellom midnatt og klokken seks på alle ukedager. Målet med dette var å kutte kostnader for flyselskapene, flyplassen, staten og bakkeselskapene.

– Beslutningene om nattestengning og nedstengning av en del av terminalområdet innebærer en reduksjon i Københavns lufthavns kapasitet til å avvikle flytrafikk, men vi vil fortsatt kunne leve opp til våre forpliktelser som Danmarks internasjonale flyplass, sier Poulsen.

Det er mulighet for å gjenåpne de nedstengte delene av flyplassen tidligere hvis passasjertallene brått skulle stige, påpeker Københavns lufthavn.

Flyanalytiker Jacob Pedersen i Sydbank tror det vil ta tid før passasjerene kommer tilbake.

– Alle deler av luftfarten er hardt rammet, og dette er et uttrykk for at utviklingen ikke kan snus med et trylleslag. Flyselskaper regner med passasjertall på linje med 2019 først i 2024. Og uten flyselskaper og passasjerer tvinges Københavns Lufthavn til å være konsekvente forsiktige, sier Pedersen til dansk TV2.

Dette er delene av Kastrup som stenges.
Les også

Widerøe om nye innstramminger: – Fra vondt til verre

Kraftig fall på norske lufthavner

Også i Norge har passasjertallene falt kraftig etter coronapandemien. Rundt 1,5 millioner passasjerer reiste via norske lufthavner i oktober måned, ifølge Avinor.

Det var 53,4 prosent færre passasjerer innenlands i oktober enn på samme tid i fjor, mens internasjonal passasjertrafikk falt med 92 prosent i oktober fra samme tid året før.

– I overgangen fra oktober til november har trafikken, spesielt på innland, falt merkbart sett opp mot de foregående ukene. Dette tilskriver vi hovedsakelig de strenge restriksjonene som er blitt innført. Utenlandstrafikken er fremdeles hardest rammet, noe vi har sett under hele koronaperioden, sa direktør for trafikkutvikling Gaute Skallerud Riise i Avinor i en melding i forrige uke.

Les på E24+

Nav oppretter eget kontor på Gardermoen etter masseoppsigelser

Les også

Nye permitteringer i flytårnet på Oslo Lufthavn

Les også

Sitter i Wizz Air- og Avinor-styrer: Nå må Charlotte Andsager trekke seg

Publisert: