Høie opphever skjenkestoppen: – For tidlig

Stortinget vedtok å be regjeringen snu og gjøre lettelser i den nasjonale skjenkestoppen. Regjeringen følger nå motvillig opp vedtaket og opphever skjenkeforbudet.

Helseminister Bent Høie.
Publisert:

Stortingsflertallet ba tidligere i dag regjeringen om å sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering, og dermed oppheve skjenkestoppen.

I en pressemelding tirsdag kveld sier regjeringen at de opphever skjenkeforbudet:

– Jeg mener at forslaget om å oppheve skjenkestoppen kommer for tidlig. Smittesituasjonen er ustabil, og dette øker risikoen for smittespredning. Men vi vil likevel følge opp stortingsflertallets vedtak, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Les på E24+

– Har ikke hatt smitte blant ansatte på noen av de største barene i Bergen

Endringen regjeringen nå gjør innebærer at det nå blir tillatt å skjenke til klokken 24, men gjester skal ikke slippe inn etter klokken 22. Dette er i tråd med den anbefalingen Folkehelseinstituttets ga til regjeringen sist fredag.

– Gjennom dette har Stortinget prioritert gjenåpning av alkoholservering. Det betyr at andre lettelser kan bli skjøvet ut i tid fordi det er summen av tiltakene som har effekt på smittespredningen, sier Høie.

Endringene i regelverket skal nå gjennomføres så raskt som mulig, med ikrafttredelse fra midnatt natt til førstkommende fredag.

Denne endringen gjelder for hele landet, noe som betyr at kommuner med høyt smittetrykk har to døgn på å fatte vedtak om fortsatt skjenkestopp eller andre strengere regler enn de nasjonale.

Departementet sier samtidig at internasjonal erfaring tilsier at skjenkesteder er et område med høy risiko for smittespredning.

Les også

Utelivsaktørene må helle flere tusen liter øl rett i dass: – Vi blør sakte i hjel

Frp-forslag

«Stortinget ber regjeringen sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering», lød forslaget fra Frp og Siv Jensen tirsdag.

Stortinget ba regjeringen om å tillate servering i kommuner hvor smittesituasjonen tilsier det.

Ifølge Stavanger Aftenblad lå det an til at forslaget skulle bli nedstemt. Men det snudde da Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG og Rødt sørget for at det ble flertall.

Jensen selv var overrasket over at hun fikk med seg et flertall på Stortinget.

– Overraskende og gledelig med flertall for et fornuftig forslag. Det er ingen grunn til å ha et nasjonalt skjenkeforbud når det er så stor smittevariasjon og det er i hvert fall fornuftig å kunne åpne for alkoholservering sammen med matservering på steder som har organiserte smittevernregler, sa Siv Jensen i en melding tirsdag.

Siv Jensen i Frp.

Jensen sa regjeringen nå må følge opp Stortingets vedtak umiddelbart.

– Det er ingen grunn til at kommuner med lavt smittetrykk ikke skal få anledning til å servere alkohol i forbindelse med matservering etter dette vedtaket, sa Jensen.

Mandag redegjorde statsminister Erna Solberg (H) for Stortinget om koronasituasjonen. Hun gjorde det da klart at regjeringen viderefører regelen om at restauranter og puber ikke har lov å servere alkohol, men at de skal vurdere den på nytt i neste uke.

Det er denne beslutningen som nå omgjøres.

Les også

Helsebyråden håper Oslo-folket snart kan drikke øl igjen

Uenighet om skjenking

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var uenige i sine råd til regjeringen i forkant av mandagens pressekonferanse om coronasituasjonen.

FHI mente det nasjonale skjenkeforbudet burde kunne oppheves, mens direktoratet ville forlenge forbudet i to uker.

– Helsedirektoratet har levert våre faglige råd til regjeringen, så er det politikernes privilegium å fatte beslutninger basert blant annet på dem. Det er slik det demokratiske systemet er i Norge, sier helsedirektør Bjørn Guldvog og legger til:

– Det er heller ikke uvanlig at det blir debatt om problemstillinger der vi har levert faglige råd, ettersom helse er et område som angår alle.

Folkehelseinstituttet sier til NTB at de tar Stortingets vedtak til orientering. De sier at de først anbefalte tidligere skjenkestopp for å redusere risikoen knyttet til utelivet, for eksempel samtidig med stans i innslipp klokken 22.

Les også

384 bedrifter fikk koronastøtte de to første dagene: – Dette redder i det minste leieforholdet

Publisert: