Tollefsen-partner i Berlin fnyser av kritikken: – Ren propaganda

Aktivister demonstrerer mot Skjerven Group, som har eiendommer i Berlin verdt flere milliarder kroner. Einar Skjerven karakteriserer byens boligpolitikk som tullball, men mener timingen har vært god for partner Ivar Tollefsens inntreden.

STOR I BERLIN: Skjerven Group sitter på en portefølje bestående av leiligheter i Berlin verdt milliarder av kroner.
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

«Leietagere i protest», «Miljøvern over egeninteresse», «Farvel, Skjerven!»

Budskapet har vært klart og tydelig fra Berlins boligpolitiske aktivister den siste tiden. På sosiale medier, på egne fasader og i gatedemonstrasjoner med flere hundre deltagere har Ivar Tollefsen-eide Heimstaden og Einar Skjervens Skjerven Group vært gjenstand for massiv motstand.

Årsaken er enkel. Med Skjerven Group som investeringsforvalter har Heimstaden gjennom året kjøpt seg opp i den tyske hovedstaden, ekskludert den siste milliardavtalen fra september.

Men mange berlinere vil ikke ha noe av store oppkjøp av boligene de lever i. De frykter økte leiepriser og gentrifisering – det vil si at kun enkelte samfunnslag har råd til å bo i bykjernen. Da er Ivar Tollefsen og Einar Skjerven fienden.

– Det har vært både militant og personfokusert, med internettkampanjer, private instagrambilder og gatedemonstrasjoner med flere hundre aktivister. Det er vel sånn det er i en by som er styrt av først og fremst kommunister, sier Einar Skjerven på telefon fra Berlin.

Byregjeringen i Berlin består av sosialdemokratiske SPD, venstrevridde Die Linke og miljøpartiet Die Grüne.

FARVEL: Flere grupperinger med leietakere i Berlin er kritisk til eiendommer selges til utenlandske investorer. Her ønskes Skjerven farvel.

Kjøpte for 1.300, solgte for opptil 5.000

Einar Skjerven har vært aktiv i det tyske markedet siden 2006, da han ledet utenlandsavdelingen til Industrifinans. I 2012 besluttet han og familien å satse fullt og helt på Berlin, så Skjerven skilte lag med kapitalforvalteren og flyttet ut.

Det har skjedd mye med boligmarkedet i Europas femte største by siden den gang. I årene rundt 2006 lå arbeidsledigheten på 15–20 prosent og etterspørselen etter steder å bo var så lav at boliger sto tomme.

Les på E24+

Ivar Tollefsens Heimstaden: Derfor vil de erobre det tyske boligmarkedet

Skjerven og Industrifinans måtte da jobbe for å få full utnyttelse av porteføljen på omtrent 2.000 leiligheter.

Slik er det ikke lenger. Da Skjerven flyttet til Berlin hadde kraftig tilflytting dratt opp leieprisene, og kombinert med lavere renter begynte selveiermarkedet å våkne.

– Det vi gjorde fra og med 2012, og som vi har fortsatt med frem til i dag, var å kjøpe bygårder, seksjonere dem og så selge enkeltleiligheter. Det er en helt annen betalingsvillighet i privatmarkedet. Det vi kjøpte for 1.300 euro per kvadratmeter i 2006, har vi de siste årene kunnet selge for mellom 3.000 og 5.000 euro.

SATSET: Einar Skjerven så store muligheter i Berlin, så i 2012 flyttet han og familien ned.

Ikke lenger like velkommen

Men det skjedde samtidig et stemningsskifte i byen, forteller Einar Skjerven.

– I 2012 var Berlin full. Og med kun tre-fire tusen nybygg hvert år, samtidig som byen vokste med 30.000–50.000 innbyggere, så økte leieprisen kraftig. Da endret det politiske sentimentet seg.

I motsetning til nordmenn flest, som eier sin egen leilighet, er 85 prosent av berlinere leietagere. De får dermed ingen glede av prisstigningene - snarere tvert imot.

– Og lokalpolitikerne gjør alt de kan for å tilfredsstille denne store leietagergruppen. Plutselig var vi ikke så velkomne lenger når det kom til å investere og pusse opp i byen. Før 2012 hadde det vært et fritt marked, etter det har det kommet restriksjoner på både seksjonering og leiepriser.

Les på E24+

Ivar Tollefsens metode: Slik bygde han et europeisk eiendomsimperium

Den første begrensningen besto av å definere et titalls beskyttede områder hvor det ikke er ønsket at bygårder seksjoneres.

– Det politikerne greide å skape og egentlig fremdeles nører opp under er at dersom det skjer seksjonering og salg av enkeltleiligheter, så kommer de store, stygge internasjonale investorene som vil kaste dere ut. Det er egentlig bare tull, for er det noe tyske leietagere har så er det svært god lovmessig beskyttelse, sier Skjerven.

MOTSTAND: Med emneknaggen #shamestaden er det liten tvil om hva enkelte demonstranter mener om Ivar Tollefsen.

Har mistet flere bygg til myndighetene

Om Skjerven eller andre eiendomsinvestorer vil kjøpe en bygård i ett av disse verneområdene, kan de bli bedt om å skrive under på en kontrakt som legger store begrensninger på eierskapet.

Dette inkluderer en klausul om at byggene ikke skal seksjoneres og bli solgt som enkeltleiligheter i løpet av de neste 20 årene.

– Vi har hittil ikke latt oss presse inn i avtaler som gjør investeringen betydelig mindre gunstig, sier Einar Skjerven.

Med det får myndighetene mulighet til å ta eiendommene på forkjøpsrett. Det har skjedd Skjerven flere ganger, senest forrige uke da to distrikter i Berlin kapret tre eiendommer som Skjerven hadde kjøpt for Heimstaden.

Die Grüne-politikerne varslet samtidig kamp om resten av gigantavtalen på 3.900 leiligheter.

– Fremover er det mulig at vi vil signere erklæringer et godt stykke på vei slik politikerne ønsker. Vi har en løpende dialog med politikere og administrasjon i Berlin, uttalte kommunikasjonssjef Christian Dreyer i Heimstaden til E24 forrige uke.

Les også

Politikere i Berlin kapret tre boligbygg foran nesen på Tollefsen

Risikerer en tredel i leieinntekter

Det hittil kraftigste inngrepet i Berlins eiendomsmarked ble vedtatt i februar i år.

I alle bygg som har vært oppført og hatt beboere før 2014 er det innført et leiepristak for de neste fem årene. Også eksisterende kontrakter med høyere leie skal få justert ned prisen til grensen på 6–9 euro per kvadratmeter, uavhengig av standard og beliggenhet.

– Markedsprisen ligger i de fleste tilfeller på det dobbelte. For mange renoverte leiligheter med god beliggenhet betyr det til og med at man risikerer å få kun en tredjedel i leieinntekter, sier Skjerven.

SOSIALDEMOKRAT: Michael Müller (SPD) har vært ordfører i Berlin siden 2014.

Ordningen er kontroversiell – motstanderne mener den er grunnlovsstridig. Det tyske rettsapparatet skal avgjøre dette spørsmålet neste år.

– Vi håper den avvikles. Dette er i våre øyne ren propaganda fra kommunistene som styrer Berlin. Med en slik politikk vil byen forfalle, fordi som huseier får man ikke noe igjen for investeringer i vedlikehold – og leieinntekter får man uansett, sier Einar Skjerven.

Les på E24+

Et innblikk i Ivar Tollefsens nye stjernelag

Mener Tollefsen har truffet godt

Skjerven Group har samarbeidet med Heimstaden siden 2018, da Ivar Tollefsen gjorde sitt første kjøp på tysk jord, et boligkompleks med 500 leiligheter.

Det er imidlertid først og fremst det siste året at investeringstakten til den norske eiendomsmilliardæren har tatt seg opp i Berlin.

Timingen har vært god, mener Einar Skjerven.

– Prisene har trolig falt med 15-20 prosent som følge av leiepristaket. På toppen av det har man coronasituasjonen som har gjort bankene tregere og mer forsiktige med å gi finansiering. Men Heimstaden kjøper med egenkapital og trenger ikke finansiering. Så de har ikke så mange konkurrenter i Berlin nå.

SATSER MILLIARDER: Tollefsen risikerer at flere boligbygg i den siste milliardavtalen blir tatt på forkjøpsrett.

Einar Skjerven er positiv til fremtidsutsiktene på egne vegne også, selv om reguleringene har ført til at tiden med de kjappe pengene er forbi.

– Man må være langsiktig nå. Blir reguleringene stående, så blir det greit, og uten dem så blir det veldig bra. Uansett, det å kjøpe objekter i en av Europas største byer til 3.000 euro per kvadratmeter, altså en tredel av prisene i Oslo, det blir ikke feil så lenge man finner de rette objektene.

Han vil ikke gi noe anslag på hvor store verdier Skjerven Group sitter på nå, men forteller at de har blant annet 800–900 leiligheter som skal selges i løpet av de neste par årene.

– Når disse koster fra 2,5 millioner kroner og opp, så kan du regne på det selv.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Berlin
  2. Boligpolitikk
  3. Heimstaden
  4. Ivar Tollefsen

Flere artikler

  1. Heimstaden må rydde opp etter feilaktige fakturaer

  2. Aktivister skuffet etter at Heimstaden reddet gigantavtale i Berlin

  3. Politikere i Berlin kapret tre boligbygg foran nesen på Tollefsen

  4. Heimstaden selger eiendommer til tyske Allianz for 7,7 milliarder

  5. Heimstaden kjøper nær 29.000 boliger for 91 milliarder kroner