Kvartalsrapporter

Orkla med corona-boost: Økte omsetningen med over en milliard

Det er ikke flust av selskaper på Oslo Børs som tjener på coronakrisen, men Orkla er ett av dem.

Orkla-topp Jaan Ivar Semlitsch legger torsdag frem sterke tall fra dagligvaregiganten.
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Jeg er meget fornøyd med Orklas bredbaserte fremgang. Sammenlignet med 3. kvartal 2019 reiste forbrukerne mindre og tilbrakte mer tid hjemme, noe som bidro til god vekst for våre merkevarer i dagligvarekanalen, sier Orkla-topp Jaan Ivar Semlitsch om tallene for tredje kvartal.

Merkevareselskapet som står bak hundrevis av produkter i dagligvarehyllene meldte i tredje kvartal om en omsetning på 11,9 milliarder kroner, opp fra 10,8 milliarder kroner til samme tid i fjor.

Orklas resultat etter skatt endte på 1,38 milliarder kroner, også godt opp fra fjorårets 941 millioner i tredje kvartal.

Resultatet per aksje skatt havnet på 1,36 kroner, en økning fra 0,9 kroner i fjor.

Selskapet sier i rapporten at nedstengingen av samfunnet ikke preger resultatene like mye som i første halvår, og at veksten i tredje kvartal både handler om volum- og prisøkning.

Slo tilbake på organisk vekst

Dagligvaregiganten Orkla har over tid levert lav organisk vekst, med andre ord vekst som ikke er knyttet til for eksempel oppkjøp eller valutaeffekter.

I andre kvartal var den organiske veksten for merkevarevirksomheten på svake −3,8 prosent, kraftig ned fra samme tid året før, og selskapet skyldte på mindre etterspørsel etter varer utenfor dagligvarekjedene, deriblant den hardt rammede serveringsbransjen.

I tredje kvartal er derimot den organiske veksten på 3,8 prosent, med vekst i alle kategorier bortsett fra Orkla Food Ingredients.

Selskapets aksje opplevde etter nedstengingen av Norge i mars en voldsom oppgang, men interessen for Orkla-aksjen har senere dabbet av, og så langt i år er den opp skarve 0,43 prosent.

Det skal samtidig sies at hovedindeksen på Oslo Børs, hvor Orkla inngår, er ned 14,15 prosent til nå i 2020.

Orkla-topp Jaan Ivar Semlitsch uttalte etter forrige kvartalspresentasjon i sommer at han var overbevist om selskapet ville komme styrket ut av coronakrisen.

Les også

Norgesgruppen fikk langt lavere innkjøpspriser over flere år

Orklas styreleder er en av Norges rikeste, Stein Erik Hagen, som har størsteparten av formuen sin investert i konsernet.

Trøbbel for Pierre Robert og pizza-kategorien

Men det er ikke bare rosenrødt for Orkla. Utviklingen i den finske delen av undertøysmerkevaren Pierre Robert gjør det ikke like bra som ventet, og skrives ned med til sammen 86 millioner kroner.

Pierre Robert Group har de siste årene sett lønnsomheten synke, og gjennomført en restrukturering i Sverige hvor man har endt med å legge ned virksomheten i landet fra juni 2020.

Under kvartalspresentasjonen uttalte Semlitsch at selskapet ikke har økt markedsandeler i pizza-kategorien det siste kvartalet, noe som betyr at Grandiosa-veksten sammenlignet med konkurrentene ikke er like høy som tidligere.

Rekordlave strømpriser gjør også at virksomhetsområdet Hydro Power fikk et negativt driftsresultat på −3 millioner kroner, mot 78 millioner kroner til samme tid i fjor.

Analytikerne bommet

Analytikerne som følger Orkla ventet på forhånd en omsetning på 11,5 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

Det var bom på rundt 400 millioner kroner.

Videre anslo analytikerne at driftsresultatet vil havne på 1,91 milliarder kroner, rundt 200 millioner unna sannheten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Orkla
 3. Oslo Børs
 4. Jaan Ivar Semlitsch
 5. Dagligvarebransjen

Flere artikler

 1. Orklas pizza-dominans krymper under pandemien - taper markedsandeler

 2. Orkla økte omsetningen i tredje kvartal – men flaskehalser bremser resultatveksten

 3. Orkla slo forventningene: Omsatte for 11,5 milliarder kroner i første kvartal

 4. Orkla kjøper 75 prosent av nederlandsk pizzakjede

 5. Orkla vil dele ut milliardutbytte