Kampen om luften

Sitter i Wizz Air- og Avinor-styrer: Nå må Charlotte Andsager trekke seg

Dagen før Wizz Airs første innenriksfly i Norge tok av, fikk et styremedlem i Avinor Flysikring styreplass i det ungarske lavprisselskapet. Avinor sier det ikke skal fortsette.

Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air hadde sin første innenriksflyging i Norge den 5. november. Her er et av flyene deres i ferd med å ta av fra Oslo Lufthavn, retning Bergen.

Fredrik Hagen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Jeg gleder meg over å ønske Charlotte Andsager velkommen til styret i Wizz Air. Hennes ekspertise i regulatoriske forhold i flere bransjer får en sentral verdi for Wizz Air etter hvert som selskapet ekspanderer utover i Europa.

Det sa styreleder William A. Franke i en børsmelding 5. november fra det ungarske lavprisselskapet. Der informeres det om at Andsager har blitt utnevnt til styremedlem med virkning fra 4. november.

På dette tidspunktet sitter Andsager også i styret i Avinor Flysikring, et verv hun har hatt siden 2014. Datterselskapet i Avinor-konsernet leverer tårn- og flygeledertjenester for flytrafikken i Norge.

Avinor skal behandle alle flyselskaper som opererer i norsk luftrom på like vilkår.

Den 5. november, dagen etter utnevnelsen, tar det første innenriksflyet til Wizz Air av i Norge. Selskapet annonserte den 6. oktober at de skulle etablere seg innenriks, etter å ha fløyet til Norge i 14 år.

Etableringen har allerede utløst skjerpet konkurranse og en priskrig i det norske markedet, men har også ført til en heftig debatt om måten Wizz Air forholder seg til fagorganiserte.

Les også

Demonstrasjon mot Wizz Air på norske flyplasser

Avinor tar grep

Ifølge beskrivelsen fra Wizz Air har Andsager hatt en rekke regulatoriske stillinger i Samferdselsdepartementet, Telenor, SAS og Rolls-Royce.

E24 har spurt både Avinor og Samferdselsdepartementet om:

 • Er det vanlig praksis at man både kan sitte i styret til Avinor, som skal ivareta statens og alle flyselskapenes interesser i luftfarten, samtidig som man sitter i styret i et enkelt flyselskap? 
 • Har Andsager meldt seg inhabil i saker knyttet til Wizz Air eller har departementet bedt om at hun blir utestengt fra noen diskusjoner og saker i styret?

«Samferdselsdepartementet opplyser at Avinor Flysikring AS er et datterselskap av Avinor AS, og det er derfor Avinor AS som er rette adressat for henvendelsen», skriver Samferdselsdepartementet i en uttalelse til E24.

Avinor påpeker at Andsager ikke sitter i styret i Avinor-konsernet, men i datterselskapet Avinor Flysikring.

– Straks det ble kjent at hun sitter i Wizz Air-styret ble det fra Avinors side gitt beskjed om at hun ikke kan sitte i Avinor Flysikrings styre, sier Egil Thompson, konserndirektør for kommunikasjon og marked i Avinor i en uttalelse til E24.

PS! Etter at E24 publiserte denne saken torsdag kveld har Avinor Flysikring fjernet Andsagers navn fra listen over styremedlemmer.

Les også

Wizz Air dobler satsingen i Norge: Vil etablere base i Trondheim

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Wizz Air
 3. Samferdselsdepartementet
 4. Flyselskaper
 5. Luftfart
 6. Avinor

Flere artikler

 1. SAS-selskap vil hjelpe Wizz Air i Norge

 2. Flere slutter seg til Wizz Air-boikott

 3. Solberg støtter boikott av Wizz Air

 4. Annonsørinnhold

 5. Den ungarske lavprisgiganten Wizz Air inntar Norge: Vil starte en rekke innenriksruter

 6. Analytiker tror Wizz Airs 10-kronersbillett kan komme til Norge