Bjørn Kjos mener Norwegian-bonusene er høye

Den tidligere Norwegian-sjefen omtaler bonusen til den sparkede toppsjefen Jacob Schram som litt merkelig.

Bjørn Kjos kommenterer Norwegian-bonusene som er gitt til toppledelsen.
Publisert: Publisert:

Den siste uken har bonusene til toppledelsen i Norwegian blitt debattert. Søndag kommenterer også tidligere Norwegian-sjef Bjørn Kjos bonusene til ledelsen i en SMS til Dagens Næringsliv.

– Bonusene er høye. Litt merkelig å utbetale «retention bonus» til Schram som slutter, skriver han til avisen.

«Retention bonus» er en utbetaling for å sikre at en ansatt forblir i selskapet, særlig når det er store endringer i selskapet, ifølge Cambridge Dictionary.

Denne uken ble det også kjent at Jacob Schram har fått sparken som toppsjef i Norwegian. Det er tidligere finansdirektør Geir Karlsen som da rykket opp til toppsjefjobben.

Tidligere styreleder Niels Smedegaard var med på å tildele bonusene. Han har tidligere sagt til E24 at lønnsvilkårene må være slik at man både «tiltrekker seg og beholder dyktige ansatte».

Geir Karlsen og Jacob Schram fra markeringen av at Norwegian var ute av konkursbeskyttelsen.

Fredag sa styreleder Svein Harald Øygard at de første utbetalingene til nå tidligere konsernsjef Jacob Schram og tidligere finansdirektør Geir Karlsen ble gjennomført.

Tidligere denne uken kunne E24 avsløre at de ukjente bonusene var på 11 millioner til både Schram og Karlsen, og at toppledelsen til sammen skal ha fått omtrent 30 millioner kroner.

Det har både fagforeninger, en tidligere småkreditor og politikere reagert på.

Les på E24+

– Det er ikke rart at han blir genierklært (+)

Har tidligere gitt bonuser

Ifølge Dagens Næringsliv ble det også utbetalt bonuser til Norwegian-ledelsen da Kjos var toppsjef. Avisen trekker frem at noen måneder før Kjos gikk av, så ble det delt ut lønnshopp og bonuser til fire av 13 i konsernledelsen.

I 2020 var Geir Karlsen på lønnstoppen i flyselskapet etter at han fikk en bonus på fem millioner. Den ble gitt for perioden han var konsernsjef i 2019, opplyste kommunikasjonssjef Esben Tuman da.

På spørsmål om hva som skiller det fra denne ukens debatterte bonuser, svarer Kjos at det var styret som tok beslutningen.

– Jeg ville nok ikke ha beslutningsmulighet til å gjøre det, skriver han til avisen.

Næringsministeren krever redegjørelse

26. mai ble «nye» Norwegian lansert, og flagget utenfor hovedkontoret på Fornebu heist. Da var rekonstruksjonen av selskapet ferdig, og de hadde hentet inn seks milliarder i frisk kapital.

Les også

Erna Solberg om Norwegian-bonuser: – Kan være et misligholdsspørsmål

Men før det hadde staten stilt opp med lånegarantier. I fjor søkte flyselskapet om det maksimale de kunne, 3 milliarder kroner. Da satte staten vilkåret at det ikke kunne utbetales utbytte eller bonus med lån fra garantifasiliteten.

Næringsminister Iselin Nybø har tidligere sagt at hun anser 26. mai som datoen bonusgarantiordningen gikk ut. Hun har også krevd full redegjørelse fra Norwegian om bonusene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om