Bank Norwegians Google-strid går til Høyesterett

Banken kjøpte opp søkeord hos Google og ble saksøkt av konkurrentene. Nå skal saken behandles i øverste rettsinstans, og Bank Norwegian får hjelp av Google.

Illustrasjonsfoto av Høyesterett
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Bank Norwegian vant frem med sitt syn både i tingretten og lagmannsretten, men må nok en gang forsvare at de kjøpte søketreff på konkurrerende bankers selskapsnavn hos Google.

Høyesteretts ankeutvalg besluttet nemlig fredag at anken fra Ikano, tidligere Monobank og Komplett Bank skal behandles.

De tre konkurrerende bankene tok Bank Norwegian til retten i november 2018, etter at Bank Norwegian i flere år hadde betalt Google for å havne øverst på listen over forbrukslånsaktører når noen søker etter slike på nettet.

Frifunnet i tingretten

Akser og Bærum tingrett kom i 2019 til at Bank Norwegian ikke hadde brutt markedsføringsloven.

I dommen het det at Norwegians praksis «ikke utgjør en snylting i egentlig forstand og da heller ikke utnyttelse av andres goodwill».

Les også

Banker anker Google-strid til Høyesterett

– Dette er ikke en sak med en vinnere eller tapere, men en viktig prinsipiell avklaring som ikke har blitt behandlet i norske domstoler før, sa Kai-Morten Terning i Bank Norwegian til E24 den gang.

Likevel «snylting»

Men konkurrentene anket til lagmannsretten, som i sin tur mente at Bank Norwegian riktig nok hadde «snyltet» på andre, men at de ikke hadde brutt loven.

«Lagmannsretten er også enig i at «snylting» er en treffende karakteristikk for det som skjer, men mener samtidig at elementet av snylting ikke er så sterkt at annonsepraksisen etter sin art alltid vil være i strid med «god forretningsskikk», het det i dommen.

Saken har tidligere vært oppe i Næringslivets konkurranseutvalg, der utvalget enstemmig konkluderte med at Bank Norwegians bruk av konkurrentenes kjennetegn som søkeord hos Google var i strid med god forretningsskikk næringsdrivende imellom.

Google vil bistå Bank Norwegian som partshjelper i Høyesterett. På motsatt side bistår Virke som partshjelper for Komplett Bank, Ikano Bank og Brabank (tidligere Monobank).

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank Norwegian
 2. Komplett Bank
 3. Monobank
 4. Ikano Bank Partner
 5. Rettssaker

Flere artikler

 1. Høyesterett forkaster anke til fordel for Bank Norwegian

 2. Banker anker Google-strid til Høyesterett

 3. Tvisten mellom Olav Thon og Hamar-restaurant ender i Høyesterett

 4. Kommunens rett til å stanse elsparkesykler under lupen i Høyesterett

 5. Tar klimasøksmålet til Menneskerettighetsdomstolen