Kjøper Coop-lager for tre milliarder kroner: – Ingen hemmelighet at dette er en rekordpris

Eiendomsaktøren NREP blar opp tre milliarder for et Coop-lager ved Gardermoen. Ifølge rådgiver Pangea er dette den høyeste kjøpesummen noensinne for en norsk logistikkeiendom.

Møller Eiendom og Stokke Industri selger Coops lagerbygg ved Gardermoen selges for tre milliarder kroner til Nrep Logicenters. Dette er en rekordhøy pris for en logistikkbygning, ifølge rådgiver Pangea Property Partners.
Publisert:

Hver dag kommer det flere hundre trailere for å laste og losse varer ved Coops kjempelager ved Gardermoen. Butikkjeden har 20 år igjen av sin leiekontrakt i bygget, som hadde en investeringsramme på 1,5 milliarder kroner og ble tatt i bruk fra 2014.

Nå er lagerbygningen kjøpt av NREP Logicenters. Selgerne er Møller Eiendom og familieeide Stokke Industri, som kjøpte eiendommen fra Coop i 2014.

– Vi er både fornøyde og stolte over dette kjøpet, naturligvis. Logistikk er en av våre kjernevirksomheter, og vi er blant de største eierne og utviklerne av logistikkeiendommer i Norden, sier leder for NREP Norge, Jens Petter Hagen, til E24.

– I Norge har vi vært litt på etterskudd av NREP-familien i resten av Norden, så vi prøver å ta igjen de andre. Dette er et stort steg i den retningen, sier han.

NREP er et nordisk spesialfond som eier og driver alt fra eldre- og studentboliger til shoppingsentre, leiligheter og logistikkbygninger. Gjennom Logicenters-virksomheten sitter de på rundt 70 logistikkeiendommer som brukes av aktører som DHL, Postnord, DSV og Bring.

Les også

Deichman solgt for 245 millioner kroner

– Dette er en rekordpris

Den automatiserte lagerbygningen i Ullensaker kan håndtere 15.000 til 20.000 ulike produkter og rundt 600.000 kasser med mat per dag på vegne av Coop-kjedens rundt 1.200 butikker. Etter en planlagt utvidelse til neste år vil bygget ha et bruttoareal på 84.800 kvadratmeter.

– Betaler dere en stiv pris?

– Det er ingen hemmelighet at dette er en rekordpris. Det er en stor transaksjonspris i milliarder, vi kommenterer vel på at den er cirka tre milliarder kroner. Det er en skarp prising målt mot kontantstrømmen, altså på et yieldnivå som vi kaller det i denne bransjen. Det er hevet over enhver tvil, sier Hagen.

Leder for NREP Norge, Jens Petter Hagen.

– Men det er også et unikt produkt, det er supermoderne, på riktig lokasjon og med en god leietaker. I tillegg er det fremdeles utviklingsmuligheter på tomten. Det forsvarer å sette en prisrekord. Når det er sagt så er det et prisnivå som er på lik linje med resten av kontinentet når det gjelder superlogistikkeiendommer som dette. Men i nordisk sammenheng er dette rekord, legger han til.

Ifølge Pangea Property Partners utgjør leieinntektene rundt 3,9 prosent av kjøpesummen. Dette omtales i eiendomsbransjen som «yield», og er et mål på hvor dyr en eiendom er.

Les også

Stordalen selger Stockholm-hotell til NREP for 1,54 milliarder

Fornøyd selger

– Vi ble jo enige, så vi er veldig fornøyde, sier investeringsdirektør Thomas Sletten i Møller Eiendom til E24.

Et argument mot å selge eiendommen er at den har vært et av ankerne i porteføljen både for Stokke Industri og Møller Eiendom, påpeker han.

– Det å ha en så solid motpart som Coop og en så lang kontrakt, det har gjort at vi har kunnet ta utviklingsrisiko på andre deler av porteføljen. Så det har vært med på å sette litt brems på motivasjonen for å selge, sier han.

Investeringsdirektør Thomas Sletten i Møller Eiendom.

For Møller Eiendom ble det viktig at selskapet har sikret seg en langsiktig leietaker i Harbitzalléen 5, hvor Hafslund E-Co nå har sitt hovedkontor. Denne eiendommen kan nå fungere som et nytt anker for selskapet.

– Vi har fått inn et annet bygg i porteføljen som inntar den rollen som anker, så det er ikke like viktig for oss. Og så er dette et ganske stort bygg for vår portefølje, som veier tungt både for Møller Eiendom og Stokke. Vi har også en organisasjon på snart 40 ansatte som har bred kompetanse på utvikling, og vi kan kanskje hente større avkastning på utviklingseiendommer, sier Sletten.

Møller Eiendom har mer enn nok å bruke penger på. Nylig kjøpte selskapet gamle Deichman hovedbibliotek i Oslo for 245 millioner kroner.

– Vi har tyvstartet litt, og kjøpt et bibliotek nede i Oslo sentrum, som er vel svart belte i utvikling. Og vi er i prosess med å se på andre utviklingseiendommer både alene og i partnerskap. Vi var med i prosessen om kjøp av NRK sin tomt på Marienlyst, og motivasjonen er nok enda større nå for å ta på seg den type byutviklingsprosjekt, sier Sletten.

Les på E24+

Årets gigantoppkjøp kan fremdeles ikke avlyses

Les også

Svensk eiendomsgigant byr 30 milliarder for Entra

– Største i Norge og Norden

Pangea Property Partners har vært finansiell rådgiver for selgerne i prosessen. Advokatfirmaet Thommessen har bistått selgerne i prosessen, mens advokatfirmaet Wikborg Rein har vært juridisk rådgiver for NREP.

Administrerende direktør Bård Bjølgerud i Pangea Property Partners.

Prosessen som har ført frem til salget startet for ni måneder siden. Til tross for coronapandemien har det vært stor interesse, ifølge administrerende direktør Bård Bjølgerud i Pangea.

– Mer enn 100 investorer har vist interesse for denne eiendommen, og et 40-talls har jobbet aktivt med denne unike investeringsmuligheten, noe som viser hvor attraktiv eiendommen er i seg selv og hvor attraktivt det norske eiendomsmarkedet er nå, sier han.

– Denne transaksjonen er den største transaksjonen av et enkelt logistikkbygg i både Norge og Norden og én av de største i Europa som noen gang er gjort, sier Bjølgerud.

Les også

Storm Real Estate kjøper eiendomsselskap: Witzøe- og Bekken-familiene blir storeiere

Vil investere mer i Norge

NREP Logicenters bygger for tiden også ut et logistikkbygg i Vestby utenfor Oslo hvor Barnas Hus (BH Nordic AS) blir en av leietakerne. Dette blir på 12.000 kvadratmeter og skal stå klart i 2021.

Hagen er åpen for å investere mer i norske logistikkeiendommer og i boliger i Norge. Men med dagens prisnivå er det mer aktuelt å utvikle eiendommer enn å kjøpe eksisterende.

– Vi titter på flere investeringsmuligheter innen logistikk. Utfordringen er at prisen av og til løper litt løpsk. Det er sikkert noen som vil hevde at den gjorde det også her. Vi føler at det er forsvarlig, men det er andre eiendommer hvor vi føler at det kanskje ikke er det. Så da går vi til den andre enden av verdikjeden, og tenker på aktiv utvikling av eiendommer, sier Hagen.

– Vi vil absolutt gjøre flere logistikkinvesteringer i tiden som kommer, og ønsker også å eksponere kapital mot eiendom for eksempel innen bolig, både for salg og utleie, sier han.

Dette bildet er fra innsiden av det sterkt automatiserte Coop-bygget ved Gardermoen.
Les også

Oppga feilaktig høy pris på flyktningboliger – hentet 86 millioner i statens bank

Milliarder i krigskassen

Bak NREP står det en rekke internasjonale investorer, som nordamerikanske, nordiske og europeiske pensjonsfond, samt asiatiske statsfond.

– Så det er veldig mye pensjonspenger som ligger bak dette kjøpet, sier Hagen.

– Hvor stor krigskasse har dere?

– Vi kunngjorde for en måneds tid siden at vi reiste et nytt fond på cirka 1,8 milliarder euro i egenkapital, som skal investeres i Norden. I tillegg er det en litt mindre krigskasse ved siden av med litt skarpere ammunisjon, som denne investeringen kommer fra, sier Hagen.

– Der har vi en ambisjon om å fulltegne et fond på i underkant av én milliard euro i løpet av en måneds tid. Så da har vi en krigskasse av egenkapital på rett i underkant av tre milliarder euro, legger han til.

Les også

Norwegian Property hentet 557 mill. for å kjøpe Telenors hovedkontor

Les også

Eiendomsmilliardær taper penger på 10 av 11 hoteller

Publisert:
Gå til e24.no