Tviler på full festivalfest i sommer: – Smitten er sjefen i byen

Regjeringens plan for gjenåpning kan gi festivalsommer for musikkglade nordmenn – men det blir i beste fall med redusert kapasitet, advarer festivalsjefer.

FORSIKTIG OPTIMIST: Daglig leder for OverOslo, Lars Petter Fosdahl, håper å arrangere festival også i år.
Publisert: Publisert:

Arrangør og daglig leder for OverOslo, Lars Petter Fosdahl, sitter fortsatt og fordøyer onsdagens pressekonferanse når E24 ringer. Like før
hadde statsminister Erna Solberg presentert regjeringens plan for gjenåpning av samfunnet.

– Det er positivt at lettelser for kulturarrangementer er med i første
trinn allerede, men vi på OverOslo har jobbet konkret med både plan A, B og C.

Les også

Savner konkrete datoer for gjenåpningen

– Plan A med en fullskalafestival virker usannsynlig og har vært det en god stund, men vi håper å kunne tilby musikkglede her i 2021 også, forteller festivalsjefen.

– Blir nok ikke som vi vil ha det

Vanligvis trekker festivalen 24.000 gjester, og i fjor laget arrangøren en minifestival med 200 deltagere over 5 dager. Fosdahl håper å kunne gjøre det «enda litt større» til sommeren – håpet er å gjennomføre i juni.

– Det blir nok ikke OverOslo som vi vil ha det, og vi følger smittetall og
innleggelser som alle andre. Smitten er sjefen i byen, det er det ingen tvil om.

Fosdahl forteller at festivaler «er viktig for hele bransjen», men at de bare skalerer opp så lenge det er «trygt og forsvarlig».

Området festivalen arrangeres på er dimensjonert for 6000 mennesker, men årets arrangement blir i en helt annen størrelsesorden, forteller han.

– Det blir trolig vesentlig mindre, men vi ønsker likevel å tilby noe som føles fint med både kultur- og musikkglede.

Festivalarrangør Lars Petter Fosdahl ser fremover. Her med kollega Thorkild Gundersen.
Les også

Slik skal Norge åpne opp

Savner konkrete planer

Festivalsjef Viggo Randal for Trænafestivalen sier det ikke var store overraskelser å lese i statsministerens plan for gjenåpning.
– Planen er som forventet. Det var jo ikke så mye konkret. Det er klart at det bør komme et signal, dersom vi må nedskalere, om hva man tenker om økonomiske stimuleringer i festivalsommeren.

– Jeg håper man er mer fremme i skoen fremover og kommer med konkrete planer for hvordan det skal være.

Les også

Festivalsommeren: Lover svar i første halvdel av mai

Festivalen i havgapet i nord får rundt 3.000 besøkende i et normalår, og Randal sier 2021 uansett blir nedskalert.

– Vi har jo tatt grep når det gjelder programmet allerede, og sett for oss en litt mindre versjon av årets festival i forhold til et normalår. Vi har gjort tilpasninger. Håpet er å åpne fullt opp, sier Randal, men legger til at det realistisk sett neppe blir mulig.

– Disse planene flytter seg hele tiden, man kan være heldig og ha kommet lenger, og man kan også risikere at trinn 3 varer hele juli. Dette påvirker ikke vår planlegging, vi følger planen vi har lagt.

Festivalsjef Viggo Randal ble ikke overrasket, men ønsker konkrete planer fremover.

Et symbol på ulovlighet

I Trondheim skal Pstereo-festivalen etter planen avholdes i slutten av august.

Tidspunktet gir håp om en tilnærmet normal avvikling for festivalsjef Bård Flikke. Han mener festivaler har betalt dyrt for stadige nedstengninger.

– Festivalbransjen er blitt symbolet på det som ikke er lov, nemlig å samle folk. Det tar mye av prisen på vegne av samfunnet i denne såkalte dugnaden som vi føler vi bidrar ekstra mye til, sier Flikke.

Tone Østerdal i Norske konsertarrangører opplever at regjeringen «skyver store arrangementer foran seg» og tror det kommer mange meldinger fra festivalarrangører fremover i det som kan bli nok en vanskelig periode for bransjen.

– Festivaler i juni og juli kommer ikke til å bli det de vanligvis er. Hvis man er heldig har man kommet til trinn tre ved slutten av juni, og det kan være mange festivaler som ryker på grunn av tidspunktet.

– Dette kommer til å bli tøft, sier Østerdal.

Bård Flikke og Pstereo-festivalen opplever stor usikkerhet, selv etter statsministerens redegjørelse.

Øya-sjef: – Kan bli umulig med tradisjonell festival

Tonje Kaada er daglig leder for Øyafestivalen – en festival som tradisjonelt samler tusenvis av mennesker på sensommeren i Oslo.

– Det var ikke en plan rettet mot kultursektoren spesifikt. Erna ville ikke si noe om datoer, og det forventet vi heller ikke.

Fremover håper hun på en plan som tar for seg kultursektoren, og festivaler, spesifikt.

Regjeringen vil avklare sommerutsiktene for større arrangementer i første halvdel av mai, uttalte kulturminister Abid Raja onsdag ettermiddag.

– Men hvordan arrangerer dere festival med enmetersregelen?

– En festival er et arrangement der publikum kan bevege seg fritt mellom ulike scener og deler av et stort, men avgrenset område. Det er fullt mulig å opprettholde avstand hvis man har redusert kapasitet, for eksempel.

Men dersom det innføres krav om tilviste sitteplasser eller inndeling i kohorter er Kaada mindre optimistisk.

– Da vil det etter min mening i praksis være umulig å gjennomføre en festival i tradisjonell forstand, da det ikke vil være mulig å oppnå fri flyt av publikum.

Det er slett ikke sikkert Øyafestivalen vil se ut som dette med det første, ifølge daglig leder Tonje Kaada.
Publisert:
Gå til e24.no