Fiskeoppdretterne

Grieg Seafood avvikler virksomhet i Skottland etter manetangrep

Etter at store mengder maneter tok livet av over 600.000 fisk blir deler av driften på Isle of Skye avviklet umiddelbart. Selskapet opplyser at det tar et tap på 100 millioner i tredje kvartal.

TOPPSJEF: Administrerende direktør Andreas Kvame. Bildet er tatt under en konferanse i fjor.
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Oppdrettselskapet viser til en hendelse med «høy dødelighet» når det fredag melder at virksomheten på Isle of Skye i Skottland avvikles.

Mellom juli og september førte nemlig en stor mengde maneter til at 627.000 fisk døde. Antallet tilsvarer 1.500 tonn.

– Det er snakk om veldig små mikro-maneter. De legger seg på gjellene til fisken og blokkerer for oksygenopptaket, forteller administrerende direktør, Andreas Kvame til E24.

Manetene var ifølge selskapet såkalte «hydrozoer». Dette er en samlebetegnelse for en rekke ulike nesledyr, der de fleste artene er ganske små. Noen av typene er kjent for å danne kolonier.

På grunn av avviklingen og svake markedspriser som følge av coronapandemien, vil Grieg Seafood tape rundt 100 millioner i tredje kvartal, opplyser selskapet i meldingen fredag.

Les også

Oppdrettsselskapene kjøpte nye tillatelser for nær seks mrd.

Aksjen faller

Han betegner manet-mengdene som «store».

– Det var nok til at det ødela veldig mye. De begynte å komme i juli, og situasjonen ble forsterket gjennom august og frem til midten av september, forteller Kvame.

Grieg-sjefen sier at det har vært noen utfordringer med maneter tidligere år, men at mengden de siste månedene har vært unormalt stor.

– Dette går litt opp og ned fra år til år, og det varierer veldig ut i fra hvilken type maneter det er snakk om. Noen kan være ganske ufarlige, mens andre er mer bekymringsfulle, sier Kvame.

Fisken som er igjen i området vil bli slaktet i fjerde kvartal i år og første kvartal neste år. Selskapet venter at dette vil få høye kostnader etter manet-hendelsen.

Selskapets aksje faller 4,54 prosent på Oslo Børs etter at nyheten ble kjent.

Manetene fremskyndet prosessen

Allerede i fjor varslet oppdrettselskapet at de vurderte å kvitte seg med anlegget på Isle of Skye. Selskapet har til sammen fem anlegg i området. Den største delen av den britiske produksjonen til selskapet er på Shetland.

– Hendelsen med manetene har vært med på å fremskynde prosessen noe. Nå jobber vi med alternativer.

– Hva slags alternativer er det snakk om?

– Det kan jeg ikke gå inn på. Det vil jeg komme tilbake til når det er konkludert, sier Kvame.

Oppdrettselskapet understreket allerede i fjor til at avstanden mellom produksjonen i Skottland og på Shetland er stor, og at dette fører til «få synergier».

Fortsatt muligheter

– Vi har operert anleggene på de to øyene som én enhet, men det er egentlig for lang avstand mellom dem til å gjøre det. Samtidig er Skye for liten til å operere som en egen enhet, sier kommunikasjonsjef Kristina Furnes til E24.

Dermed må mye utstyr sendes frem og tilbake mellom de to områdene, forklarer hun.

– Det er ikke optimalt, og da får vi ikke den standarden på produksjonen som vi ønsker. Når vi for eksempel hadde denne hendelsen med manetene tar det tid å få ressurser ned til anlegget, sier hun.

Hun understreker at evalueringsprosessen av driften i Skottland ikke er over, og at det fortsatt finnes muligheter «utenfor Grieg». Heller ikke hun vil utdype dette.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Fiskeoppdretterne
  2. Grieg Seafood
  3. Aksjelive

Flere artikler

  1. Grieg Seafood bekrefter potensielt Shetland-salg

  2. Grieg Seafood selger Shetland-virksomhet for 1,94 milliarder

  3. Grieg Seafood utsetter utbytte etter nok et svakt coronakvartal

  4. Grieg Seafood opprettholder slaktemål etter svakt kvartal

  5. Verre driftsresultat enn fryktet for Grieg Seafood