803 vektere tas ut i streik etter brudd i meklingen

803 vektere tas ut i streik onsdag morgen etter at det ble brudd i forhandlingene mellom NHO Service og Handel, Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF). I etterkant har NHO sendt et skriftlig tilbud til vekterne.

 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Det melder NHO Service og Handel i en pressemelding.

NAF tar ut 420, mens Parat tar ut 383 vektere i streik fra klokken 12 onsdag. Vekterne er ansatt i Securitas og Avarn Security.

Det er første gang det streikes i årets lønnsoppgjør.

Partene meklet onsdag morgen 6,5 timer på overtid før det altså ble brudd.

Administererende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel trekker frem at vekterbransjen er blant de hardest rammede av coronapandemien.

– Å gå til streik når 1.000 kollegaer er permittert og mens mange mister jobben er umusikalsk. Ingen av oss vet hvordan situasjonen i samfunnet og i vekterbransjen er neste år, og den usikkerheten synes ikke arbeidstakersiden å ville ta innover seg, sier Kaltenborn.

– Vekterbransjen leverer i stor grad tjenester innen både kultur- og reiseliv, samt innen luftfart. Disse bransjene sliter nå, og flere vaktselskap er nå i gang med oppsigelser. Dette er rammen omkring dette oppgjøret, og det er for oss vanskelig å forstå at forbundene ikke ser alvoret i den situasjonen bedriftene står i, sier Kaltenborn.

– Forferdelig skuffet

Forbundsleder Anita Johansen i NAF sier i en pressemelding at vekterne har sakket akterut lønnsmessig de siste årene og at en av forventningene i meklingen var at vekterlønnen kom nærmere gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Nå er vi forferdelig skuffet over at vi ikke kom i mål. Vi er forfeldelig skuffet over arbeidsgiversiden som ikke bidro til enighet, sier Johansen til E24.

Hun er skuffet over at NAF ikke oppnådde de økonomiske kravene de hadde, og er spesielt skuffet over at de ikke fikk gjennom bedre ordninger for arbeidsplaner og turnus for lærlinger.

Lars Petter Larsen, forhandlingsleder for Parat i meklingen, sier de tok ut vektere i streik fordi de ikke ble møtt på deres viktigste krav.

– Streik er alltid beklagelig, men vi er i streik fordi vi ikke fikk gjennom en økning av natt- og helgetillegg. Disse tilleggene har stått stille i ti år, sier Larsen.

NHO med skriftlig tilbud

Etter bruddet i forhandlingene har NHO Service og Handel sendt Parat og NAF et skriftlig tilbud.

Tilbudet overstiger rammen i frontfaget og innebærer et tillegg på 2,50 kroner per time på alle dagens grunnlønnssatser, skriver NHO i en pressemelding.

Administrerende direktør i NHO service og handel mener det er et godt tilbud.

– Vi håper derfor at vi raskt kan sette oss ned igjen og finne en løsning på denne konflikten som verken arbeidstakere eller arbeidsgivere er tjent med i den kritiske situasjonen vaktbransjen står i, sier Kaltenborn i pressemeldingen.

Har styrt unna coronarelaterte jobber

Johansen i NAF forteller at de som går ut i streik i hovedsak jobber i butikker, i resepsjoner og med billettkontroll.

– Vi har styrt unna alt som er coronarelatert og utgjør fare for liv og helse, sier Johansen.

Forbundslederen sier at mange av vekterne som fortsatt skal på jobb onsdag for eksempel jobber med vakthold på sykehus.

Fagforeningene har også latt de som jobber på flyplasser gå på jobb. Det er en arbeidsplass der mange allerede er permittert.

– Vi har styrt unna flyplasser for ikke å ramme den trafikken som går, sier Johansen.

Pressemeldingen fra NHO Service og HandelMeldingen fra Parat
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Streik
 2. Coronaviruset
 3. NHO
 4. Arbeidsliv
 5. Parat
 6. Securitas

Flere artikler

 1. Tvungen mekling i vekterstreiken førte ikke fram – streiken fortsetter

 2. Vekterstreiken: NHO frykter for smittevernet – avfeies av Parat

 3. Delvis enighet i vekterstreiken

 4. Rekordlang vekterstreik: – NHO snakker ikke med oss

 5. Vekterstreiken er over