96 ansatte mister jobben i grensehandelsbutikker

Ansatte på Maximat og Nordby Supermarket sies opp etter at coronakrisen har satt en stopper for grensehandelen.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

Grensemat AB har besluttet å si opp 96 ansatte, skriver lokalavisen Strömstads Tidning.

Selskapet eier butikkene Maximat og Nordby Supermarket på Nordby Shoppingcenter, samt Maximat på Svinesund.

De ansatte som rammes mister jobben fra 1. oktober, etter at de fikk varsel om oppsigelse tilbake i juni, opplyser driftsansvarlig Göran Lundgren i Grensemat AB til avisen.

På spørsmål om det kan bli aktuelt å ansette de oppsagte personene igjen dersom grensen åpnes, svarer Lundgren:

– Om det er sånn at grensen åpnes og vi kan gå tilbake til en normal hverdag, så får salget vise hvor vi er på vei, sier han.

Det vil etter oppsigelsene være rundt 250 ansatte ved matbutikkene på Nordby og Svinesund.

Etter at coronakrisen rammet Norge i mars har regjeringen frarådet alle reiser som ikke er nødvendige til alle land. Senere ble det åpnet for enkelte regioner med tilfredsstillende smittesituasjon, men passeringer til store deler av Sverige har likevel ført til karanteneplikt ved innreise til Norge.

Den stengte grensen har rammet grensehandelen svært hardt. I utgangen av august kom Statistisk sentralbyrå med en rapport som viste at nordmenn brukte 28 millioner kroner på grensehandel i andre kvartal. Det var en nedgang på 99 prosent fra 4,1 milliarder kroner i samme periode året før.

TRIST: Ole Jørgen Lind har jobbet med dagligvarebutikker i flere tiår, og vært med på 12 gode år på Nordbysenteret. Nå må han trolig si opp sine første Maximat-ansatte som butikksjef.

Norsk butikksjef forbereder sine første oppsigelser

28 av de som mister jobbene sine jobber ved Maximat på Nordby-senteret, der nordmenn er den viktigste kundegruppen. Norske Ole Jørgen Lind har vært butikksjef der siden 2008.

– Før denne coronasituasjonen startet, og norske myndigheter innførte restriksjoner på å reise over grensen, var vi 200 ansatte. Det er vi ikke lenger, sier Lind til E24.

Selv om de berørte har vært varslet om oppsigelsene siden 1. juni har butikken hatt et håp om å unngå det via en oppmykning av reiserestriksjonene.

Nå svinner håpet, og Lind må trolig si opp ansatte på Maximat for første gang.

– Vi hadde et godt 2019 og god start på 2020, så kom valget om å stenge grensen. Med mindre det kommer noen beskjeder fra norske myndigheter som hindrer oppsigelsene, settes dette ut i livet. Det er utrolig trist for alle det gjelder i denne omgang.

Frem til 1. oktober gjennomfører butikkledelsen samtaler med de som sies opp. På veien videre gir svenske regler de oppsagte fortrinnsrett dersom jobbene deres kommer tilbake innen ni måneder.

– Om grensene åpner igjen eksempelvis 1. november er disse de første vi ringer til ut fra ansiennitetsprinsippet, sier butikksjefen.

Lind mener det er merkelig at det er like strenge restriksjoner nå som da pandemien festet grepet i våres.

– Vi har full forståelse for at det ble som det ble etter mars. Nå er vi litt mer undrende når Norge og Sverige er tilsynelatende like, med en ganske lik strategi om å jobbe med lokale utbrudd på samme måte. Grenseområdene har jo hatt ekstremt lav smitte. Så nå er vi litt mer undrende til hvor det er «stengt».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Grensehandel
 2. Sverige

Flere artikler

 1. Ytterligere 200 kan miste jobben i grensehandelbutikker

 2. Nordby-sjefen om grensehandelsfall: – Jeg har omdøpt Svinesund til Checkpoint Erna

 3. Maximat mangler kunder og ansatte - men nå fylles hyllene opp

 4. Langt færre grensehandler enn før pandemien

 5. Betalt innhold

  Stengte grenser er gull verdt for vinmonopol og dagligvare: – Spente på å se hvordan atferden vil endre seg