Oslo statsadvokatembeter henlegger Samherji-saken

Storbanken blir ikke straffeforfulgt i Samherji-saken etter at statsadvokaten har henlagt saken mot DNB.

HENLAGT: Samherji-saken mot DNB er henlagt, melder banken.
Publisert:

Det melder DNB fredag.

Storbanken havnet i hardt vær etter korrupsjonsavsløringene om islandske Samherji, men melder nå at saken er henlagt av Oslo statsadvokatembeter.

DNB skriver i en børsmelding at den har fått beskjed om at etterforskningen «ikke har frembrakt informasjon som foranlediger straffeforfølgning av enkeltpersoner».

Les også

Økokrim etterforsker DNB i kjølvannet av saken om påstått korrupsjon i Namibia

Straffeforfølges ikke

– Vi har hatt et godt samarbeid med Økokrim, og har delt all relevant informasjon vi har hatt. Vi tar til etterretning at de slår fast at DNB ikke straffeforfølges, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide.

Ifølge meldingen har nå Oslo statsadvokatembeter avsluttet etterforskningen som ble startet høsten 2019 i forbindelse med at DNB hadde kundeforhold til det islandske fiskerikonsernet.

– Statsadvokaten mener heller ikke at foretaksstraff er aktuelt i denne saken, skriver DNB.

Les også

Joly kritisk til at rapport om fiskeriselskap ikke gjøres offentlig

Trukket inn i korrupsjonsskandale

Økokrim startet etterforskningen i kjølvannet av korrupsjonsavsløringer om Samherji, for å finne ut av om det hadde skjedd noe straffbart i forbindelse med transaksjoner gjennom DNB gjort av fiskerikonsernet.

DNB var en av Samherjis banker, men stengte ned selskapets kontoer i 2018.

Forløpet var dokumentlekkasjer til Wikileaks om at namibiske embetsmenn skulle ha fått betalt bestikkelser av den islandske fiskegiganten.

Selskapet fisker blant annet hestemakrell utenfor Namibia, og deler av inntektene skal ha blitt brukt til å bestikke namibiske tjenestemenn for å sikre seg kvoter, ifølge islandske medier.

Les også

Toppsjefen i Samherji går av etter korrupsjonsanklager

Vil ikke gi foretaksstraff

Statsadvokat Andreas Strand, som har hatt ansvar for saken, bekrefter at han har sendt en underretning til DNB om at den er besluttet henlagt.

– Vi har vurdert forholdet for DNB sin del, og kommet frem til at det ikke er hensiktsmessig med foretaksstraff, sier Strand til E24.

Han overtok ansvaret etter at Pål Lønseth overtok som ny sjef for Økokrim, som måtte gi fra seg saken ettersom Lønseth er inhabil i saker som omhandler DNB.

Strand forteller at brorparten av etterforskningen var gjennomført da Oslo statsadvokatembeter tok over saken.

– Det var ryddig å overføre etterforskningen, men det er klart det var lite som gjensto. Og det fikk Økokrim fullføre, men under min påtalefaglige ledelse, sier Strand.

Sender saksmaterialet til Finanstilsynet

– Saken er nå sendt til Finanstilsynet for administrativ forfølging. Det betyr at etterforskningsmaterialet fra politiet er sendt til Finanstilsynet, og de skal ta stilling til om det er noe som bør inngå i den tilsynssaken som er omtalt i mediene, sier Strand.

Finanstilsynet gjennomførte i februar 2020 et ordinært hvitvaskingstilsyn i DNBs virksomhet i Norge.

I desember samme år fikk DNB den foreløpige rapporten hvor tilsynet vurderer å ilegge banken et administrativt overtredelsesgebyr på 400 millioner kroner, for «mangelfull etterlevelse av hvitvaskingsloven».

– Oslo statsadvokatembeter sier saksmaterialet er overført til Finanstilsynet. Har dere en kommentar til det?

– Vi har løpende dialog med Finanstilsynet i saker som omhandler DNB, og har snakket med dem om denne saken de siste par årene. Vi hadde et ordinært AML-tilsyn, eller hvitvaskingstilsyn, der det kom en foreløpig rapport i desember. Vi har svart, og venter på den endelige rapporten, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide til E24.

Finanstilsynet sier at de merker seg statsadvokatens beslutning.

– Det oversendte materialet vil bli vurdert som del av Finanstilsynets oppfølging av saken, skriver seksjonssjef Anders Schiøtz Worren i Finanstilsynets seksjon for antihvitvasking og betalingsforetak i en e-post sendt til E24.

Samherji har også kommet med en oppdatering om henleggelsen fredag ettermiddag. De mener den viser at det ikke har skjedd hvitvasking i deres transaksjoner med DNB:

– Samherji er fornøyd med resultatet, ettersom selskapet hele veien har uttalt at påstandene var ubegrunnede.

Publisert:
Gå til e24.no