Ryddejobb og netthandelsatsing ga Norli rekordresultat

Landets største bokhandelkjede tjente knapt penger før coronakrisen, men Norli håver inn i 2020, og opplyser om at underskuddenes tid er forbi.

PENGEPRESSE: Store deler av bokhandelbransjen har vært preget av svak lønnsomhet i mange år, men nå har Norli gjennom årevis med omstrukturering og digitalisering fått på plass det de mener er landets mest lønnsomme forretningsmodell.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Det er ikke som dagligvarebransjen, men det har vært bra et bra år, sier en fornøyd Norli-topp John Thomasgaard.

Fra et underskudd på rundt to millioner kroner i 2019, var resultatet etter skatt på solide 60 millioner kroner i fjor.

Det er det høyeste resultatet noensinne for Norli-kjeden, og det første overskuddet etter skatt siden 2016.

Thomasgaard anslår at covid-effekter står for rundt en fjerdedel av resultatet, og mener det er netthandelssatsing og et mer lønnsomt butikknett som nå bærer frukter.

– Vi var litt sent ute med netthandelsatsing, men vi trengte tid til å finne ut av hvordan vi skulle innrette oss. Nå har vi fått det meste på plass og har markedets mest lønnsomme modell, hevder Thomasgaard.

Lønnsomme bøker

Norske bokhandlere har vært presset av både konkurrenter på nett og strømmetjenester de siste årene, og Norli har jobbet med omstrukturering og digitalisering for å holde tritt med konkurransen.

I fjor solgte bokhandlerkjeden for 1,37 milliarder kroner (1,9 mrd. inkludert franchiser), det er en økning på solide 200 millioner eller 17 prosent fra omsetningen i 2019.

Netthandelen står nå for rundt 30 prosent av salget, og det er her veksten vil være i årene fremover.

Norli benytter seg nå både av Autostore-systemet, men også fremskutte lagre i butikk.

Sistnevnte er spesielt for bøker da ansatte ofte har tid i løpet av dagen til å gjennomføre netthandelordre i tillegg til at volumene per bok er for små til at det gir mening å ha alle titler tilgjengelig i automatisk plukksystem.

– Det er ingen tvil om at det langt bedre marginer å selge et puslespill fra hovedlageret enn fra en butikk. Mens det kan være motsatt med en bok. Samtidig ser vi effekten av et sunt og lønnsomt butikknett sammen med netthandel.

Les også

Cappelen Damm kvitter seg med alle Tanum-butikkene utenom én

BYGGER KJEMPEBUTIKK: Norli-topp John Thomasgaard i kjempebutikken i Oslo som binder sammen Norli-butikken i Universitetetsgata og tidligere Tanum på Paleet i Karl Johans gate. Til sammen vil butikken ha 50.000 boktitler.

Nysgjerrig på Amazon

Etter en større konsolidering i bokhandelmarkedet er det to store aktører igjen, Ark og Norli. Men det er mange konkurrenter på nett, inkludert Amazon som lanserte i Sverige i fjor.

– De kommer til å være beintøffe konkurrenter, og vi konkurrerer med dem allerede i dag. Men jeg er spent på om de skal styre dette fra Sverige, jeg tror ikke det vil kunne slå vår kombinasjon av effektiv netthandel og et lønnsomt butikknett, sier Thomasgaard om den amerikanske giganten som selv startet med

Thomasgaard eier selv 3,3 prosent av selskapet, og sier det ikke blir noen utbyttefest tross sterke resultater.

– Vi har prioritert å investere og nedbetale gjeld. Men vi håper og tror at det skal komme med årene.

– Så betyr denne omleggingen at dere vil kunne vise til lignende overskudd i årene fremover?

– Ja, det er målet, vi forventer å se et driftsresultat (ebitda) og kontantstrøm på godt over 100 millioner fremover, sier Thomasgaard.

Les også

21 Notabene-butikker har konkurssalg

Ingen radikal butikknedlegging

Selv om veksten hovedsakelig vil komme fra nettet, og ikke de 189 butikkene Norli har rundt omkring i landet, betyr ikke det nødvendigvis noen stor butikkdød.

– Vi har ingen radikal plan for rask nedbygging, men det er på nett veksten kommer.

Thomasgaard sier butikknettet nok vil fortsette og konsolideres, men at lavere leiepriser den siste tiden har gjort at man kan beholde flere butikker.

Norli er foruten sjefens lille eierandel eid av forlagskonsernet Aschehoug og dagligvarekjempen og Kiwi-eier Norgesgruppen.

Les på E24+

Verdens rikeste mann begynte med bøker (+)

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Netthandel
 2. Norli
 3. Handel
 4. Varehandel
 5. Amazon
 6. Autostore

Flere artikler

 1. Norli med rekordresultat: Betaler 50 mill. i utbytte til eierne

 2. Bli Vakker-konsernet tredoblet resultatet i 2020

 3. Netthandelens fenomenale vekst kan se slutten

 4. Polet oppjusterte salgsanslaget med 2,8 mrd. kroner etter tredje smittebølge

 5. Betalt innhold

  Nettveksten stoppet opp. Nå drar vi til butikken.