Vedum om kutt i drivstoffavgiftene: – Vil lære av Sverige

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fastholder på strategien om å vente til høsten med å se på hva regjeringen kan gjøre med de høye drivstoffprisene. Han vil først se hvordan tiltakene i andre land fungerer. – Det er en uro på at det ikke går ut til forbrukeren.

Finansministre og embetsmenn fra de nordiske landene møttes mandag formiddag på Eidsvoll.
 • Ragnild Tiller
Publisert: Publisert:

Krigen i Ukraina har ført til at olje- og gassprisene, og dermed også prisen på bensin, i sommer flere steder i Norge kan bikke 30 kroner literen.

I flere land har myndighetene satt ned offentlige avgifter på diesel og bensin, i et forsøk på å gjøre prisene lavere for forbrukerne.

Enn så lenge er ikke dette noe den norske regjeringen vurderer.

I et intervju med E24 sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum at de følger med på hvordan avgiftskuttene virker i andre land.

– Sverige støtter med mindre enn det de i utgangspunktet hadde tenkt.

– Erfaringen er at en god del av kostnadene ikke gikk ut til forbrukeren. En stor andel av avgiftsletten de hadde gitt ble ikke overført til forbrukere. Det må vi lære av. Hvordan tiltakene hadde fungert. Man kjente på en uro om at tiltakene ikke hadde vært så målrettede som man hadde håpet på.

De som deltok var (fra venstre) Færøyenes finansminister Uni Rasmussen, Danmarks embetsmann Rasmus Degn, Islands embetsmann Sigurdur Helgason, finansminister i Åland (autonom region i Finland) Roger Höglund, Sveriges finansminister Mikael Damber, finansminister i Finland Annika Saarikko, Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum og representant fra Nordisk ministerråd Paula Lehtomäki. Grønlands finansminister Naaja H. Nathanielsen var ikke til stede.

Vil se an til høsten

I mars i år sa Vedum at han «må ta grep» om prisene fortsatte oppover fra daværende nivå.

– Kommer du ikke til å gjøre noen grep hva gjelder bensinprisen, som du jo lovet i mars?

– Budsjettet legges til høsten. Da er det viktig for oss å se på hva de andre nordiske landene har gjort. Vi vil se på skatte- og avgiftsgrep som treffer dem som har vanlige til middels inntekter, sier Vedum.

Møte på Eidsvoll

Vedum møtte sine nordiske kollegaer på Eidsvoll mandag. Tema for møtet var blant annet hvordan de nordiske landene bør møte de finanspolitiske konsekvensene av krigen i Ukraina, i tillegg til grønn omstilling og hvilken rolle staten skal ta i krisetider.

Les også

Russisk torsk for 1 milliard kroner i Norge: – Dette finansierer krigen

– Vi snakket om konsekvensene krigen i Ukraina har for de nordiske landene. Et sentralt tema var hvilke tiltak man kan gjøre i de nordiske landene i møte med kraftig inflasjon og prisvekst.

– Dette var en diskusjon mellom finansministrene om hva man gjør i de ulike landene. I Norge har vi tatt i bruk kraftige midler, og vi må lære av det som har vært nyttig og det som har vært mindre nyttig.

Vedum bemerker også at de andre nordiske finansministrene viste interesse for hvordan den norske strømstøtten har fungert.

– De andre på møtet var interesserte i hvordan vi har tenkt rundt den norske ordningen med strømstøtte, som er unik, i hva som har fungert og hva som ikke har fungert for folk.

Les på E24+

Ti spørsmål og svar om renten

– Krigen i Ukraina bidrar til høy oljepris, som er gunstig for Norge i form av økte inntekter. Gjør man noe for å hindre at Norge tjener på krigen?

– Ingen er vinnere i denne krigen, vi selger de produktene vi selger. Det er organisert slik at pengene går inn i Statens pensjonsfond utland. De inntektene vi bruker, er de vi får fra pensjonsfondet, og ikke direkte fra oljeinntektene siden de varierer fra år til år.

Les også

IEA venter tidenes energiregning i 2022: – Vi er veldig bekymret

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eidsvoll
 2. Trygve Slagsvold Vedum
 3. Ukraina
 4. Krigen i Ukraina
 5. Omstilling
 6. Nordisk Ministerråd

Flere artikler

 1. Vedum om bensin- og dieselpriser: – Ser med uro på de ekstreme prisnivåene

 2. Regjeringen advarer seg selv mot høy pengebruk: – Vi skal ned

 3. Dette er Vedums hodepine: – Et fryktelig dilemma

 4. USAs president vil kutte avgifter på drivstoff

 5. Astrup om Vedums strøm-utsagn: – Veldig spesielt