Nettverk skal ha hvitvasket over to millioner fra koronabedragerier

Oslo-politiet varsler at flere personer vil bli tiltalt i det omfattende sakskomplekset.

Denne 35-åringen må i juni møte i Oslo tingrett, tiltalt for hvitvasking av 200.000 kroner. Her er et overvåkingsbilde av mannen fra postkontoret på St. Olavs plass i Oslo, mens han ifølge politiet tar ut 25.000 kroner.
Publisert:

2. juli 2020 skal den 35 år gamle mannen ha tatt ut 25.000 kroner i kontanter, i et postkontor på St. Olavs plass i Oslo. Et kvarter senere skal han ha tatt ut samme beløp på et postkontor på Rodeløkka.

Politiet mener pengene stammer fra et av Norges største koronabedragerier.

Dagen før hadde regjeringen forlenget kompensasjonsordningen som skulle hjelpe norsk næringsliv å komme seg gjennom koronakrisen. Rekordmange arbeidstagere var permittert og Nav utbetalte lønnsrefusjon uten å blunke.

35-åringen må i juni møte i Oslo tingrett, tiltalt for grov hvitvasking av 200.000 kroner. Ifølge påtalemyndigheten var han en del av nettverket som skal ha hvitvasket deler av bedrageriutbyttet på 9,8 millioner kroner.

Mannens forsvarer, Hilde Marie Ims, sier hennes klient ikke ønsker å kommentere hvordan han stiller seg til tiltalen før rettssaken.

Fem personer er tiltalt i det omfattende sakskomplekset, som ble avdekket gjennom politiets «Operasjon Velferdsstat».

– Vi etterforsker ytterligere tre personer hvor noen av forholdene ikke er direkte knyttet til covid-midler, men hvor vi gjennom etterforskningen vår så store transaksjoner som vi anser som mistenkelige, sier politiadvokat Helge Vigerust i Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt.

Over 300 personer misbrukt

Bakmannen, også han en 35-åring fra Oslo, ble i desember dømt til fengsel i fem og et halvt år for bedrageri av 9,8 millioner kroner og forsøk på grovt bedrageri av ytterligere 7 millioner kroner.

Han er også dømt til å betale erstatning til Nav med 9,9 millioner kroner. Dommen er rettskraftig.

35-åringen skal ha skaffet seg tilgang til 11 selskapers konti i Altinn. Via Navs nettsider registrerte han nye personer som arbeidstagere i de respektive selskapene.

Like etterpå skal han ha meldt fra om at de fiktive arbeidstagerne var permittert, og fremmet krav til Nav om lønnsrefusjon via kompensasjonsordningen.

– Da Nav utbetalte pengene ble de fordelt videre til flere mottaksledd i løpet av veldig kort tid. Mye er overført videre til andre personer, noe er tatt ut i kontanter, overført til utlandet eller konvertert til kryptovaluta, forteller Vigerust.

Over 300 personers identitet skal ha blitt misbrukt i bedragerioperasjonen.

– Flere av identitetene ble brukt flere ganger, i ulike selskaper, for å få utbetalt så mye penger som mulig, sier Vigerust.

Bildet, som ble tatt med den domfelte 35-åringens mobiltelefon, viser en utregning av hvor mye Nav vil utbetale etter søknad om lønnsrefusjon for 19 personer.
Les også

Kriminelle bruker Økokrims telefonnummer til svindelforsøk

Avslørt etter tips fra Skatteetaten

Bakmannen ble avslørt etter at Skatteetaten reagerte og tipset politiet om mulige uregelmessigheter knyttet til selskapene som mottok lønnsrefusjon. En uke senere ble 35-åringen pågrepet. Politiet gjennomførte også ransakelse.

Her ble det tatt beslag i flere mobiltelefoner og en PC som inneholdt detaljert informasjon om selskapene og identiteten til de fiktive arbeidstagerne som ble misbrukt i bedrageriene.

35-åringen skal også ha tatt flere skjermdumper av transaksjoner og dialog med personer i nettverket. E24 har fått tilgang til flere skjermbilder fra mannens mobiltelefon, som politiet sikret som bevis i saken.

Bildet fra den domfelte 35-åringens mobiltelefon ble brukt som bevis i rettssaken mot ham i Oslo tingrett. Skjermbildet viser at Nav bekrefter en utbetaling på nær en halv million kroner i lønnsrefusjon for fiktive arbeidstagere.

«Konge»

I en chattesamtale mellom bakmannen og en annen person på den krypterte meldingstjenesten Whatsapp utvekslet de navn og fødselsnumre tilhørende personer som senere ble brukt i søknader om lønnskompensasjon fra Nav. Videre avtaler de hvor store beløp som skal overføres.

«Det r inne», skrev bakmannen i en melding til samarbeidspartneren.

«Konge», lød svaret.

Like etterpå sendte bakmannen skjermbilder av at bankoverføringer på 100.000 og 185.000 kroner er bekreftet:

Den 35 år gamle bakmannen tok bilder av PC-skjermen sin med mobilen etter at en rekke bankoverføringer av bedrageriutbyttet var gjennomført.
Meldingene i grønt er sendt fra den domfelte bakmannen til en annen person i bedragerinettverket. E24 har laget en grafisk fremstilling av dialogen, nøyaktig slik den forløp, basert på politiets sammenstilling av meldingene.

Seks personer tiltalt – én dømt

Ved å spore transaksjonene fra selskapene som urettmessig fikk utbetalt koronastøtte, har politiet endt opp med å tiltale seks personer for hvitvasking av utbyttet:

  • Mann (34) fra Oslo: Tiltalt for hvitvasking av 150.00 kroner.
  • Mann (30) fra Skien: Tiltalt for heleri av 405.500 kroner, samt hvitvasking av over 1,3 millioner kroner.
  • Mann (29) fra Lillestrøm: Tiltalt for hvitvasking av 200.000 kroner.
  • Mann (35) fra Oslo: Tiltalt for hvitvasking av 200.000 kroner.

Innstillingen i den sjette saken ble oversendt statsadvokaten i mars. En av hvitvaskerne i nettverket ble allerede i mars dømt for hvitvasking av 1,3 millioner kroner av bedrageriutbyttet.

Les også

Mann dømt for grov hvitvasking av rundt tre millioner kroner

Etterforsker flere saker

Politiadvokat Helge Vigerust sier politiet ikke mener samarbeidet mellom bakmennene og hvitvaskingsnettverket kan betegnes som organisert kriminalitet. Selv omtaler han det som «nettverkskriminalitet».

– Dette er ikke en pyramide med en sjef som sitter på toppen. Jeg vil beskrive det som en løst sammensatt gruppe av mennesker som kjenner og stoler på hverandre, sier han.

I desember kunne E24 fortelle at politiet hadde registrert cirka 80 sakskomplekser som gjelder bedrageri mot koronastøtteordninger.

Publisert: