Mistilliten mot Huawei

Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

Telia droppet kinesiske Huawei til fordel for Ericsson når de skulle velge leverandøren av neste generasjons mobilnett. Telenor gjør nesten det samme.

Fra venstre: Finansdirektør Jørgen A. Rostrup, konsernsjef Sigve Brekke og Norgessjef Petter Børre Furberg i Telenor
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Fredag kom Telenor med nyheten mange har ventet spent på, nemlig hvem som skal få levere 5G-nettet til telegiganten i Norge. Fredag annonserte selskapet at det er svenske Ericsson som stikker av med den lukrative kontrakten.

Selv om det ikke er gitt at denne leverandøren får levere til alle Telenors mobilnett rundt i verden, er det trolig at de vil få levere til mange av dem.

Hva Telenor betaler Ericsson vil selskapet ikke røpe.

Selv om Huawei ikke blir hovedleverandør og skal fases ut over tid, så vil Telenor likevel bestille noe 5G-utstyr fra selskapet til sitt norske mobilnett.

5G-kontrakten er nemlig et ledd i en stor oppgradering av Telenors norske mobilnett som skal pågå over de neste fire til fem årene:

– Derfor vil Telenor benytte utstyr fra nåværende leverandør til radionettet, Huawei, for å vedlikeholde 4G-nettet samt oppgradere 5G-dekningen enkelte steder i Norge. Dette for å sikre at Telenors kunder har de beste mobilopplevelsene og fortsatt kan nyte godt av å være på et raskt og pålitelig mobilnett mens moderniseringen pågår, skriver Telenor i en uttalelse.

Beslutningen kommer to måneder etter at Telia lanserte sin 5G-plan for Norge og at Ericsson blir deres leverandør. Ice har på sin side valgt Nokia.

Med over 180 millioner kunder i ni land i Europa og Asia er fredagens nyhet en beslutning som blir lagt merke til av bransjefolk og politikere verden rundt.

Beslutningen blir også lagt merke til ettersom Huawei har havnet midt i den politiske konflikten mellom USA og Kina. Amerikanske myndigheter, samt flere vestlige myndigheter og etterretningsorgan har vært åpent kritiske til selskapet og anført at Huawei kan bli brukt av kinesiske myndigheter, enten til overvåkning eller til å lamme infrastruktur i en potensiell konflikt.

Huawei har gjentatte ganger avvist påstandene på det sterkeste og har tatt en rekke grep for å imøtekomme kritikken.

Norske myndigheter har ikke offentlig villet gi noen føringer på hvilke leverandører norske mobilselskaper skal velge, men det har vært en pågående dialog om mobilnettene og 5G-utrullingen over tid.

– Det er selskapene som velger sin leverandør. På et overordnet nivå reduseres sårbarheten for utilsiktede feil at det velges forskjellige leverandører (...) Men vi har ikke stilt krav til at teleselskapene må velge forskjellige leverandører. De må gjøre sine selvstendige vurderinger, sa Astrup til E24 i oktober.

Les også

Huaweis topplobbyist i Norge: – Dere bør ha tillit til oss

– En formidabel oppgave

– Dette har vært en omfattende prosess som har inkludert alle de store leverandørene, sier Telenor Norge-sjef Petter Børre Furberg på en pressekonferanse på telegigantens hovedkontor på Fornebu fredag.

Han forklarte kriteriene som har ligget til grunn for valget:

 • Teknisk kvalitet
 • Hvordan leverandørene kan drive innovasjon og modernisering av Telenor-nettet fremover
 • Kommersielle vilkår (pris)
 • Sikkerhet

– Vi har gjort en omfattende sikkerhetsanalyse av alle leverandørene og vi er glade for å kunne annonsere at leverandøren vi har valgt Ericsson, fortsatte Furberg.

Både han og teknologidirektør Ingeborg Øfsthus legger ikke skjul på at det er en stor teknisk oppgradering som nå skal skje hos Telenor:

– Det vi nå setter i gang med er en formidabel oppgave. Vi skal gå i gang med en totalombygging av mobilnettet og vi skal bygge verdens beste 5G-nett på toppen av dette, sier Furberg.

Har testet med alle

Kampen om å få levere Telenors 5G-nett har i hovedsak stått mellom kinesiske Huawei, svenske Ericsson og finske Nokia. Leverandørindustrien til telekom har over mange år konsolidert seg mens kinesiske Huawei har vokst frem i et kraftig tempo.

Samtidig har det med inntoget av 5G kommet flere nye spillere på banen som aktuelle leverandører, inkludert ZTE, Samsung og amerikanske Cisco. De to sistnevnte er med på å levere 5G-nettet til Verizon i USA sammen med Ericsson.

Både Telia og Telenor valgte for rundt 10 år siden Huawei som leverandør av mobilnettene sine i Norge, og det var da det kinesiske gjorde sitt inntog i Norge. Telia valgte å droppe Huawei til fordel for Ericsson.

Telenor har på samme måte som mange andre operatører gjennomført flere pilottester av 5G-teknologien. Mens Huawei er leverandør på testen i Kongsberg er det Ericsson som er leverandør i Trondheim og på Elverum. Nokia står for testen Telenor har kjørt i Danmark.

Fredag åpner Telenor enda en pilot, denne gang i Spikersuppa midt i Oslo sentrum.

– Det er ikke nok å teste på kontoret og i laboratorium. Man må ut og teste og snakke med kundene, sier teknologidirektør Ingeborg Øfsthus.

Hun la til at Telenor har testet 5G med oppdrettskonsernet Salmar på Frøya og at man nå skal teste bredbånd over 5G på Kvitfjell.

Ikke sikkert Ericsson får levere overalt

Det er Telenors innkjøpsavdeling i Singapore som har hatt ansvaret for kontrakten som nå inngås og anbudsprosessen er kjørt i samarbeid med Telenor Norge.

Ved å samle innkjøpene et sted mener Telenor de kan dra nytte av størrelsen sin og både få bedre leveranser og lavere priser.

Singapore-kontoret setter blant annet som krav at en leverandør må tilby samme pris til hele Telenor-systemet. Det betyr at et leverandør ikke kan «dumpe» prisen for å bli valgt i Norge og deretter ta mer betalt i andre land.

Det betyr at alle Telenor-landene nå kan kjøpe 5G-utstyr til samme vilkår som det Telenor Norge kjøper inn 5G-utstyr for, som det første landet ut i Telenor-systemet.

Telenor-sjef Sigve Brekke sier fredag at de fremover vil annonsere hvem som får levere 5G til Sverige, Danmark og alle de andre landene i Telenor-systemet.

– Det er viktig for oss å ikke låse oss til én og vi ønsker å opprettholde en god konkurranse mellom leverandørene, sier Brekke.

– Legger dette valget føringer for hvilken leverandør de andre Telenor-landene skal velge?

– Det er riktig at vi har innkjøpsavdelingen i Singapore. De har vært involvert og kjørt forhandlingene sammen med teamet i Norge. Men det legger ikke føringer for andre land. Vi velger leverandør land for land, sier Brekke.

– Terper dere konkurrentene til Ericsson bevisst ved å ikke annonsere flere land enn Norge nå?

– Nei, det handler om at vi tar ett og ett land. Finland vil lansere 5G kommersielt neste år også, så kommer Sverige og Asia, sier Brekke.

Les også

Handelskrig og sikkerhetspolitikk påvirket Telias 5G-valg: – Men vi kunne valgt Huawei

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mistilliten mot Huawei
 2. Telekom
 3. Telenor
 4. 5G
 5. Huawei
 6. Mobilnett
 7. Kina

Flere artikler

 1. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

 2. Huaweis topplobbyist i Norge: – Dere bør ha tillit til oss

 3. – Det kan det komme reaksjoner fra Kina

 4. Telenor-selskap lanserer 5G i Finland med Huawei

 5. Nå starter den norske 5G-kampen: Telenor lover at Trondheim blir først