Bill Gates: «For første gang i min levetid stiller folk spørsmål ved om vi trenger milliardærer»

Til sammen eier USAs tre rikeste mer enn landets 160 millioner fattigste. Er det et problem selv i kapitalismens høyborg?

FORSVARER KAPITALISMEN: Microsoft-gründer Bill Gates innrømmer at alt ikke er perfekt, men sier samfunnet ville miste mer enn man vant om milliardærer som han selv forsvant.

Foto: Lionel Bonaventure AFP
  • Eric B. Utheim
Publisert: Publisert:

Det er tall fra Institute for Policy Studies som viser dette:

Der har tallknuserne kommet til at Jeff Bezos, Warrens Buffett og Bill Gates formuer samlet er større enn den fattigste halvparten av USAs samlede befolkning.

Nå har sistnevnte av de tre på topp gjort en refleksjon rundt dette:

– Det er fascinerende, men for første gang i min levetid stiller folk spørsmål ved om vi trenger milliardærer, sier Gates i et intervju med Forbes-redaktør Randall Lane, det melder flere medier, blant annet CNBC.

Gates er med sin anslåtte formue på 96,5 milliarder dollar, om lag 750 milliarder i norske kroner, verdens nest rikeste mann - Microsoft-gründeren er kun slått av Amazons gründer Jeff Bezos (131 mrd. dollar, red.anm.).

Sammen med investorlegende Buffett (82,5 mrd. dollar) utgjør triumviratet ikke bare USAs tre rikeste, men verdens tre rikeste personer akkurat nå.

Les også

Elizabeth Warrens skatteforslag vil koste Jeff Bezos 35 milliarder kroner – det første året

Sosialisme i USA?

USA er kapitalismens hjemland, men økende forskjeller mellom de aller rikeste og resten av befolkningen har tvunget en frem en diskusjon om systemets effektivitet.

Jeff Bezos

Foto: Isaiah Downing/ Reuters

CNBC viser blant annet til en meningsmåling hvor bare 56 prosent av de spurte sa at de hadde et positivt syn på «kapitalisme». 37 prosent av de svarende amerikanerne hadde et positivt syn på «sosialisme», mens blant unge (aldersgruppen 18-29) så var 51 prosent positivt innstilt til «sosialisme» - og kun 45 prosent sa de hadde et positivt syn på «kapitalisme».

Så skal det sises at denne målingen avviker fra andre målinger om det samme.

I en måling for NBC/Wall Street Journal var det 18 prosent som hadde positivt syn på «sosialisme», mens 50 prosent hadde et negativt syn.

Minerva-spaltist og USA-ekspert Jan Arild Snoen skrev da også nylig at amerikanere flest er lunkne til en sosialistisk president.

Les også

Amazon i USA: Har betalt null dollar i skatt de siste to årene

– Funker ikke for majoriteten

I den politiske debatten har profiler i det demokratiske partiet som Elizabeth Warren og Alexandria Ocasio-Cortez tatt til orde for strengere skattenivå for de aller rikeste, mens Bernie Sanders (uavhengig senator, men presidentkandidat på demokratenes side) har kalt seg selv «demokratisk sosialist».

Diskusjonen har gått så høyt at Nancy Pelosi, Demokratenes mektige gruppeleder i Representantenes hus, har måttet forsikre om at «Demokratene er et kapitalistisk parti».

Som ikke det er nok, så har Ray Dalio i investeringsgiganten Bridgewater Associates - og selv milliardær - nylig uttalt på en konferanse at «kapitalisme ikke funker for majoriteten av befolkningen».

Warren Buffett

Foto: Rick Wilking/ Reuters

Et «godt system»

I intervjuet med Forbes-redaktøren sier Gates at han ønsker diskusjon velkommen, men at han fortsatt er av det synspunkt at kapitalismen er et «godt system».

– Ideen om at man ikke skal ha milliardærer i samfunnet... Jeg er redd at om du innførte noe slik ville det du fikk være langt mindre enn det du samtidig mistet.

Han la samtidig til at det kunne høres ut som han ba for sin kjære mor.

- Det kan høres ut som jeg snakker av egeninteresse, så hvem er nøytrale her? Vi trenger noen som ikke er rike til å si at noen ganger er det OK at noen blir rike.

Det skal legges til, at både Gates og Buffett i intervjuer har sagt at også de mener skattleggingen av rike i USA bør opp.

– Amerika fungerer, sier Warren Buffett til CNBC.

– De som fødes i USA er verdens heldigste. Men i et stadig mer spesialisert markedssystem, skyves stadig større verdier oppover. Det er noe vi ennå ikke helt ut har adressert her til lands.

Les også

Are Traasdahl: Tror Amazon lanserer i Norge om ett år

Les også

Verdens rikeste mann på norgesbesøk

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bill Gates
  2. Amazon
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. Warren Buffett er verdt mer enn 100 milliarder dollar

  2. MacKenzie Bezos har solgt Amazon-aksjer for 3,7 mrd.

  3. Verdens rikeste ble 4.172 milliarder fattigere etter grusom børsuke

  4. Gir bort over 150 milliarder kroner

  5. Elizabeth Warrens skatteforslag vil koste Jeff Bezos 35 milliarder kroner – det første året