Skepsis til Statkraft

Statkrafts ønske om lavere utbytter og åtte milliarder friske kroner fikk i går blandet mottagelse.

GIR STORTINGET SVAR: Nærings- og handelseminister Sylvia Brustad svarte sent mandag ettermiddag på spørsmålene fra kontroll- og konsitusjonskomiteen på Stortinget.
Publisert:

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) tok i går pengeønskene til etteretning. Men i Stortinget er det skepsis til å gi selskapet pengene. Statkraft la i går frem en plan om å investere mellom 80-100 milliarder kroner i miljøvennlig energi de neste 6 årene. Litt over halvparten skal brukes utenlands.

Høyre-representant Torbjørn Hansen mener det vil være vanskelig for norske politikere å vurdere gigantinvesteringene i utlandet. Han tror derfor en børsnotering av selskapet kan være en bedre vei å gå hvis selskapet vil ha tilgang på mer penger.

–Det ville vært lettere hvis man hadde et marked til å følge med og evaluere selskapet, sier han.

Hansen mener nye konsesjonsregler vil sikre god politisk kontroll med arvesølvet, selv om selskapet blir børsnotert, slik man har gjort med Statoil.

Heller ikke Aps næringspolitiker Gunvor Eldegard står klar med sjekkheftet.

–Jeg er positiv til investeringsplanen. Men de gangene vi har tatt utbytte har det vært for at vi ville bruke pengene på andre gode formål. Utbyttene er tatt av en fornuftig grunn, sier hun.

Har aksjer.

Hansen peker på at Statkraft er en betydelig minoritetsaksjonær i den tyske giganten E.ON, og at denne aksjeposten er verdt milliarder.

–Jeg vil anbefale Regjeringen å ha litt is i magen. Dette er ikke et finanskrisespørsmål som krever rask avklaring.

FrP-representant Øyvind Korsberg vil derimot gjerne bla opp for Statkraft:

–Statkraft er et selskap som har blitt plyndret omtrent hvert eneste år, og som ikke har hatt muligheten til å bygge opp kapital til å gjøre gode investeringer i utlandet, sier han.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: