Yara overførte 800 millioner til ukjent selskap

I 2011 overførte Yara aksjer for 800 millioner til et selskap de ikke vet hvem eier. Transaksjonen skal være nært knyttet opp til forholdene som førte til rekordboten til Yara i forrige uke.

Yara-konsernsjef Jørgen Ole Haslestad godkjente en aksjeoverføring på 800 millioner kroner til et kypriotisk selskap med ukjent eier.
Publisert:

Nåværende Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad godkjente i 2011 å overføre aksjene i Nordic Rus Holding (NRH) til det kypriotiske selskapet Hefeydd. Dette til tross for at han verken da eller nå vet hvem som eier selskapet, skriver Dagens Næringsliv.

Fra før er det kjent at Yara fikk fornyet en avtale om fosfat fra det russiske selskapet Phosagro, etter å ha bestukket to ansatte i Phosagro. Avtalen var svært viktig for Yara, som trengte fosfat til sine fabrikker i Glomfjord og Porsgrunn for å unngå at produksjonen stoppet opp.

Som del av avtalen krevde det russiske selskapet i tillegg opsjon på å kjøpe Yaras aksjer i det russiske gruveselskapet NRH. Et krav som ble godtatt.

- Ble stilt spørsmål internt

I 2011 ble aksjene, som Ernst & Young har verdsatt til 800 millioner kroner, solgt for bare 30 millioner kroner. Phosagros datterselskap Phosint ba Yara om å overføre aksjene til det kypriotiske selskapet Hefeydd.

Yara bekrefter overfor avisen at de ikke vet hvem som eier Heyefedd. Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara opplyser at det i ettertid ble stilt spørsmål ved transaksjonen internt i selskapet.

Godtok rekordbot

På fredag forrige uke tiltalte Økokrim fire tidligere Yara-topper for korrupsjon. Forholdene gjelder ifølge tiltalen to tilfeller av grov korrupsjon ved bestikkelser overfor en minister i Libya og en høytstående offentlig tjenestemann i India. De fire er tiltalt for forhold som skal ha skjedd før aksjeoverføringen til Hefeydd.

Alle de fire tiltalte nekter straffskyld.

Les mer: Fire tidligere Yara-ledere tiltalt

Tiltalene kommer etter at Økokrim i flere år har etterforsket selskapet. Yara godtok forrige onsdag en bot pålydende 295 millioner.

Les mer: Yara godtar korrupsjonsbot

- Styret i Yara International ASA har meddelt Økokrim at selskapet erkjenner straffskyld og aksepterer en foretaksbot og inndragning på i alt 295 millioner kroner. Dette knytter seg til avtaler inngått i 2007 og tidligere, skrev Yara i en børsmelding da boten ble kjent.

Les også:

Amerikansk Yara-tiltalt kan slippe unna korrupsjonssakenYara gir permisjon med lønn til tiltalt direktørFire tidligere Yara-ledere tiltalt

Publisert:
Gå til e24.no