Stadig mer vanlig å ta forbrukslån for å skaffe egenkapital

Stadig flere nordmenn har begynt å ta opp dyre forbrukslån for å kunne dekke de nye egenkapitalkravene ved boliglån. Inkassobransjen advarer mot trenden.

ADVARER: Styreleder i Norske inkassobyråers forening, Baard Bratsberg, ser en uheldig trend blant unge som vil inn i boligmarkedet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

I 2011 ble kravet til egenkapital ved boligkjøp økt fra 10 prosent til 15 prosent fordi politikerne og Finanstilsynet ville få ned nordmenns belåningsgrad og gi både banker og kunder en ekstra sikkerhet hvis boligmarkedet skulle falle.

Men nå viser det seg at stadig flere boligkjøpere skaffer til veie penger til egenkapitalen ved å ta opp forbrukslån, skriver Dagens Næringsliv.

- Da bankene strammet inn egenkapitalkravet merket vi helt klart en tydelig oppgang i antall forbrukslån i Norge. Jeg ser ikke noen annen årsak til dette smellet enn at folk begynte å bruke forbrukslån som egenkapital, sier Baard Bratsberg, styreleder i Norske inkassobyråers forening.

Han mener at dette er årsaken til antall tvangssalg av eiendom i Norge nå er på det høyeste noensinne. I år er det gjennomført 7.144 slike tvangssalg, mot 6.156 i fjor. Antallet er nesten dobbelt så høyt som i kriseåret 2008.

Tall fra Finanstilsynet som ble lagt fram av inkassobransjen onsdag viste at antall forbrukslån økte med 7,5 prosent fra 2011 til 2012. Foreløpige tall for i år viser en økning på 8,8 prosent fra 2012 til 2013.

Finanstilsynet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Les også:

Kortterminalene går varme i sluttinnspurtenNorske ungdommer har 1 milliard i inkassogjeldTesla sliter med å betale regningeneDe fleste dropper kredittkortet i julehandelenVi handlet for 10 milliarder på én uke

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Myte at mange unge bruker forbrukslån som egenkapital

  2. - De som får økonomiske problemer, får dypere problemer

  3. Spår banksmell i Norge innen to år

  4. Skjerper kapitalkravene for forbruksbanker

  5. Vil stagge svenske bankfilialer i Norge