Hjelpeorganisasjoner om finansinvesteringer: - For stor risiko

Etter den globale finanskrisen i 2008 kvittet Flyktninghjelpen seg med alle aksjeinvesteringene sine.

UTEN AKSJER: Flyktninghjelpen var redd for å tape penger i aksjemarkedet, og solgte alle sine investeringer i 2009, forteller informasjonssjef Rolf Vestvik. FOTO: ROGER NEUMANN/VG
 • Jo Andre Aakvik
 • Frank Haugsbø
Publisert:

Tirsdag skriver E24 og VG om flere norske hjelpeorganisasjoners investeringer i omstridte selskap. Av seks organisasjoner E24 og VG har gransket, har fire dem investert i aksjemarkedet.

Care Norge og Flyktninghjelpen har ingen investering i aksjefond.

– Styret i Flyktninghjelpen besluttet i september 2009 at det ikke lenger skulle åpnes for investering i aksjefond. Dette ble igangsatt med umiddelbar virkning, opplyser informasjonssjef Rolf Vestvik til VG og E24.

Vestvik sier at dette ble gjort av risikohensyn.

– Selv om investering i aksjer over en lang tidshorisont er forventet å gi høyere avkastning enn rentepapirer, anser vi risikoen for å være for stor. Det er også viktig for oss at vi kan bruke pengene umiddelbart når behov skulle tilsi det, skriver Vestvik i en e-post til VG og E24.

Raskest mulig til nød


Tips våre journalister her

Mange av de frivillige organisasjonene har aldri hatt investeringer i aksjer.

– Investeringer i aksjer krever en langsiktig investeringshorisont. Vi har ikke frie midler eller overskuddslikviditet som forvaltes med en tilstrekkelig lang tidshorisont, sier markeds- og kommunikasjonsjef Jon Ragne Bolstad i CARE Norge.

Heller ikke Leger Uten Grenser investerer i aksjer.

Jon Ragne Bolstad, kommunikasjonssjef i Care Norge. Foto: CARE NORGE

– Leger Uten Grenser investerer ikke i aksjefond både på grunn av risiko forbundet med aksjefond og fordi vi har strenge krav til hvilke virksomheter vi kan investere i, opplyser informasjonssjef Nils Petter Mørk.

UNICEF Norge har ikke eller har hatt midler plassert i aksjer eller aksjefond, skriver informasjonssjef Merete Agerbak-Jensen i en e-post.

– Forøvrig har UNICEF Norge som prinsipp at innsamlede midler skal gå så raskt som mulig fra konti i Norge til utbetaling til formålene.

Vil vri debatten

Tidligere utviklingsminister og fredsmegler Erik Solheim mener det er veldig lett at organisasjonene møter seg selv i døren med sine pengeplasseringer, ettersom fondene de investerer i, er store og har mange investeringer.

- De må passe bedre på liv og lære. Det er ikke lett verken for dem, Oljefondet eller private fond å investere uten at penger havner i selskaper som driver negativ virksomhet, sier Solheim.

Den tidligere toppolitikeren mener systemet bør endres, slik at gode investeringer belønnes.

- Debatten bør snus fra å unngå det dårlige, til å premiere det riktige. Kan hjelpeorganisasjonene, og Oljefondet, investere i fornybar teknologi, grønne selskaper, kunnskap, det som driver menneskeheten framover?

LES OGSÅ: Nødhjelpsorganisasjonene avviser kritikken

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nødhjelp
 2. Flyktninghjelpen
 3. Care Norge
 4. Leger Uten Grenser

Flere artikler

 1. Nødhjelpsorganisasjonene avviser kritikken

 2. 800 ansatte styrer
  seks organisasjoner

 3. Styres av samfunnstopper

 4. - En fornærmelse

 5. Flyktninghjelpen: - For lite reserver