Terra-trøbbel: Gambling med 4 mrd.

Fire kommuner i Nordland pøste inn 4 mrd. kroner i kompliserte amerikanske verdipapirer.

  • ALF OLE ASK FRANK LYNUM SVERRE STENSENG - Aftenposten
  • CHRISTIAN H. HARALDSEN
  • FRANK LYNUM TROND LYDERSEN - Aftenposten
Publisert:

Fire kraftkommuner Nordland tok i juni i år opp lån med sikkerhet i fremtidige inntekter fra kraftverkene sine, og satset tilsamen 451 millioner kroner på kompliserte investeringsprodukter med høy risiko, knyttet til amerikansk kommunegjeld.

Rådgiver var Sparebankenes meglerhus Terra Securities.
Terra solgte investeringsproduktet for den amerikanske bankgiganten Citibank. Men den totale investeringen var mye høyere enn den knappe halve milliarden.

Lastet opp gjeld

For å få opp avkastningen ble det tatt opp nye, store lån, investeringene ble lastet opp med 3,5 milliarder i gjeld.
Det var altså plutselig 4 milliarder i potten. Så kom kredittkrisen og verdien av investeringen begynte å smuldre bort. Tapet er allerede så stort at kommunene tvinges til å betale inn mer penger for å sikre den gedigne gjelden.

Godt over halvparten av den opprinnelige investeringen på 451 millioner kroner har forsvunnet i verdifallet.

Vurderer søksmål

Ingen vet med sikkerhet hvor mye kommunene i verste fall vil måtte dekke av tapet. Alternativet er å ta et giganttap med det samme.
Kommunene mener de har blitt ført bak lyset av Terra, og har kontaktet advokatfirmaet Ræder for å vurdere et mulig søksmål.
- Jeg lurer på om Terra hadde en så lukrativ avtale med Citibank at de fant noen tullinger for å tjene raske penger, sier Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås.
Den lille kraftkommunen med knapt 1500 innbyggere satset 100 millioner kroner, og har siden blitt presset til å betale ytterligere rundt 20 millioner.
- Vi er de første til å beklage tapene og vi jobber svært alvorlig med saken. Vi gjør alt for å finne en løsning, sier administrerende direktør i Terra Gruppen, Ola Sundt Ravnestad.

- Skjønte kommunene hva de kjøpte?

- Kommunene er profesjonelle aktører og har profesjonelle nettverk. De må også selv ta ansvar for de investeringene de velger å gjøre, sier Ravnestad.
Hattfjelldal har kjøpt investeringsprodukter gjennom Terra siden 2001.
- Vi gikk mange runder og spurte alt vi kunne om det var knyttet risiko til investeringen. Terra fortalte at de nye investeringene ikke var mer risikable, sier Almås.
I går satt kommunene i krisemøte for å gjøre felles front mot investeringen som er i ferd med å tappe kommunekassene. Der ble det bestemt at de vil kreve at Terra garanterer for innbetalingene kommunene nå føler seg tvunget til å foreta.
- Vi føler oss så grundig lurt som det går an, sier ordfører Almås.

Lærd strid

- De lærde vil strides om man burde sett at dette var risikable investeringer, sier Ravnestad i Terra-Gruppen, og viser til at det har vært et helt ekstremt marked, hvor mange banker har måttet ta store tap og konsernsjefer har måttet gå.

- De kan vel ikke strides om at det var en dårlig investering?

- Det er det vanskelig å være uenig i. Jeg håper for guds skyld vi ikke har solgt mer av det her, sier Ravnestad.

Flere saker på E24

Publisert:

Flere artikler

  1. Retter krav mot sparebankene

  2. Dette er Terra-skandalen

  3. Nordlandskommuner får kjeft av kraftkolleger

  4. Annonsørinnhold

  5. Terra utnyttet smutthull

  6. - Vi har ingen penger i sekken