1997: 4,5 mrd. i forbrukslån - 2007: 22,5 mrd kroner: Halvparten låner til forbruk

Over halvparten av norske husstander har tatt opp lån for å finansiere forbruk. Det er en femdobling i løpet av knappe ti år.

Scanpix
  • Frank Lynum - Aftenposten
Publisert:

Det er in å bruke penger, penger som man egentlig ikke har. For i dag tar over halvparten av norske husholdninger regningen for forbruket i etterkant. For ti år siden var det bare en av ti husholdninger som hadde slike kortsiktige forbrukslån.
- Det som også er oppsiktsvekkende er at denne typen lån brukes like mye uansett om personen tjener lite eller mye. Det er veldig forskjellig fra boliglån, sier forsker Lars Guldbrandsen ved Norsk Institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).
Hodet over vannet?

Han har skrevet rapporten "Gjeld til å bære?" om norske husholdningers gjeld og lånelyst. Rapporten, som er skrevet på oppdrag fra kredittinstitusjonen GE Money Bank, omhandler husholdninger med personer mellom 20 og 60 år, i dette aldersspennet er det er mellom 1,5 og 1,6 millioner husholdninger i Norge. Av disse oppgir altså rundt 750 000 at de benytter forbrukslån.
- Det betyr ikke at alle har lån til enhver tid, men de aller fleste av disse benytter seg nok av muligheten i løpet av et år, sier Gulbrandsen.
Selv om rentene på forbrukslån ofte er skyhøye, så skaper det ikke problemer for så mange.
- Høye renter betyr ikke så mye, fordi de aller fleste klarer å betale ned lånet raskt.
Lånebeløpet øker ikke

En annen årsak til at det oftest går bra, er at folk låner ikke større beløp enn tidligere.
- Gjennomsnittslånet er på 30 000 kroner, det samme for 10 år siden, sier Gulbrandsen.
Han tror noe av årsaken til at mange tar seg opp slike smålån, er at det blir dyrt dersom man skal tinglyse pant for å få sikkerhet i for eksempel boliglån.
- Tinglysning og lånegebyrer blir fort noen tusen kroner, og skal man låne bare 10 000 så lønner det seg ikke.
GE Money Bank mener undersøkelsen bekrefter selskapets bilde av lånekunden som en bevisst forbruker.
- For mange er formålet med slik finansiering å kjøpe byggevarer, møbler, hvitevarer eller annet elektronisk utstyr. Mange ønsker å dele nedbetalingen over tid ettersom det gir dem et visst økonomisk alburom. Men det er sjelden snakk om uvettig handling over evne. Det viser også tapstallene inne denne lånekategorien som ifølge Kredittilsynets offisielle tall er 0,8 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i GE Money Bank.

Publisert:

Flere artikler