Ferske PMI-tall for april 2015: Fortsatt nedgang for norsk industri

Aktiviteten i norsk industri fortsetter nedover, men i litt saktere tempo enn tidligere.

NØKKELTALL: PMI-tallene for april tyder på at industriaktiviteten vil falle omtrent like mye i andre kvartal som i første kvartal i år. Her er et bilde av gassrør som ligger lagret på industriparken på Mo i Nordland.

Terje Mortensen VG
  • Jan Lilleby
Publisert:

Norsk PMI steg fra 46,7 i mars til 48,0 i april.

En verdi under 50 indikerer at aktiviteten i norsk industri faller.

– Veldig som ventet. Rett ved konsensus. Fallet i industrien er mindre nå enn det har vært før jul, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank til E24.

Jullum forteller at tallene bekrefter at trenden i norsk industri er moderat oppadgående.

– Gir tallene grunn til optimisme?

– Nei, det gjør det ikke. Men mindre pessimisme.

Les også

Suksessfull eksportbedrift om kriserammet oljenæring: – Nå får de vel smake sin egen medisin

Sjeføkonomen mener at mye av fallet i oljeaktiviteten har blitt tatt unna av leverandørene i 2015. Nå stiger oljeprisen stadig til årsbeste og de siste meldingene fra Nav og SSB viser at arbeidsledigheten faller.

– Den største tilpasningen til leverandørindustrien kom rundt sommeren fjor. Det stemmer også hvis vi ser på arbeidsledighetstallene, sier Jullum.

SJEFØKONOM: Frank Jullum i Danske Bank forteller at de ferske PMI-tallene bekrefter at trenden i norsk industri er moderat oppadgående.

Foto:

– Ordreinngangen øker

Ifølge landets innkjøpssjefer er det hovedsakelig en økning i ordre- og sysselsettingsindeksen som trekker indeksen opp.

– De ferske PMI-tallene beskriver en svakere nedgang i industrien i april enn i mars. Innkjøpslederne opplever at det spesielt er ordreinngangen som har økt, hvorav hjemmemarkedet har hatt en markert stigning. De opplever at eksportmarkedet har en redusert nedgang, uttaler Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk.

Delindeksen for ordreinngang steg fra 49,3, til 51,2 i april. Det utgjør dermed den høyeste indeksverdien siden januar.

Samsvarer med SSB

Mens delindeksen for lager av innkjøpte varer gikk ned til 41,8 i april, økte indeksen som viser leverandørers leveringstid fra 49,9 til 50,7.

– At leveringstiden fra leverandører øker, kan være et tegn på at kapasitetsutnyttelsen har økt hos leverandørene. Nedgangen i lagernivået kan også støtte dette resonnementet, forklarer Hoberg.

Produksjonsindeksen ligger nå på 48,1. Tegnene som tydet på stabilisering rundt 50 i begynnelsen av året er dermed visket bort.

Sysselsettingsindeksen steg fra 41,6 til 44,0 og tyder på at industrisysselsettingen fortsatt faller.

– Sysselsettingsindeksen er på nivået man opplevde i fjor høst, noe som også støttes fra blant annet SSBs sysselsettingstall for industrien, sier Hoberg.

Les også

Fortsatt svake tall i norsk industri

Les også

Denne slangeroboten skal bli Statoils «vaktmester» på havbunnen

Les også

– Kostnadsnivået har ikke vært bærekraftig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Økonomi
  3. Arbeidsledighet

Flere artikler