Ferske PMI-tall for april 2015: Fortsatt nedgang for norsk industri
Aktiviteten i norsk industri fortsetter nedover, men i litt saktere tempo enn tidligere.
NØKKELTALL: PMI-tallene for april tyder på at industriaktiviteten vil falle omtrent like mye i andre kvartal som i første kvartal i år. Her er et bilde av gassrør som ligger lagret på industriparken på Mo i Nordland.
Norsk PMI steg fra 46,7 i mars til 48,0 i april.
En verdi under 50 indikerer at aktiviteten i norsk industri faller.
– Veldig som ventet. Rett ved konsensus. Fallet i industrien er mindre nå enn det har vært før jul, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank til E24.
Jullum forteller at tallene bekrefter at trenden i norsk industri er moderat oppadgående.
– Gir tallene grunn til optimisme?
– Nei, det gjør det ikke. Men mindre pessimisme.
Suksessfull eksportbedrift om kriserammet oljenæring: – Nå får de vel smake sin egen medisin
Sjeføkonomen mener at mye av fallet i oljeaktiviteten har blitt tatt unna av leverandørene i 2015. Nå stiger oljeprisen stadig til årsbeste og de siste meldingene fra Nav og SSB viser at arbeidsledigheten faller.
– Den største tilpasningen til leverandørindustrien kom rundt sommeren fjor. Det stemmer også hvis vi ser på arbeidsledighetstallene, sier Jullum.
SJEFØKONOM: Frank Jullum i Danske Bank forteller at de ferske PMI-tallene bekrefter at trenden i norsk industri er moderat oppadgående.
– Ordreinngangen øker
Ifølge landets innkjøpssjefer er det hovedsakelig en økning i ordre- og sysselsettingsindeksen som trekker indeksen opp.
– De ferske PMI-tallene beskriver en svakere nedgang i industrien i april enn i mars. Innkjøpslederne opplever at det spesielt er ordreinngangen som har økt, hvorav hjemmemarkedet har hatt en markert stigning. De opplever at eksportmarkedet har en redusert nedgang, uttaler Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk.
Delindeksen for ordreinngang steg fra 49,3, til 51,2 i april. Det utgjør dermed den høyeste indeksverdien siden januar.
Samsvarer med SSB
Mens delindeksen for lager av innkjøpte varer gikk ned til 41,8 i april, økte indeksen som viser leverandørers leveringstid fra 49,9 til 50,7.
– At leveringstiden fra leverandører øker, kan være et tegn på at kapasitetsutnyttelsen har økt hos leverandørene. Nedgangen i lagernivået kan også støtte dette resonnementet, forklarer Hoberg.
Produksjonsindeksen ligger nå på 48,1. Tegnene som tydet på stabilisering rundt 50 i begynnelsen av året er dermed visket bort.
Sysselsettingsindeksen steg fra 41,6 til 44,0 og tyder på at industrisysselsettingen fortsatt faller.
– Sysselsettingsindeksen er på nivået man opplevde i fjor høst, noe som også støttes fra blant annet SSBs sysselsettingstall for industrien, sier Hoberg.