Mer trøbbel for det «norske» skogselskapet i Afrika: Bytter ut sjefen og dumper emisjonskursen

Skogselskapet Green Resources har blitt en dyr affære for de norske investorene så langt. Nå bytter man ut sjefen, skriver ned store verdier og dumper emisjonskursen for å få inn frisk kapital.

NORSK SKOGSATSING I AFRIKA: Kjell Inge Røkke (øverst til venstre), Erik Bøhler (øverst til høyre) og Tom Vidar Rygh er blant investorene som er engasjert i skogselskapet Green Resources som sitter på store skogarealer i Afrika. På listen står blant andre også Jan Petter Sissener og Arild Engh.
Publisert: Publisert:

Skogselskapet Green Resources tar nå kraftige grep i et forsøk på å få skuten på rett kjøl.

Etter 20 år byttes Mads Asprem ut som administrerende direktør og erstattes av Erik Knive, som har bakgrunn fra SN Power-systemet. I tillegg skrives egenkapitalen ned med 80 prosent, og emisjonskursen senkes fra fem til én krone per aksje for å få inn frisk kapital.

Det skriver Finansavisen i sin onsdagsutgave.

Selskapet Green Resources AS ble startet av norske Mads Asprem i 1995. Det har vokst til å bli det største skogplantingsselskapet i Afrika, med om lag 440.000 mål skog og 3.000 ansatte.

Åge Korsvold har vært styreleder i selskapet i halvannet års tid og det er han som nå gjennomfører det nyeste redningsforsøket. Til Finansavisen sier Korsvold at det nå er opp til den nye ledelsen og legge en ny strategi.

– Vi har løst de kortsiktige utfordringene etter å ha hatt en veldig utfordrende periode. Nå er det viktig at selskapet og den nye ledelsen får arbeidsro, sier Korsvold videre til avisen.

Avisen skriver videre at en rekke av aksjonærene har gitt aksjonærlån til selskapet. Disse konverteres nå til egenkapital (aksjer) til en kurs på én krone aksjen. I tillegg skyter aksjonærene inn 100 friske millioner til samme kurs. Totalt er kapitalutvidelsen på 170 millioner, ifølge avisen. Med et par unntak skal alle de store aksjonærene ha deltatt i emisjonen.

Milliardverdier forduftet

De nye grepene er den siste i en rekke dårlige nyheter fra selskapet.

Åge Korsvold er styreleder i Green Resources og har nå byttet ut sjefen. Arkivbilde.

Utviklingen har ført til at milliardverdier er forduftet i selskapet. Mens aksjonærene nå får tegne aksjer i emisjonen til én krone, var aksjen i 2010 priset til 54 kroner. Da var selskapet priset til 1,8 milliarder kroner.

Mads Asprem har tidligere forklart til VG/E24 at det var i 2010 problemene virkelig startet. For på den prisingen klarte ikke selskapet å få inn nye eiere og frisk kapital, og begynte i stedet å ta opp lån.

Et av hovedproblemene til Green Resources har vært de høye rentene på gjelden. VG/E24 skrev i mars hvordan det norske u-landsfondet Norfund har krevd 17 prosent rente fra skogselskapet. I tillegg har to lignende fond i Nederland og Finland gitt lån.

I 2014 ble det gjennomført en fusjon som ikke sikret nok penger. Verdien falt som en stein og aksjene ble i forbindelse med to emisjoner i fjor, hvor de eksisterende eierne betalte inn 107 millioner kroner, priset til fem kroner aksjen.

Publisert:

Her kan du lese mer om