Kontrollkomiteens leder: – Lederlønningene i staten er ute av kontroll

– Lederlønningene i statlige selskaper er ute av kontroll. Det er dramatisk og alvorlig, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap).

Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Dag Terje Andersen (Ap), mener at lønnsveksten blant statlige ledere er uten kontroll og kan sette den norske modellen i fare.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
Publisert:

– Når både lederlønninger og styrehonorarer øker mer enn lønnsveksten i samfunnet, så øker forskjellene mellom folk. Statens godtgjørelser er ute av kontroll, og vi har en regjering som ikke vil stoppe utviklingen, sier Andersen til NTB.

Riksrevisjonens rapport viser at lederlønningene i over halvparten av de undersøkte statlige selskapene har økt vesentlig mer enn den generelle lønnsveksten. Rapporten havner på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

– Utviklingen ødelegger noe av det beste i det norske samfunnet. Dette et klart signal om at moderasjon bare gjelder for vanlige arbeidsfolk. Fagbevegelsen har i dårlige tider tatt ansvar ved å vise moderasjon. Nå kan hele den norske modellen stå i fare, mener Andersen.

Les også

Riksrevisjonen: – Kritikkverdig lønnsgalopp i statlige selskaper

– Statlige selskaper må jo konkurrere om de flinkeste folkene?

– Det er altfor enkelt. Mange av disse jobbene er veldig attraktive og faglig interessante. Og det er få eller ingen av de statlige sjefene som sier at de får denne lønnen fordi de krever det. Spør du dem, sier de at lønnen er styrets ansvar, sier Andersen.

Han mener at det heller ikke går an å sammenligne med lønnsnivået for ledere i andre land.

– Det blir som for fotballspillere. Skal du være god i Norge, må du akseptere norsk lønnsnivå. Ønsker du et utenlandsk lønnsnivå så får du dra til utlandet.

Les også

Avinor får kostnadskritikk: Ministeren varsler nye kutt

Les også

Riksrevisjonen: – Kritikkverdig lønnsgalopp i statlige selskaper

Les også

Flere bedrifter går konkurs, men færre blir tvangsavviklet

Her kan du lese mer om