Fagforeningsleder om Hydro-stenging: – Dette vil selvsagt komplisere ytterligere

Tillitsvalgte er bekymret for hva Alunorte-stansen vil bety for Hydros norske anlegg. – Dette er veldig alvorlig, sier Arve Baade, leder av Sunndal Kjemiske Forening. 

ÅRSFERSK PILOT: Tidligere i år startet Hydro Aluminium Karmøy opp en teknologipilot med produksjonskapasitet på 75.000 tonn aluminium i året. Alunorte-stansen kan skape problemer for forsyningen av alumina, en sentral ingrediens i produksjonen av aluminium.

Foto: Hydro / Øyvind Breivik
  • Hans Jordheim
Publisert:

– Dette var ikke en hyggelig beskjed å få. Vi hadde håpet at vi ville få en melding om det motsatte snart. Nå må vi se på alternativer for oksidtilførsel og hva som er tilgjengelig, sier Sten Roar Martinsen.

Han er leder for Alnor Kjemiske Fagforening, som har 700 medlemmer tilknyttet Hydro Aluminium Karmøy.

Spørsmålet er nå hva som skjer med produksjonen på de norske anleggene, etter at det ble kjent at Hydro stenger aluminaraffineriet Alunorte i Brasil.

– Det er jo verdens største aluminaraffineri som blir stengt, og det har allerede vært en krevende situasjon med halvert drift siden februar, så om produksjonen skal helt ned, vil det selvsagt komplisere ytterligere, sier han til E24.

Les også

Hydros Brasil-bombe: Norske smelteverk kan bli stengt

Martinsen forteller at alumina fra Alunorte har vært å foretrekke for Hydro Aluminium Karmøy, slik at det absolutt vil få konsekvenser hvis produksjonen der stanser helt.

– Alternativet blir å importere fra andre plasser, der matchen kanskje ikke er like god. Så dette kan skape trøbbel både med tanke på tilgjengelighet og kvalitet.

Presset situasjon

Nøyaktig hvordan Brasil-stansen påvirker er det for tidlig å si noe om, forteller Martinsen. Det samme sier Arve Baade, leder av Sunndal Kjemiske Forening.

– Kanskje kan tilgangen på alumina løse seg, det er jo det vi håper på.

– Er dere bekymret?

– Det hadde vært rart om vi sa noe annet. Dette er veldig alvorlig, først og fremst for de ansatte i Brasil, sier han.

Baade forteller at de har vært i en presset situasjon gjennom hele Brasil-prosessen, og at nyheten om full stans kom veldig brått på. Han fremhever at det nå blir jobbet intenst med å få svar på hvordan forsyningen kan opprettholdes.

Helt klart alvorlig

Anlegget på Sunndal produserer omtrent 400.000 tonn primæraluminium årlig, mest av de norske fabrikkene. I tillegg til Sunndal og Karmøy, vil også anlegg på Årdal, Høyanger og Husnes kunne påvirkes av stansen.

Til lokalavisen Kvinnheringen sier fabrikksjef Johan Berg ved Hydro Husnes at de ser svært alvorlig på situasjonen. Anlegget har ifølge Berg nok alumina for en periode fremover, uten at han vil utdype hvor lenge.

– I Hydro blir det jobbet knallhardt for å sikre videre inndekning av råmateriale. Dette er helt klart alvorlig, og det kan komme til å påvirke på sikt, sier han til avisen.

Les også

Norske Hydro-verk trues av Brasil-trøbbel: Du kan få strømrabatt

Har advart lenge

Alunorte har drevet på halv kapasitet siden mars, og siden da har Hydro måttet sikre seg alumina i markedet.

– I verste fall kan det også ramme norske smelteverk, hvis dette varer lenge, sa konsernsjef Svein Richardt Brandtzæg i Norsk Hydro til E24 allerede i april.

– Hvis dette varer lenge, har vi ikke nok alumina til full produksjon, sa han.

Krisen har ført til at Hydro har måttet redusere aktiviteten ved bauksittgruven Paragominas i Brasil og ved aluminiumsverket Albras like ved Alunorte. Nå stenger ned 100 prosent av produksjonen både ved Paragominas og Alunorte.

– Jeg er ingen mester i prosentregning, men å gå fra 50 prosent til 0 prosent vil merkes, sier Arve Baade, leder av Sunndal Kjemiske Forening.

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Hydro aluminium

Flere artikler

  1. Norske smelteverk kan rammes

  2. Tunge skyer over norske Hydro-verk: Har råvarer ut november

  3. Full stans på verdens største aluminaraffineri: Hydro stenger Alunorte

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vil slå massivt ut

  6. Hydro starter tre Brasil-anlegg: – Reduserer usikkerheten for norske verk