Holdt tilbake opplysninger: Finanstilsynet gransker DNB

Finanstilsynet åpner sak mot Norges største eiendomsmeglerforetak DNB Eiendom etter E24s avsløringer rundt et boligsalg på Hell utenfor Trondheim.

TILSYNET GRANSKER: Finanstilsynet gransker nå salget av denne tømmerboligen til 6,3 millioner kroner på Hell utenfor Trondheim.
  • Geir Røed
Publisert: Publisert:

Eiendomsmegleren hemmeligholdt en takstmannsrapport som dokumenterte 22 feil og mangler ved boligen.

– Vi åpner sak slik at vi kan vurdere om DNB Eiendom har brutt eiendomsmeglingsloven. Vi ber nå DNB om en utførlig redegjørelse for det som har skjedd, bekrefter Anne-Kari Tuv, seksjonssjef for eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet, til E24.

I juni fortalte E24 at en ung eiendomsmeglerfullmektig ved DNBs kontor på Beddingen i Trondheim ba en takstmann om å endre boligsalgsrapporten han hadde utarbeidet til et salg av en stor tømmervilla.

Takstmannen dokumenterte 22 alvorlige forhold ved boligen.

Da takstmannen nektet å fjerne opplysninger om feil og mangler, engasjerte eiendomsmegleren en annen takstmann. I denne rapporten ble bare én feil påvist, og det var bare denne rapporten som kjøperen og andre interessenter fikk se.

Les mer: DNB: – Dette skal ikke skje igjen – vi har lært

Les også

DNB droppet kritisk rapport – må heve boligkjøp

Familiært forhold

Senere er det blitt kjent at den unge eiendomsmeglerfullmektigen har en familiær tilknytning til selgeren av boligen. Eiendomsmegleren er sønn av selgers kjæreste.

E24 har også fortalt at selgeren har fylt ut to egenerklæringer for huset. Kun den siste ble gitt kjøperen og andre interessenter. Den første egenerklæringen, hvor selger opplyser at det er «bevegelse i huset», ble ikke lagt ved salgsoppgaven. Selgeren har forklart E24 at han fikk beskjed om å gjøre det slik.

Sist søndag fortalte E24 at boligsalget nå blir hevet allerede før overtagelsen, etter en avgjørelse fra boligselgerforsikringsselskapet Norwegian Claims Link (NCL). En lettet kjøper slipper å overta boligen.

Les mer: DNB droppet kritisk rapport – må heve boligkjøp

Les også

DNB: – Dette skal ikke skje igjen – vi har lært

All dokumentasjon

Finanstilsynet ønsker å få oversendt all dokumentasjon inkludert all kommunikasjon med kjøper og selger. Tilsynet ber også om en forklaring fra eiendomsmeglerforetaket DNB Eiendom, ansvarlig megler for boligsalget og fra eiendomsmeglerfullmektigen.

– Finanstilsynet har overfor eiendomsmeglerbransjen fokus på hvordan ansvarlig megler følger opp fullmektiger, sier seksjonssjef Anne-Kari Tuv i Finanstilsynet.

Derfor ber tilsynet også om dokumentasjon på om rutinene til ansvarlig megler overfor eiendomsmeglerfullmektigen er fulgt.

Finanstilsynet er spesielt interessert i forholdene rundt den ene egenerklæringen og den ene tilstandsrapporten. Men de ber også om at DNB redegjør for relasjonen mellom selger og megler.

Forbrukerrådet fornøyd

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet er svært fornøyd med at Finanstilsynet nå åpner sak.

– Det er veldig bra at tilsynsmyndighetene følger opp slike saker. Det er utrolig viktig for tilliten til meglerne at meglerne utfører god meglerskikk i henhold til lovverket, sier Flesland til E24.

DNB er ikke overrasket over at Finanstilsynet åpner sak mot dem.

– Jeg ønsker ikke å gå mer inn i denne saken til dere. Men jeg kan si at dette er en spesiell sak, og vi legger ikke skjul på at det er ting vi skulle håndtert annerledes, sier administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

– Når informasjon ikke har kommet til kjøperen må vi finne ut hva som har skjedd, og lære av det. Vi vil selv se på rutinene våre nå etter sommerferien. At Finanstilsynet nå vil gjøre det samme, er nesten som forventet ut fra medieomtalen, sier han.

– Motsatte ikke heving

Forsikringsselskapet NCL bestemte kort tid etter at E24 første gang omtalte saken at boligkjøpet skulle heves.

– Hevingen er et initiativ som kom fra forsikringsselskapet. DNB forsøkte ikke å unngå heving, slik det ble hevdet i forrige artikkel om denne saken, sier Buraas.

Han understreker at han føler seg trygg på at DNB Eiendom har gode rutiner for sine unge eiendomsmeglerfullmektiger.

– Får dette boligsalget konsekvenser for ansvarlig megler og eiendomsmeglerfullmektigen?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Men uansett ville jeg ikke sagt noe om det til dere.

DNB eiendom har tidligere overfor E24 lovet at de aldri mer skal hemmeligholde takster og tilstandsrapporter.

Informerte ikke om mindre tomt

Men også tidligere er det dokumentert at DNB Eiendom har tilbakeholdt vesentlig informasjon ved boligsalg. E24 har kopi av en rettskraftig dom fra Oslo tingrett i fjor hvor en boligkjøper fikk tilkjent 180 000 kroner i erstatning fra DNB Eiendom.

En ung eiendomsmeglerfullmektig hadde i forkant av salget av en enebolig på Tåsen innhentet opplysninger fra Oslo kommune, som viste at over 20 prosent av tomtens areal er offentlig vei og offentlig friareal. Tomten var dermed i realiteten mye mindre enn de oppgitte 900 kvadratmeterne.

Eiendomsmegleren tok ikke denne informasjonen med, hverken i annonsen på Finn eller i salgsoppgaven.

To måneder

Det er svært sjelden at Finanstilsynet går inn i enkeltsalg som boligsalget utenfor Trondheim. Det skjer bare i tre til fem saker i året.

Finanstilsynet regner med å bruke om lag to måneder på saksbehandlingen. Mulige reaksjoner fra Finanstilsynet kan være pålegg om å endre eller skjerpe inn rutiner, eller i ytterste konsekvens at meglerkontoret mister bevillingen sin.

– Jeg kan ikke si så mye om denne saken enda utover at jeg ikke kjenner til en lignende sak som denne, sier Anne-Kari Tuv i Finanstilsynet.

Les også

Går fra Norges største bank til toppjobb i Rema: – Umulig å si nei

Les også

– Også de på Stovner elsker poloskjorter og Armani-jeans

Les også

Varm juli også i boligmarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Finanstilsynet
  3. Bolig

Flere artikler

  1. Finanstilsynet mener DNB Eiendom brøt loven

  2. DNB droppet kritisk rapport – må heve boligkjøp

  3. BN Bolig selger boliger med nesten bare fullmektiger og traineer

  4. Boligkunde føler seg lurt: Bare den «snille» rapporten lå i salgsoppgaven

  5. – DNB fører boligkjøperne bak lyset