Bankstreiken: Mener LO Finans er for små til å få tariffavtaler

1.200 medlemmer i LO Finans ble torsdag morgen tatt ut i streik. Her er årsaken.

UENIG: Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge sier bakgrunnen for konflikten er historisk betinget. Der er ikke LO Finans enig.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no
 • David Bach
Publisert:

Etter mekling fire timer på overtid klarte ikke LO Finans bli enige med Finans Norge. Klokken 03.35 natt til torsdag var det ikke lenger noe å snakke om, og riksmekler Bjørn Lillebergen signerte møteboken.

Drøyt fire timer senere gikk 1.200 LO-medlemmer ut i streik.

Stridens kjerne er retten til å opprette tariffavtaler lokalt i hver av Finans Norges rundt 240 bedrifter. Det har Finansforbundets 20.000 medlemmer anledning til, men for LO Finans har det vært stopp.

Kaller LO små

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge sier til E24 at bakgrunnen for at LO Finans ikke har fått dette kravet innfridd, er historisk forankret.

– Hvorfor er det sånn LO Finans ikke får det de påpeker at «alle de andre har fått»?

– Det er fordi LO Finans er en liten aktør i finansnæringen, hvor de organiserte tilsvarer bare cirka 3,5 prosent av de ansatte, og det er grunnen til at de er i en spesiell situasjon i finansnæringen, sier Fåne.

Hovedavtalen mellom LO og Finans Norge gjør at alle LO-organiserte forhandler om lønn og tariff via LO inn i finansnæringen, forklarer Fåne.

– Men så er det da en del bedrifter i finansnæringen hvor LO ikke har separate tariffavtaler lokalt på arbeidsplassen, og LO ønsker at det skal inngås den type avtaler, som omfatter alle ansatte i finansnæringen, mens vi mener at man bør komme opp i et visst antall, enten prosentvis eller i antall medlemmer på den enkelte juridiske enhet, altså hvert selskap, før man åpner for en separat avtale, sier Fåne.

Han sier riksmekleren har gitt et stående tilbud om å ta kontakt, og at Finans Norge alltid er åpne for videre dialog, selv om noen nye møter per nå ikke er berammet.

Les også

Slik rammes du av bankstreiken

– Henger fast i gammelt system

Hos LO Finans er det LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik som har vært forhandlingsleder i den tøffe meklingen. Hun sier til E24 at Fåne ikke virker å ha forstått historien når han sier at konflikten er historisk betinget.

– Dette handler om at mange hovedavtaler i tidligere tider hadde en begrensning i forhold til hvor stort antall man måtte være for å kunne ta medlemmene ut i en streik for en tariffavtale. Men det har historisk blitt endret til at de andre tariffområdene er endret til å være den samme som for resten, nemlig 10-prosentregelen.

– Dermed handler dette om at resten av organisasjonsnorge har endret hovedavtalene sine mens Finans Norge henger fast i et gammelt system og ikke er villige til å endre seg i takt med arbeidslivet.

Det synes LO Finans er et så viktig prinsipp, sier Følsvik, at de er villige til å gå i streik for det.

– Vi mener at man som organisasjon bør ha like rettigheter som alle andre. Det vi har krevd er å bli likebehandlet med andre forbund. Det vil ikke Finans Norge tillate, sier hun.

Finansforbundet med fordel

Mens LO Finans fikk nei og gikk til streik, kom Finansforbundet i 2-tiden i natt til enighet med Finans Norge for sine 20.000 medlemmer, slik at en storstreik kunne bli unngått.

Finansforbundets sentralavtale gjelder i dag så lenge bedriften er medlem i Finans Norge.

– Finansforbundet har en bestemmelse i sin avtale som tilsier at de ikke engang trenger å ha medlemmer i bedriften det gjelder. Så lenge bedriften er medlem i Finans Norge, så kan Finansforbundet kreve en slik avtale, forklarer Følsvik, som gjentar at LO Finans' hovedpoeng er at de ikke vil forskjellsbehandles.

– Så har vi strukket oss langt i å si at vi kan gå med på en ordning som er lik det som gjelder i resten av norsk arbeidsliv, men de er fortsatt ikke villige til å slippe LO inn i sine organisasjonsområder.

Streiken medfører både stengte bankkontor og lengre ventetider. E24 har tatt en gjennomgang hos bankene som er berørt for å finne ut på hvilken måte du vil merke streiken.

Her kan du lese mer om

 1. Streik
 2. Finans Norge
 3. Landsorganisasjonen (LO)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. 1200 LO-medlemmer tas ut i streik

 2. Streiken i finansnæringen er over – partene enige etter nye runder

 3. Over 21.000 finansansatte kan gå ut i streik fra torsdag

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Safe vil innlemme fartøy på britisk sokkel i streiken

 6. Betalt innhold

  Brudd i forhandlingene mellom flyteriggansatte og Rederiforbundet