Arbeidstilsynet starter undersøkelser av XXL etter E24s avsløringer

– Generelt skal folk ha lønn når de gjør en jobb for arbeidsgiveren sin, fastslår tilsynet, som nå vil kreve informasjon fra sportskjeden.

Publisert:

– Arbeidstilsynet har fulgt med på mediesakene om XXL og ser at det er forhold som kan komme under Arbeidstilsynets myndighetsområde, sier kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo til E24.

Arbeidstilsynet starter nå undersøkelser av XXL for å kartlegge mulige brudd på arbeidsmiljøloven, får E24 opplyst.

Det skjer dager etter at E24 skrev at ansatte ved flere varehus har arbeidet helt uten lønn på utvalgte «dugnadsdager», og etter andre artikler som belyser arbeidsforholdene i sportskjeden.

Reagerer på lønnsnekten

– Generelt skal folk ha lønn når de gjør en jobb for arbeidsgiveren sin. Arbeidstilsynet registrerer at XXL selv har beklaget at de har lagt opp til at ansatte skal utføre arbeidsoppgaver, som må regnes som ordinære arbeidsoppgaver, uten å få lønn for det, sier Eikemo.

– Nå er det viktig at de sørger for at dette ikke skjer igjen, sier han.

Tidligere XXL-ansatte sier til E24 at de har følt seg presset til å jobbe gratis på ulønnede «dugnadsdager», selv om varehussjefer ikke har tvunget noen til å møte opp.

De ulønnede arbeidsdagene har blitt arrangert på søndager og andre høytidsdager hvor butikken holder stengt for kunder, inkludert på den internasjonale arbeiderdagen 1. mai.

– Kan frykte konsekvensene

XXL har understreket at oppmøte har vært frivillig, men kaller like fullt gratisarbeidet «uakseptabelt» og «klart i strid med regler og rutiner».

De sier dugnadsarbeidet ble «ryddet opp i» for noen år siden. Likevel skjedde det på nytt ved XXL på Storo i Oslo i år.

Arbeidstilsynet sier ansatte på midlertidige kontrakter som blir bedt om å jobbe uten lønn, kan oppleve at de i realiteten ikke har et valg.

– Selv om en arbeidsgiver sier at det er frivillig å møte opp, kan arbeidstagerne oppleve at de bør stille, sier Eikemo på generelt grunnlag.

– Særlig unge og midlertidig ansatte kan være redde for konsekvensene dersom de ikke vil jobbe gratis når sjefen oppfordrer dem til å gjøre det, fortsetter han.

Krever opplysninger

Tilsynet opplyser til E24 at de i første omfang vil sende krav om utlevering av opplysninger fra XXL om hvordan virksomheten selv jobber med oppfølgingen av «det som er kommet frem».

Tilsynet ønsker ikke å utbrodere hvilke forhold de her sikter til.

– Når vi har fått informasjon fra XXL må vi gjennomgå og vurdere dette, før vi tar stilling til om og eventuelt hvordan vi skal følge opp XXL videre, sier Eikemo.

Dokumenter E24 har fått innsyn i viser at XXL også fra før har vært i Arbeidstilsynets lupe. Senest for noen måneder siden krevde de informasjon om arbeidstid fra en XXL-butikk på Østlandet. Denne saken er nå avsluttet.

Det er uklart hvordan Arbeidstilsynet kan reagere overfor XXL når det gjelder ulønnet arbeid spesifikt.

Det er ikke lovbestemt minstelønn i Norge, unntatt for bransjer som har allmenngjort lønn. XXL er ikke i en slik bransje. Samtidig skal avtalt lønn være spesifisert i arbeidsavtalen med ansatte, påpeker Eikemo.

Les mer om XXL:

Les også

XXL kjøper krisehjelp fra PR-byrå etter avsløringer

Publisert:
Gå til e24.no