Lotteritilsynet får tips daglig – kun to av 70 jobber med pyramidespill

Direktesalgsforbundet etterlyser strammere klype overfor ulovlig pyramidevirksomhet. – Disse cowboyene ødelegger for hele bransjen, sier forbundsleder.

  • Hans M. Jordheim
Publisert:

I år har Lotteritilsynet ifølge seniorrådgiver Silje Sægrov Amble fått 250-300 skriftlige henvendelser, tips og spørsmål om ulike pyramideselskap.

I tillegg har Lotteritilsynets pyramidetest blitt tatt over 1.000 ganger i 2019. 

Listen over selskaper som myndigheten har reagert mot de siste fem årene, er imidlertid ikke lang.

Den omfatter WorldVentures, som Lotteritilsynet i 2014 konkluderte at var et ulovlig pyramidespill, i tillegg til et lignende vedtak mot Lyoness fra i fjor.

LES OGSÅ: Lotteritilsynet har politianmeldt Lyoness

Les på E24+

Satse på aksjehandel? Dette bør du vite om daytrading

To av 70

Lotteritilsynet har i dag nesten 70 personer ansatt i organisasjonen. Kun to av disse har pyramidespill som ett av flere ansvarsområder, får E24 bekreftet.

– Av hensyn til prioriteringer har vi hverken mulighet til eller ønske om å vurdere alle virksomheter vi får tips om, sier Sægrov Amble.

Når Lotteritilsynet mottar gjentatte henvendelser om samme selskap, er første steg å sende dem et informasjonsbrev der de orienterer om pyramideregelen i lotteriloven.

Det er gjort seks ganger de siste fire årene, sist i juni i år overfor nettverket Crowd1, som nordmenn nå betaler opptil 25.000 kroner for å bli med i.

– Er det ressurser internt eller et vanskelig lovverk som er grunnen til at dere fortsatt ikke har vurdert lovligheten til Crowd1, et halvt år etter brevet?

– Jeg vil si ingen av delene.

– Så hvorfor er det ikke gjort?

– Jeg kan ikke gi et spesifikt svar på det, sier Sægrov Amble.

FÅR MANGE TIPS: Seniorrådgiver Silje Sægrov Amble i Lotteri- og stiftelsestilsynet sier det hverken er mulig eller ønskelig å undersøke alle selskapene de blir tipset om.

Ser ofte «gjengangere»

Et sentralt spørsmål Lotteritilsynet må få svar på før de konkluderer med at et nettverk er ulovlig, har å gjøre med virksomhetens inntekter.

Grovt sett kan man si at om over halvparten kommer fra det nye medlemmer betaler for å bli med, så har man å gjøre med et ulovlig pyramidespill.

– Å finne ut av dette er ressurskrevende. Ofte har ikke selskapene hovedkontor i Norge, og i sakene vi har hatt har det vært vanskelig å få ut regnskapsopplysninger. Men på ett tidspunkt må vi si at informasjonen vi har fått er nok til å fatte vedtak, sier Sægrov Amble.

Hun forteller at de ser en del sentrale personer som går igjen i fremtredende roller i disse nettverkene. E24 vet at medlemsbasen i Crowd1 består av flere personer som hadde ledende posisjoner i det ulovlige, nedlagte pyramideselskapet Wealth Masters International, deriblant Johan Kloster.

– Når dere ser de samme toppene involvere seg i et nytt nettverk, hvordan påvirker det deres arbeid?

– Det er vanskelig å gi et generelt svar på. Faktorer vi ser på i risikobildet er antallet nordmenn involvert, pengesummene og hvor klart det fremstår for oss at virksomheten er ulovlig, sier Sægrov Amble.

Frustrert over «cowboyer»

Lovlige virksomheter med pyramidelignende struktur går gjerne under betegnelsen MLM (nettverksmarkedsføring). Tupperware og Herbalife er store, internasjonale eksempler.

Her får «direkteselgerne» bonuser fra salgene som blir gjort av personene de har rekruttert – og fra salgene som kommer fra personer i neste ledd igjen, og så videre.

LEDER: Jan-Fredrik Torgersen i Direktesalgsforbundet.

At man selger faktiske produkter og ikke tar betalt for rekruttering er en vesentlig forskjell fra pyramidespill, poengterer Jan-Fredrik Torgersen, leder i Direktesalgsforbundet.

– De useriøse aktørene er veldig ofte cowboyer som tar med seg et konsept fra USA eller lignende. Disse ødelegger for hele bransjen.

– Gjør norske myndigheter i deres øyne nok for å stoppe dem?

– Nei, lovverket burde vært enda strammere. Dette er lykkejegere som ser at de kan slenge seg på og tjene noen enkle penger før nettverket forsvinner etter forholdsvis kort tid. Lotteritilsynet burde ta disse gjengangerne og eventuelt bøtelegge dem, sier Torgersen, som samtidig mener myndigheten har blitt flinkere med årene.

Les også

Pyramidenettverk får norske medlemmer til å sende fra seg passkopier

– Norge er et attraktivt marked

Lotteritilsynet har ikke estimater for hvor mange aktive, ulovlige pyramidenettverk som er i drift i Norge, hvor mange nordmenn som er involvert eller hvor store pengesummer som er investert.

– Er det slik at pyramidetoppene utnytter en tafatt håndhevelse av et tunggrodd lovverk og forvaltning, og at dette i kombinasjon med vår velstand gjør Norge til verdens mest attraktive land for pyramidebyggere?

– Om vi er tafatte eller ikke, vil jeg ikke kommentere, men Norge er utvilsomt et attraktivt marked. Samtidig opplever jeg at vi er et av få land som tar saker. Det har ikke vært mange, men vi prøver å ta de store nettverkene, sier Silje Sægrov Amble.

Pyramidebestemmelsen som Lotteritilsynet baserer tilsynet sitt på, bygger på et EU-direktiv. Dermed er regelverket likt mange steder.

– I det nåværende regelverket har vi mulighet til kun å stanse og så anmelde, vi kan ikke gi overtredelsegebyr og vi får ikke tatt pengene til dem som står bak. Kanskje vil det endres i fremtiden. 

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Pyramidespill
  2. Lotteri- og stiftelsestilsynet

Flere artikler

  1. Lotteritilsynet: Ulovlig pyramidesystem holder fortsatt på

  2. Pyramidenettverk får norske medlemmer til å sende fra seg passkopier

  3. Nektet for å være sjef i pyramidespill – så kom nyttårshilsenen

  4. Anbefaler pyramidenettverk for permitterte nordmenn

  5. Nye regler skal gjøre det lettere å stoppe ulovlig pyramidespill