Kronekursen

– Svak krone er ett av de viktigste bidragene til sjømateksporten

Rekordlav kronekurs bedrer konkurranseevnen til norske eksportører. I fjor ga kronesvekkelsen et milliardløft for eksportverdien av norsk sjømat.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik mener den svake kronekursen er svært viktig for eksporten av norsk sjømat.

Nærings- og fiskeridepartementet
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Kronekursen svekket seg forrige uke til ny bunnrekord mot euro. Global uro skremmer investorer vekk fra norske kroner, og inn mot årsskiftet ventes det at valutaen vår igjen kan svekke seg til nye rekorder.

For dem som selger norsk sjømat til utlandet er det positivt.

Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik understreker også viktigheten av en svak kronekurs for å beholde konkurransekraften mot utlandet.

– Det er klart det gjør at det internasjonale markedet kjøper produktene våre, svarer han til E24 på spørsmål om effekten av den svake kronen.

Han påpeker også at statsbudsjettet spiller en viktig rolle her.

– For meg er det viktig å ha et statsbudsjett som sikrer en svak krone slik at konkurransekraften vår opprettholdes, sier han.

– Den svake kronekursen er en av de viktigste bidragene til eksporten av sjømat, legger han til.

Thomas Nyrud, forsker i Nofima

Audun Iversen, Nofima

Kroneløft på over én milliard

– Kronesvekkelsen har hatt veldig mye å si for prisutviklingen og lønnsomheten de siste årene, sier Nofima-forsker Thomas Nyrud til E24.

Siden oljeprisfallet i 2014 har norske kroner svekket seg over 20 prosent mot euro til dagens rekordsvake nivåer på rundt 10,20.

– Vi så at lønnsomheten i sjømatindustrien forbedret seg straks kronen begynte å svekke seg. Eksportprisene steg og de fikk god hjelp i marginene, sier Nyrud.

Eksportverdien for alle sjømatprodukter økte i fjor med 4,8 prosent fra året før. Nofima anslår at økningen hadde begrenset seg til 3,4 prosent uten kronesvekkelsen.

– Dette drøye prosentpoenget i forskjell utgjør cirka 1,3 milliarder kroner, sier Nyrud.

Etter hvert som kronen nå har svekket seg på ny, har dette også spilt noe over på kostnader, blant annet ved at oppdrettere kjøper fôr fra utlandet, som dermed blir dyrere. Men generelt sett har norske fiskere og oppdrettere utgifter i norske kroner, og tjener dermed godt på kronesvekkelsen.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Brexit kan gjøre norsk fisk dyrere for britene

Årsaken til kronesvekkelsen er en sum av flere faktorer, deriblant risikofrykt blant investorer knyttet til globale vekstbekymringer, handelskrig og brexit. I tillegg har prisene på viktige norske handelsvarer som olje, gass og laks falt i år.

Lakseprisene har imidlertid tatt seg noe opp den siste tiden, hjulpet av kronesvekkelsen.

Men brexit-spørsmålet er fortsatt uavklart, og det britiske pundet svinger voldsomt i takt med nyhetsbildet. Det kan også påvirke norsk fiskeindustri negativt. En såkalt hard brexit uten overgangsavtale kan medføre markant pundsvekkelse.

– Om vi fokuserer kun på valutaeffekten, så kan svakere pund for det første gi redusert etterspørsel etter norsk fisk hos britene, siden denne vil bli dyrere og mange vil gå over til billigere alternativer, sier Nyrud.

– I tillegg kan det gi britiske eksportører en prisfordel ute i markedene, og styrke deres konkurransekraft på samme måte som den kraftige kronesvekkelsen i 2014 og 2015 ga god drahjelp til mange norske eksportører, legger han til.

Les også

Norske turister i London om rekorddyrt pund: – Kursen er grusomt høy

Les på E24+

Dette er faktorene som kan sende kronekursen enda lenger ned

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Norsk krone
 3. Kronekurs
 4. Laks
 5. Euro
 6. Harald T. Nesvik
 7. Sjømat

Flere artikler

 1. Rekordsvak krone gir ikke bare fordeler for industrien: – Vi sitter ikke her og jubler

 2. Kronen faller til det svakeste mot euro siden 2008

 3. Coronanedturen vil ingen ende ta: Ny bunn mot euro

 4. Annonsørinnhold

 5. Kronesjokk gir dyrere strøm: – Har veldig stor betydning

 6. Norske turister i London om rekorddyrt pund: – Kursen er grusomt høy