Virke ber næringsministeren fjerne krav om at sesongbedrifter må drive utendørs

Virke Reiseliv har ti krav til næringsministeren. Det første er at sesongbedriftene som driver innendørs aktivitet må inkluderes i den nye krisepakken.

SÆRORDNING: Ivar Horneland Kristensen mener ordningen for sesongbedrifter treffer dårlig.

Terje Bendiksby, NTB Scanpix
  • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, Virke, ber næringsminister Iselin Nybø (V) om en rekke tiltak for å unngå konkurser og redde arbeidsplasser i norsk reiseliv.

Virke Reiseliv har sendt et brev til Nybø der de lister opp 10 krav for å redde reiselivet, som er spesielt hardt rammet av corona-krisen.

Første kravet er at sesongbedriftene som driver innendørs aktivitet må inkluderes i ordningen for sesongbedrifter. Virke mener definisjonen må utvides.

Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen mener ordningen treffer dårlig, og at det med regjeringens definisjon kun vil være 10–15 prosent av de sesongbaserte virksomhetene som kommer under ordningen.

Ordningen fremstår som særordning for en svært avgrenset del av næringen, og vi ønsker at regjeringen justerer definisjonen slik at alle reelle sesongbedrifter kommer under ordningen, skriver Virke-sjefen i en e-post.

Han mener rundt 80 prosent av all reiselivsomsetning og sysselsetting i norsk reiseliv foregår i overnatting, transport-, attraksjons- og serveringsbedrifter innendørs.

Virke ønsker også å senke kravet om at 80 prosent av omsetningen i løpet av året skjer innenfor en periode på maksimalt seks måneder, til 75 prosent.

Les også

Hvalsafariselskap ventet på redningspakke – ble slått konkurs

Les også

Reiselivet reagerer på ny krisepakke for sesongbedrifter

– Total skivebom

Flere i reiselivsnæringen krever at ordningen utvides og forlenges, men regjeringen ber dem søke støtte på samme måte som andre selskaper.

Kviknes Hotel i Balestrand er blant de mange reiselivsselskapene som ikke får søke om ekstra støtte som sesongbedrift, slik den nå defineres.

– Da jeg leste det, tenkte jeg at det må ha vært en glipp. Hvis dette er tilfelle, er det total skivebom. Det er en selvfølge for meg at virksomheter som driver med overnatting skal regnes som sesongbedrifter, sa hotelldirektør Sigurd Kvikne ved Kviknes Hotel i en telefonsamtale med E24.

Les også

Sp og Ap kritiserer krav i ny krisepakke for sesongbedrifter

Kritikk fra Sp og Ap

Senterpartiet og Arbeiderpartiet er kritiske til regjeringens nye krisepakke som har til hensikt å redde sesongbedrifter. Opposisjonspartiene reagerer blant annet på kravet om at virksomheten må foregå utendørs, noe som rammer særlig reiselivsnæringen.

– Avgrensningen er fullstendig tullete og i strid med det Stortinget har bedt om, som er en særskilt ordning for sesongbedrifter, har Senterpartiets stortingsrepresentant og finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik sagt til E24.

Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepartementet har opplyst at sesongmodellen blir innarbeidet i forskriften i juni, og at en forutsetning for at modellen «i det hele tatt skal kunne tre i kraft», er at den er i tråd med statsstøtteregelverket.

– Derfor er det viktig at den er avgrenset til aktører som har høysesong i den perioden Norge er rammet av coronautbruddet, det vil i stor grad være de som tilbyr aktiviteter eller opplevelser utendørs, eller som har inntekten sin fra virksomhet som er fullt tilknyttet utendørsaktiviteter. En kafé midt i en alpinbakke, er et eksempel på det siste, skrev Wålen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Reiseliv
  2. Coronaviruset
  3. Virke

Flere artikler