Huawei mener det blir tøft for teleoperatørene å rettferdiggjøre kostnaden ved å ikke bruke deres 5G-utstyr

Huaweis teknologisjef mener det at selskapet allerede har levert 4G-utstyr til Telenor og Telia, er en av de store fordelene i kampen om hvem som får 5G-kontraktene.

NORGESBESØK: Huaweis teknologisjef Paul Scanlan er i Norge for å presentere 5G-utstyret deres til kunder, men også for å avkrefte det han mener er rykter og usannheter om selskapet.
  • Sindre Hopland
  • Sigrid Moe
Publisert:

Huawei-krisen er global, og det kinesiske selskapet forsvarer seg mot rykter og anklager i hele verden.

I Norge holder Regjeringen med digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) i spissen på å finne ut om man skal utestenge selskaper fra land man ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, rettere sagt Huawei, fra kampen om å få levere utstyr.

Debatten frem til nå har handlet om sikkerhet, men det er også et spørsmål om pris.

Huawei har allerede levert 4G-utstyr til Telenor og Telia. Selskapets teknologisjef Robert Scanlan som har vært i Norge denne uken, sier det vil koste flesk om man ikke bygger 5G-nettet på toppen av det eksisterende utstyret.

– Det kommer til å bli tøft for en mobiloperatør å rettferdiggjøre en slik kostnad, sier Scanlan som mener en utbytting av nettverksutstyr vil gå hardt utover marginene til enhver teleoperatør.

– Dette er en veldig stor utfordring. Både på grunn av pris, enkelthet og tid til markedet, vil det være naturlig å bygge ut 5G-nettverket på toppen av eksisterende 4G-utstyr, sier han.

Les også

Huawei spår salgssvikt i utlandet

Milliard-regning

Det er imidlertid usikkert hvor mye ekstra det vil koste å bygge ut 5G på toppen av 4G-utstyr fra en annen leverandør.

Om regjeringen bestemmer seg for at Huawei-utstyr ikke er sikkert nok, er det også mulig at man må rive ut alt det eksisterende utstyret som finnes. Både Telia og Telenor har tusenvis av basestasjoner bygget på Huaweis produkter.

– Det er ikke snakk om én dollar, men milliarder sier Scanlan om ekstrautgiftene.

Huawei-sjefen som rapporterer direkte til selskapets grunnlegger og toppsjef Ren Zhengfei, sier han ikke har et eksakt tall på hvor stor kostnaden vil være om man ikke bruker Huaweis 5G-utstyr, ettersom han ikke kjenner spesifikasjonene fra konkurrentene.

– Er dette deres største fordel i kampen om å få levere 5G-utstyr i Norge, at man allerede har 4G-utstyr på plass?

– Det er en fordel, det er helt klart.

Den kinesiske teknologigiganten har havnet mitt i handelskrigen mellom USA og Kina, og president Donald Trump har lagt ned forbud mot at amerikanske selskaper samarbeider med Huawei.

USA har også oppfordret land over hele verden mot å bruke utstyr fra produsenten grunnet sikkerhetsbekymringer knyttet til spionasje fra kinesiske myndigheter, og også PST har advart mot selskapet her hjemme i Norge.

Les også

Forlater omstridt kinesisk selskap: – Uten disse lederne står Huawei svakere

Professor: – Ikke enkelt

– Det vi kan slå fast er at det ikke er enkelt å bytte leverandør, og det vil koste penger, sier Lysne til E24.

Han tror likevel at det ikke er umulig.

– Da operatørene valgte 4G-leverandør, tenkte de nok over at de ønsker reell konkurranse når 5G skulle lyses ut. Det vil overraske meg om de ikke planla for at noe kunne skje i mellomtiden, sier Lysne.

Analytiker i Arctic Securities, Henriette Trondsen, følger Telenor og sier det ikke er heldig, og heller ikke priset inn i Telenor-aksjen at selskapet potensielt vil måtte bruke ulike leverandører på 4G og 5G-nettet.

Hun mener likevel at så lenge det ikke oppstår flere utfordringer rundt Huawei, vil det ikke påvirke de norske selskapene.

– Per i dag er ikke utfordringene med Huawei et problem. 4G-nettverket trenger jevnlig utvidelse og vedlikehold, som ikke er like kritisk på leveranse av utstyr som under en stor utbygging. Hvis problemene med Huawei varer i flere år kan det påvirke dagens 4G-nettverk på leveranse av utstyr, sier Trondsen.

Samtidig sier hun at dette ikke er noen stor trussel på kort sikt.

Trondsen er mer bekymret for at situasjonen skaper en «skvis» på 5G-utstyr, og at det igjen kan forsinke den norske 5G-utbyggingen.

Les på E24+

Kort forklart: Hvordan arrestasjonen av Huawei-toppen forverrer forholdet mellom Kina og USA

Bekymrede kunder

Scanlan har jobbet i Huawei i 11 år, og arbeider ved selskapets hovedkvarter i Shenzhen. Han har vært i Norge for å snakke med kunder om selskapets 5G-utstyr som var utstilt ved Telenors hovedkvarter på Fornebu utenfor Oslo.

Han sier det er tre spørsmål kundene spør han om.

– Mange har spørsmål om sikkerheten knyttet til anklagene fra USA. Det andre spørsmålet handler om det tekniske med 5G, om det faktisk kommer til å bli raskere. Det siste spørsmålet handler om kontinuitet, om man fortsatt vil kunne bruke telefoner og utstyr fra Huawei i fremtiden om konflikten med USA fortsetter, noe man selvsagt kan, sier Scanlan.

Også da Huawei var med i kampen om å levere 4G-utstyr var PST og sikkerhetsmyndigheter advarende, men man valgte å se bort ifra det.

Scanlan tror årsaken til at det er annerledes når det kommer til 5G er at USA presser hardere for at man ikke skal velge selskapet.

Teknologisjefen mener Trumps utsagn om at anklagene mot Huawei kan bortfalle, om Kina og USA får på plass en handelsavtale, er bevis på at saken ikke har noe med sikkerhet å gjøre.

Telenor svarer ikke på om det kommer til å koste dem mye mer med utstyr fra en annen leverandør, men påpeker i en mail og som tidligere kjent, at både Ericsson og Nokia skal levere en modernisering av kjernen i mobilnettet i Norge.

Telia ønsker ikke å kommentere hypotetiske scenarioer, men sier at de som kjent arbeider med flere ulike leverandører i utbyggingen av samfunnskritisk infrastruktur, deriblant Huawei og Ericsson.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telekom

Flere artikler

  1. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

  2. Utenlandske anklager mot Huawei påvirker ikke norsk samarbeid

  3. Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

  4. Kinesiske motsanksjoner kan ramme Nokia og Ericsson

  5. Huaweis topplobbyist i Norge: – Dere bør ha tillit til oss