Nordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap

Nordkapp kommune har bestemt at Nordkapp-halvøya skal være regulert til privat eierskap, slik at dagens ordning kan beholdes.

Platået på Nordkapp

Foto: Terje Mortensen VG
  • NTB
Publisert:

Dette ble vedtatt med minste mulige margin, ti mot ni stemmer, i kommunestyret i Nordkapp torsdag. Forvaltningen av turistområdet fortsetter dermed som før.

– Vi mener det er den beste løsningen for Nordkapp-samfunnet, sier ordfører Kristina Hansen (Ap).

Finnmarkseiendommen er grunneier av området der Nordkapp-platået ligger. Dette området er utleid til Rica Eiendom som igjen leier ut området til hotellkjeden Scandic.

Langvarig strid

Før torsdagens kommunestyremøte i Nordkapp har det vært strid rundt ordningen som gir hotellkjeden Scandic og Rica Eiendom rundt 50 millioner kroner i årlige billettinntekter for å slippe inn turister på Nordkapplatået.

Motstanderne av ordningen har ønsket å omregulere området til offentlige formål, noe som blant annet har fått støtte fra konkurrerende hotelleiere, som Petter Stordalen og Olav Thon.

Les også

Vedum ut mot regjeringens Statkraft-utbytte: Vil redusere elavgiften med 1,3 milliarder

Ved en omregulering av området til offentlige formål, er det blitt anført at kommunen kan ekspropriere eiendom på platået. Dette er imidlertid omdiskutert, og tilhengerne av å videreføre dagens ordning har påpekt at kommunen kan risikere søksmål.

Scandic fornøyd

Scandic, som krever en inngangsavgift på 285 kroner per besøkende, er tilfreds med kommunestyrevedtaket.

– Som en av hjørnesteinsbedriftene i Nordkapp kommune er vi glade for at områdeplanen ble vedtatt. Det betyr trygghet for våre ansatte og for at vi nå kan gå i gang med planer om videre investeringer til glede for lokalsamfunnet, sier Svein Arild Steen-Mevold, administrerende direktør i Scandic Norge.

Nesten 300.000 besøker hvert år Nordkapplatået.

– Dette er en gledens dag for medarbeiderne våre i Nordkapp. Debatten om Nordkapplatået har vart i mange år. Nå kan våre lokale ansatte endelig se fremover, sier Hans Paul Hansen, direktør i Nordkapp Scandic.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hurtigruten klager inn Nordkapp-enerett til ESA

  2. Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning: Øker leien med 5.354 prosent

  3. Kommunen vil ha inntekter fra Nordkapp-platået

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordkapplatået forblir gratis for besøkende

  6. Nå er det gratis å gå ut på Nordkapplatået