Norsk fiskeeksportør om brexit: – Uten overgangsavtalen blir det svarte natta

Mange tror «hard brexit» er mer sannsynlig med Boris Johnson i Downing Street. Fiskeeksportøren Norwell stoler på at regjeringens overgangsavtale redder dem dersom skrekkscenarioet iverksettes i oktober.

FAREN FOR NO DEAL ØKER: Flere norske næringslivsaktører tror faren for en såkalt hard brexit øker med Boris Johnson som ny britisk statsminister. Han beskrives av Donald Trump som britenes svar på nettopp Donald Trump.
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert: Publisert:

– Det er litt tidlig å vite hva slags statsminister Boris Johnson er, men han virker jo litt som en løs kanon på dekk, sier driftsdirektør Tor Hjalte i Norwell.

Den mellomstore fiskeeksportøren fra Florø eksporterer fisk til over 40 land, men har hatt Storbritannia som en særlig prioritet de siste årene.

Storbritannia er Norges fjerde største eksportmarked for sjømat, og Norge eksporterte rundt 200.000 tonn sjømat til en verdi av 6,2 milliarder kroner til britene i 2018.

LØS KANON: Tor Hjalte i Norwell beskriver Boris Johnson som en løs kanon, og håper regjeringens avtale med Storbritannia i tilfelle «no deal»-scenarioet redder selskapet fra «svarte natta».

– Det britiske markedet er veldig kvalitetskrevende, og er blant de vi har prioritert mest de siste årene. Det er viktig for oss å opprettholde en stabil leveranse dit, for vi synes fokuset på Storbritannia har båret frukter. Det ville være synd om arbeidet vi har lagt inn i dette skulle gå tapt på grunn av en hard brexit, forteller Hjalte.

En såkalt «hard brexit» vil si at britene forlater EU uten avtale på plass.

– Vi må jo bare ha tro på overgangsavtalen til regjeringen og britene dersom en hard brexit blir et faktum. Uten avtalen må vi stoppe opp, det blir helt svarte natta for oss, legger han til.

Må bare stole på regjeringen

Hjalte referer til regjeringens arbeid for å få i stand avtaler som kan sikre en mykere overgang for norske borgere og eksportselskaper, dersom «no deal» blir et faktum.

Så langt er regjeringen langt på vei klare med en avtale for finansmarkedet, lufttransport, og maritim transport, ifølge utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H).

Island og Norge har dessuten signert en avtale for norsk sjømat, som trer i kraft dersom Storbritannia forlater EU med «no deal».

– Vi har en avtale som er ferdig dersom blir en avtale mellom Storbritannia og EU og vi har en tilsvarende avtale dersom det blir en «no-deal»-situasjon. Intensjonen er å få en sømløs overgang, uansett utfall. Vi er i sluttfasen med å ferdigstille avtalene, sa Eriksen Søreide til E24 i juli.

Hjalte har tro på at avtalen knyttet til sjømat vil redde Norwell, dersom Storbritannia går ut av EU uten avtale den 31. oktober.

– Vi kommer til å følge godt med de neste månedene, men vi må bare stole på at de som jobber med saken har styr på det og ser konsekvensene av en hard brexit, sier han.

Hard brexit er det verste som kan skje

E24 har tidligere skrevet om hvordan valget av Boris Johnson som ny statsminister i Storbritannia får flere aktører til å frykte en «hard brexit». Norges sjømatråd er blant aktørene som bekymrer seg for hva som kommer til å skje 31. oktober.

Les også

Stor brexit-usikkerhet i norsk næringsliv: – Vi har vært veldig bekymret

– En hard brexit er det verst tenkelige alternativet for norsk sjømateksport til Storbritannia, sa Hans Frode Kielland Asmyhr, Norges sjømatråds fiskeriutsending i Storbritannia, i juli.

Også NHO tror faren for «hard brexit» har økt etter at Boris Johnson flyttet inn i Downing Street.

– Vi vurderer faren for en hard brexit som større enn noensinne. De neste månedene blir veldig spennende, og utfallet kan dessverre få store konsekvenser, sa avdelingsdirektør for internasjonal avdeling hos NHO, Tore Myhre til E24.

Han fortalte E24 at han håper Johnson og EU klarer å finne en løsning, da det verste som kan skje er at Storbritannia går ut av EU uten avtale.

– Signalene fra Johnson er at han ikke har en realistisk tilnærming til brexit, ved at de kan få i både pose og sekk, sa Myhre.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Næringsliv
 3. Sjømat
 4. Solberg-regjeringen
 5. Norges sjømatråd

Flere artikler

 1. Boris Johnson får sjømatrådet til å frykte for norsk fiskeeksport

 2. I dag kan Boris ta over: DNB frykter «mye ståhei»

 3. Betalt innhold

  Sjømatnæringen frykter hard brexit med Johnson

 4. Boris Johnson trolig ny statsminister: – Kan dessverre få store konsekvenser

 5. NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring