Ulltveit-Moe har tapt nesten fire milliarder i Brasil

Jens Ulltveit-Moe har siden 2007 satset på å utvinne fornybar energi og bioetanol fra sukkerrøreproduksjon i delstaten São Paulo i Brasil. Det har blitt et tapssluk for milliardæren, og i fjor gikk investoren på en valutasmell og måtte nedskrive verdier for 183 millioner kroner i landet.

TAPER PENGER: Investor Jens Ulltveit-Moe har satset på fornybar energi og bioetanol i Brasil, men har slitt med utfordringer og store underskudd før skatt.
  • Audun Flatebakken
Publisert: Publisert:

Etter et underskudd før skatt i fjor på 169 millioner kroner, har Ulltveit-Moe tapt til sammen 3,73 milliarder kroner på prosjektet, ifølge E24s beregninger.

Gjennom selskapet Umoe Bioenergy (UBE) eier og leier Ulltveit-Moe omtrent 400.000 mål i området. UBE både dyrker og høster sukkerrør, for å så å utvinne bioetanol.

UBE er en del av Jens Ulltveit-Moes konsern Umoe Gruppen, hvor det onsdag ble kjent at Umoe-konsernet tapte 572 millioner kroner i fjor grunnet nedgang i eierselskapene. Med et tap på 169 millioner, står dermed sukkerrørsvirksomheten i Brasil for rundt 30 prosent av dette tapet.

E24 har ikke kommet i kontakt med Jens Ulltveit-Moe, som for tiden er på seiltur.

Valutasmell for 183 millioner kroner

Hovedårsaken for at underskuddet i fjor endte på 169 millioner, er at Ulltveit-Moe fikk en kraftig valutasmell på 183 millioner kroner.

I årsberetningen til UBE Gruppen kommer det frem at selskapet måtte skrive ned verdier for 183 millioner da brasilianske real svekket seg voldsomt i fjor.

Våren 2017 vekslet brasilianske real mot den norske kronen for rundt 2,75 kroner. Valutaen svekket seg mye i tiden før det brasilianske valget høsten i fjor, som var preget av usikkerhet om en investorvennlig kandidat ville ta over.

Valutaen falt til under 2 kroner i september, før den stabiliserte seg på rundt 2,25 kroner per real etter at Jair Bolsonaro vant valget i slutten av oktober.

«Dette har resultert i en nedskrivning av verdiene i UBE med NOK 183 millioner kroner i 2018», heter det i årsberetningen til UBE Gruppen.

Underliggende drift i pluss

Sett bort ifra valutasmellen har den underliggende driften imidlertid vært positiv for bioetanolproduksjonen. Jarle Roth tok over som sjef i Umoe 1. august i år, etter at Ulltveit-Moe gikk av. Han har ennå ikke rukket å sette seg ordentlig inn i driften i UBE gruppen, men presiserer at den underliggende driften er i orden.

– Det har vært et krevende arrangement, men den underliggende driften har pekt i riktig retning de siste årene, og det er vi veldig glade for, sier Roth til E24.

Allerede mandag, etter å ha jobbet som sjef i Umoe i to uker, skal Roth sette seg på flyet til Brasil for å bli bedre kjent med virksomhetene i landet, forteller han. Ifølge årsberetningen til Umoe Gruppen, er det ingen planer om å legge Brasil-planene på hyllen, selv etter det sammenlagte tapet.

«Utsiktene for vår virksomhet i Brasil anses som gode ved inngangen til 2019», står det.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger endte på 146 millioner kroner i fjor. UBE høstet 2,27 millioner tonn sukkerrør i løpet av fjoråret.

Det var noe lavere enn produksjonskapasiteten på 2,6 millioner tonn, og skyldtes at en del av høstingen ble besluttet høstet i 2019 da værforholdene i årsskiftet mellom 2017 og 2018 forsinket plantingen.

I 2019 forventer UBE å oppnå en biomasse på over 2,4 tonn, ifølge årsberetningen.

Skjerpet driften

De siste årene har Ulltveit-Moe gjennomført betydelige grep for å snu Umoe Bioenergy til en lønnsom investering. Blant annet skiftet han ut ledelsen i 2013.

– Nå har vi en god ledelse. Det mange ikke forstår er at jordbruksvirksomhet er meget sofistikert. Vi høster over to millioner tonn sukkerrør i året, har omkring 400 kjøretøyer og 1500 ansatte. Det krever logistikk det – og det håndterer den nye ledelsen, sa Ulltveit-Moe til Dagens Næringsliv i 2017 om grepene han hadde tatt.

I år vil UBE gjøre grep ved å plante om sukkerrørsplantene for å øke volumet, ifølge årsberetningen.

Les på E24+

Derfor er sparebankene blant de tryggeste stedene i aksjemarkedet

Gått til sak mot staten

Ettersom Sentralkontoret for storbedrifter mener UBE er å anse som investeringsselskap, og ikke et næringsforetak, får ikke Ulltveit-Moe berettiget skattefradrag fra underskuddene.

Den vurderingen er ikke Ulltveit-Moe enig med:

– Vi anser helt klart Umoe Bioenergy som et næringsforetak, og mener vi derfor har krav på skattefradraget. Vi kommer til å fortsette å bestride sentralskattekontoret. Det er noen komplikasjoner fordi selskapet eies gjennom holdingselskapet mitt, men når vi er så aktive i driften som vi er, mener vi dette uten tvil er en næring, og ikke en porteføljeinvestering. Selv er jeg hver sjette måned i Brasil, og ledelsen er der annenhver måned, sa Ulltveit-Moe til Dagens Næringsliv i 2017.

Les også

Kraftig vekst for Bislett Kebab

I 2010 fradragsførte UBE Gruppen tap på krav i næring med 1,2 milliarder kroner. Det ble ikke godkjent av Sentralskattekontoret for storbedrifter.

Selskapet klagde så i desember 2016 til skatteklagenemnda på vedtaket.

UBE Gruppen skriver følgende i sin årsberetning for 2019 om responsen fra skattemyndighetene:

«Det er etter dette ikke mottatt noe svar utover at UBE Gruppen AS har fått bekreftet at brevet er kommet frem».

Som følge av de store samlede underskuddene har Ulltveit-Moe vært i stridigheter med norske skattemyndigheter. Ulltveit-Moe har nemlig ikke fått fradrag på skatten som følge av de store tapene han har lidd i Brasil.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Jens Ulltveit-Moe

Flere artikler

  1. Ulltveit-Moes bioenergisatsing i Brasil skrives ned med 1,6 milliarder kroner

  2. I sommer så det mørkt ut for burgerkongens imperium. Nå mener han å være over kneika.

  3. Milliardsmell for Jens Ulltveit-Moes Umoe i fjor

  4. Åpnet 12 nye restauranter: Kraftig økte inntekter for Burger King

  5. Hydro-sjefen etter valutasmell: – Alt i alt er det veldig bra