Ulltveit-Moe har tapt nesten fire milliarder i Brasil

Jens Ulltveit-Moe har siden 2007 satset på å utvinne fornybar energi og bioetanol fra sukkerrøreproduksjon i delstaten São Paulo i Brasil. Det har blitt et tapssluk for milliardæren, og i fjor gikk investoren på en valutasmell og måtte nedskrive verdier for 183 millioner kroner i landet.

TAPER PENGER: Investor Jens Ulltveit-Moe har satset på fornybar energi og bioetanol i Brasil, men har slitt med utfordringer og store underskudd før skatt.
 • Audun Flatebakken
Publisert: Publisert:

Etter et underskudd før skatt i fjor på 169 millioner kroner, har Ulltveit-Moe tapt til sammen 3,73 milliarder kroner på prosjektet, ifølge E24s beregninger.

Gjennom selskapet Umoe Bioenergy (UBE) eier og leier Ulltveit-Moe omtrent 400.000 mål i området. UBE både dyrker og høster sukkerrør, for å så å utvinne bioetanol.

UBE er en del av Jens Ulltveit-Moes konsern Umoe Gruppen, hvor det onsdag ble kjent at Umoe-konsernet tapte 572 millioner kroner i fjor grunnet nedgang i eierselskapene. Med et tap på 169 millioner, står dermed sukkerrørsvirksomheten i Brasil for rundt 30 prosent av dette tapet.

E24 har ikke kommet i kontakt med Jens Ulltveit-Moe, som for tiden er på seiltur.

Valutasmell for 183 millioner kroner

Hovedårsaken for at underskuddet i fjor endte på 169 millioner, er at Ulltveit-Moe fikk en kraftig valutasmell på 183 millioner kroner.

I årsberetningen til UBE Gruppen kommer det frem at selskapet måtte skrive ned verdier for 183 millioner da brasilianske real svekket seg voldsomt i fjor.

Våren 2017 vekslet brasilianske real mot den norske kronen for rundt 2,75 kroner. Valutaen svekket seg mye i tiden før det brasilianske valget høsten i fjor, som var preget av usikkerhet om en investorvennlig kandidat ville ta over.

Valutaen falt til under 2 kroner i september, før den stabiliserte seg på rundt 2,25 kroner per real etter at Jair Bolsonaro vant valget i slutten av oktober.

«Dette har resultert i en nedskrivning av verdiene i UBE med NOK 183 millioner kroner i 2018», heter det i årsberetningen til UBE Gruppen.

Underliggende drift i pluss

Sett bort ifra valutasmellen har den underliggende driften imidlertid vært positiv for bioetanolproduksjonen. Jarle Roth tok over som sjef i Umoe 1. august i år, etter at Ulltveit-Moe gikk av. Han har ennå ikke rukket å sette seg ordentlig inn i driften i UBE gruppen, men presiserer at den underliggende driften er i orden.

– Det har vært et krevende arrangement, men den underliggende driften har pekt i riktig retning de siste årene, og det er vi veldig glade for, sier Roth til E24.

Allerede mandag, etter å ha jobbet som sjef i Umoe i to uker, skal Roth sette seg på flyet til Brasil for å bli bedre kjent med virksomhetene i landet, forteller han. Ifølge årsberetningen til Umoe Gruppen, er det ingen planer om å legge Brasil-planene på hyllen, selv etter det sammenlagte tapet.

«Utsiktene for vår virksomhet i Brasil anses som gode ved inngangen til 2019», står det.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger endte på 146 millioner kroner i fjor. UBE høstet 2,27 millioner tonn sukkerrør i løpet av fjoråret.

Det var noe lavere enn produksjonskapasiteten på 2,6 millioner tonn, og skyldtes at en del av høstingen ble besluttet høstet i 2019 da værforholdene i årsskiftet mellom 2017 og 2018 forsinket plantingen.

I 2019 forventer UBE å oppnå en biomasse på over 2,4 tonn, ifølge årsberetningen.

Skjerpet driften

De siste årene har Ulltveit-Moe gjennomført betydelige grep for å snu Umoe Bioenergy til en lønnsom investering. Blant annet skiftet han ut ledelsen i 2013.

– Nå har vi en god ledelse. Det mange ikke forstår er at jordbruksvirksomhet er meget sofistikert. Vi høster over to millioner tonn sukkerrør i året, har omkring 400 kjøretøyer og 1500 ansatte. Det krever logistikk det – og det håndterer den nye ledelsen, sa Ulltveit-Moe til Dagens Næringsliv i 2017 om grepene han hadde tatt.

I år vil UBE gjøre grep ved å plante om sukkerrørsplantene for å øke volumet, ifølge årsberetningen.

Les på E24+

Derfor er sparebankene blant de tryggeste stedene i aksjemarkedet

Gått til sak mot staten

Ettersom Sentralkontoret for storbedrifter mener UBE er å anse som investeringsselskap, og ikke et næringsforetak, får ikke Ulltveit-Moe berettiget skattefradrag fra underskuddene.

Den vurderingen er ikke Ulltveit-Moe enig med:

– Vi anser helt klart Umoe Bioenergy som et næringsforetak, og mener vi derfor har krav på skattefradraget. Vi kommer til å fortsette å bestride sentralskattekontoret. Det er noen komplikasjoner fordi selskapet eies gjennom holdingselskapet mitt, men når vi er så aktive i driften som vi er, mener vi dette uten tvil er en næring, og ikke en porteføljeinvestering. Selv er jeg hver sjette måned i Brasil, og ledelsen er der annenhver måned, sa Ulltveit-Moe til Dagens Næringsliv i 2017.

Les også

Kraftig vekst for Bislett Kebab

I 2010 fradragsførte UBE Gruppen tap på krav i næring med 1,2 milliarder kroner. Det ble ikke godkjent av Sentralskattekontoret for storbedrifter.

Selskapet klagde så i desember 2016 til skatteklagenemnda på vedtaket.

UBE Gruppen skriver følgende i sin årsberetning for 2019 om responsen fra skattemyndighetene:

«Det er etter dette ikke mottatt noe svar utover at UBE Gruppen AS har fått bekreftet at brevet er kommet frem».

Som følge av de store samlede underskuddene har Ulltveit-Moe vært i stridigheter med norske skattemyndigheter. Ulltveit-Moe har nemlig ikke fått fradrag på skatten som følge av de store tapene han har lidd i Brasil.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Jens Ulltveit-Moe

Flere artikler

 1. Ulltveit-Moes bioenergisatsing i Brasil skrives ned med 1,6 milliarder kroner

 2. I sommer så det mørkt ut for burgerkongens imperium. Nå mener han å være over kneika.

 3. Betalt innhold

  Veteranen var på kanten av stupet. Nå er han milliardær igjen.

 4. Norsk Hydro rammet av valutatap

 5. Betalt innhold

  Redningsmannen er lovet 116 millioner kroner i lønn for tre års jobb