Polen kan få en av verdens travleste flyplasser – mål om 100 mill. reisende i året

Den nye flyplassen er ventet å åpne i 2027, men først skal arkitektfirmaer kjempe om retten til å designe den.

FORSLAG: Slik kan flyplassen bli seende ut. Konseptet til Foster + Partners innebærer en terminal formet som en nøkkel og en annen formet som bokstaven «X».

Foto: Foster + Partners
Publisert:

Flyplassen Centralny Port Komunikacyjny (CPK) vil befinne seg mellom Warszawa og Łódź, og betjene 45 millioner passasjer per år til å begynne med, skriver Business Insider. Målet skal være å betjene opp til 100 millioner reisende, ifølge polske statsdokumenter.

I 2018 var amerikanske Hartsfield-Jackson i Atlanta rangert som verdens største flyplass med 107 millioner reisende.

Internasjonal arkitektkonkurranse

I et intervju med Business Insider uttaler den polske samferdselsministeren Mikolaj Wild at utformingen av flyplassen vil bli bestemt gjennom en internasjonal arkitektkonkurranse.

– Vi har invitert en rekke prominente arkitekter, med en solid dose kunnskap, profesjonell erfaring og kreativitet, til å komme og jobbe med oss, sier Darius Sawicki, administrerende direktør for planleggingen av CPK.

Fem arkitektfirmaer har foreløpig kastet seg inn i kampen om å få designe flyplassen: Chapman Taylor, Foster+Partners, Grimshaw, Zaha Hadid Architects og Benoy.

Les også

Tidligst klart i 2040: KLM finansierer utvikling av V-formet fly

Vil bygge gjennomsiktig kuppel

Chapman Taylor ønsker bygge en gjennomsiktig kuppel mellom de to rullebanene ved hjelp av en glasskonstruksjon som skal symbolisere «evig samhold».

Terminalen vil bestå av seks etasjer som hver skal være inspirert av elementer fra det polske naturlandskapet: kyst, innsjøer, lavland, høyland, daler og fjell.

Arkitektene skal være inspirert av Changi-flyplassen i Singapore som har inkorporert natur og grønn utsmykning i interiøret sitt.

Terminalen med denne gjennomsiktige kuppelen vil utgjøre sentrum av flyplassen.

Foto: Chapman Taylor

Kan bli større enn Manhattan

Zaha Hadid Architects har lansert tre relativt like visjoner for den polske flyplassen, der alle også inkluderer grøntområder.

Konseptene kjennetegnes ved at togtransport blir tett knyttet opp mot flyplassen.

Den første ideen innebærer at toglinjen blir plassert direkte under flyplassen, slik at reisene kan observere tog som ankommer og forlater stasjonen.

Det første konseptet til Zaha Hadid Architects.

Foto: Zaha Hadid Architects

Vinner ideen til arkitektene i Benoy frem, vil flyplassen dekke et større område enn Manhattan i New York. Selskapet legger ikke bare frem et konsept for utvikling av flyplassen, men har også planer for å transformere området rundt.

Det omkringliggende området vil bli en del av en «flyplassby» med hoteller, konferanserom, logistikksentre og kontorer.

Den endelige planen for flyplassen, som vil definere de første 25 årene for flyplassen, er ventet å være tegnet opp og ferdigstilt innen 2020.

Her kan du lese mer om