Fagforeningen raser: Foodora-syklister tas ut i streik

Foodora-syklister får ikke tariffavtale. Tirsdag går 85 ansatte ut i streik. 

  • Martin Hagh Høgseth
  • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:

Det er brudd i forhandlingene om en tariffavtale mellom Foodora og Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), som nylig er innlemmet i Fellesforbundet.

85 Foodora-ansatte tas nå ut i streik fra tirsdag morgen, bekrefter Foodora til VG.

– Det initielle forslaget fra NTF og Fellesforbundet vil bety at lønnen vil øke fra nåværende nivå til 314 kroner i timen. Det er urimelig. Da er det ikke noe poeng å ha en bedrift som vår i Norge, sier Foodora-sjef Carl Tengberg til E24.

Les på E24+

Voi-sjefen:– Sikker på at de små spillerne forsvinner

– Fremfor alt handler bruddet om en totalpakke som er altfor høy, og langt over det som er rimelig. I første forslaget har man tatt utgangspunkt i Speditøravtalen, som ikke passer oss og vår bransje. Spesielt lønnsnivået og AFP kan vi ikke akseptere, fortsetter Tengberg.

Foodora hevder at kravene fra NTF og Fellesforbundet ville medføre en kraftig kostnadsøkning.

– Den initielle avtalen ville betydd en økning i kostnader på 100 millioner kroner, hvilket ville gjøre det vanskelig for oss å operere i Norge. Ettersom vi ikke aksepterte det, fokuserer vi nå på fortsatt drift og ekspansjon, sier Tengberg.

– Vi er skuffet

Fellesforbundets leder Jørn Eggum og klubbleder i Oslo Espen Utne Landgraff stiller seg utenforstående til påstandene fra Foodora.

– Det er helt absurd. Jeg vet ikke hvor Foodora har de tallene fra. Vårt mål er å forhandle frem en god tariffavtale, sier Landgraff til E24.

– Vi har ikke satt oss ned ved forhandlingsbordet før de sier at de ikke kommer til å gå med på noe som helst. Dette er vi skuffet over. Vi har ikke stilt noen urimelige krav, sier Eggum.

Les også

Foodora taper mer i Norge

Landgraff støtter opp om påstanden at det har vært vanskelig å Foodora til forhandlingsbordet.

– Vi har ikke stilt noen ufravikelige krav, og strakk oss langt i forhandlingene. Men vi opplevde liten vilje fra motparten om å komme til enighet med en avtale, og vanskelighet med å få dem til forhandlingsbordet i utgangspunktet, sier han.

Klubblederen sier at de ansatte får låne T-skjorter men i hovedsak må stille med øvrig utstyr selv for å gjennomføre jobben.

– Uten å gå for mye inn på kravene vi har stilt, er det noen som handler om for eksempel kompensasjon for bruk av eget utstyr. Alt fra sykkel til piggdegg og lys om vinteren må sjåførene stille med selv, og det vil vi ha kompensasjon for, sier Landgraff.

– Må diskutere epler og epler

Han mener det er trist at dette har utviklet seg til å bli en konflikt.

– Vårt mål har vært en god tariffavtale som både syklist og bedrift er fornøyde med, sier han.

– Det finnes ingen grunn til at de som jobber for Foodora ikke skal ha et trygt og organisert arbeidsliv, og vi ønsker oss en tariffavtale og anstendige arbeidsforhold, fortsetter Landgraff.

Les på E24+

De har nese for teknologisk suksess, og satser der andre ikke våger. Det kan lønne seg

Fellesforbundets leder er overrasket over at det ender i en konflikt. Han mener partene nå må tilbake til forhandlingsbordet for å diskutere.

– Vi må sette oss ned å forhandle om epler og epler, og ikke om epler og pærer, sier Eggum som understreker at Fellesforbundets 160.000 medlemmer støtter opp under streiken.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    På innsiden av Foodora-streiken: Fire spørsmål som forklarer konflikten 

  2. Foodora-syklister streiker: – Lønnskravet på 314 kroner er «fake news»

  3. Fagforeningsboom i Foodora: – Får nærmest senebetennelse

  4. Foodora forhandler med eks-politikere i ryggen

  5. Foodora-sjefen om tariffavtalen: – En stor investering