Nyhetsbyrå: Expedia-sjefen vil si ja til Uber

Han ankom USA som flyktning da han var barn. Nå er han en av teknologibransjens mektigste menn og blir etter all sannsynlighet Ubers nye toppsjef.

FLYKTET: Dara Khosrowshahi er ikke regnet som en av teknologikjendisene, blant annet fordi han har valgt å jobbe fra Washington, og ikke Silicon Valley.

Foto: Drew Angerer AFP
  • Sigrid Moe
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Etter at flere amerikanske medier natt til mandag skrev at Expedia-sjef Dara Khosrowshahi blir Ubers nye toppsjef, er det nå offisielt. Det bekreftet Ubers styre i en pressemelding natt til onsdag.

– Vi er virkelig heldig som får en leder med Daras erfaring, talent og visjoner, skrev Ubers styre i meldingen.

Styret skal ha tilbudt Khosrowshahi jobben på søndag, men han takket ikke ja umiddelbart, skriver Marketwatch.

I et intervju med Wall Street Journal sier Khosrowshahi at kontrakten med Expedia fortsatt må gjøres ferdig.

Khosrowshahi indikerer også at Uber-grunnlegger og tidligere toppsjef Travis Kalanick vil være involvert i selskapet, uten å ville si i hvilken rolle.

Om forholdet til Kalanick sier han at det «er gjensidig respekt».

Les også

Skandalene som felte Uber-sjefen

Digitalisering

Expedia har gjort det godt i aksjemarkedet under hans ledelse, med en oppgang på 28 prosent så langt i år. I løpet av de siste fem årene har verdien blitt nesten tredoblet.

Expedia har vokst med digitaliseringen av reiselivsnæringen, og klart seg godt på tross av nye og populære delingstjenester som Airbnb. Nå skal Khosrowshahi etter all sannsynlighet over på den andre siden av bordet, og kjempe for en aktør i delingsøkonomien.

Han er en del av teknologimiljøet i Seattle, Washington, og ikke Silicon Valley. Flere medier skriver at dette trolig er årsaken til at han ikke har vært på listen over teknologi-topper som kunne være aktuelle som Uber-sjef.

Trump-skepsis

Khosrowshahi er kjent som en engasjert næringslivsleder, og sitter i styret til The New York Times og sportskjeden Fanatics.

Han har vært en av næringslivslederne som har gått ut mot USAs president Trump, spesielt da han innførte innreiseforbudet.

I 2015 ble han den høyest lønnede amerikanske administrerende direktøren da han inngikk en avtale med Expedia verdt 94,6 millioner dollar.

Denne avtalen blir omtalt som langsiktig, så det er usikkert hva hans eventuelle avgang betyr for denne lønnen.

Det påfølgende året var lønnen hans 2,45 millioner dollar.

Flyktning

Den nye Uber-sjefen ble født i Teheran i Iran, og levde deler av barndommen der. Familien hans flyktet fra Iran til USA under revolusjonen på 1970-tallet.

Han gikk ut fra Brown University i 1991, og fikk samme år jobb som analytiker hos Allen & Co. Det var først i 2000 at han begynte i en lederstilling i Expedia, og siden 2005 har han vært administrerende direktør.

Hans forgjenger i Uber, Travis Kalanick, var en kontroversiell leder, og det var mer enn en hendelse som gjorde at han til slutt måtte forlate selskapet han var med på å grunnlegger.

Men han har tjent godt på Uber-oppturen. Taxiappselskapet er verdsatt til 69 milliarder dollar, og Kalanick skal være god for 6,7 milliarder dollar.

Les også

Uber-rival henter rekordsum

Les også

Krangler om selvkjørende biler-teknologi:
Waymo dropper flere krav mot Uber

Les også

Dette er spørsmålet alle norske ledere bør stille seg

Her kan du lese mer om

  1. Uber
  2. Arbeidsliv

Flere artikler

  1. Toppsjefens mulige Uber-overgang senket Expedia-aksjen

  2. Han skal lede Uber

  3. WSJ: Uber etterforskes for korrupsjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Analytiker: – Uber har en risikabel forretningsidé

  6. Uber-gründeren lovet å aldri selge – kan kvitte seg med aksjer for 1,4 milliarder dollar